Çanakkale Zaferi kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale Zaferi kutlanıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2002 13:42

Çanakkale Zaferi'nin 87. Yıldönümü, Çanakkale ve diğer kentlerde coşkuyla kutlanıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda da tören düzenlendi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın kutlama mesajları gönderdiği törene, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya ve diğer komutanlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan törende konuşan Personel Başkanı Tuğamiral Abdullah Akgül, Çanakkale Şehitleri'ni minnet ve şükranla andığını belirtti. Tuğamiral Akgül, özellikle Çanakkale Savaşları'nın kara, deniz ve hava faaliyetleriyle bu özdeyişin en güzel örneklerinden biri olduğunu kaydetti. Tören, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bando ve Korosu'nun verdiği  konserle sona erdi.

ÇANAKKALE'YE KAHRAMANLIK MADALYASI
Â
18 Mart Stadı'ndaki törende, TBMM tarafından Çanakkale'ye verilen Kahramanlık Madalyası, Vali Süleyman Kamçı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nazif Özdağdeviren, Belediye Başkanı İsmail Özay tarafından Türk Bayrağı'na takıldı.

Vali Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı'nın törene katılanların bayramını kutlamasının ardından, törenlere Hükümet adına katılan Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, bir konuşma yaparak, Çanakkale Zaferi'nin gerisindeki en büyük gücün, tek vücut haline gelmiş Türk Milleti olduğunu söyledi. 

Çanakkale'de kazanılan zaferin sıradan bir muharebe deÄŸil, aslındabir milletin bağımsızlığı olduÄŸunu belirten Yılmaz ÅŸunları söyledi:Â

''Sadece Türk tarihinin deÄŸil, dünya tarihinin de en önemli savaÅŸlarından ve zaferlerinden biri olan Çanakkale Destanı'nın yazılışının 87. yıldönümünü kutluyoruz. Çanakkale Zaferi'ni altın harflerle tarihe yazan Mustafa Kemal Atatürk baÅŸta olmak üzere tüm kahramanlarımızı şükranla anıyorum. Çanakkale Savaşı Türk milletinin tarihindeki dönüm noktalarından birini teÅŸkil etmektedir. Anadolu'nun farklı bölgelerinden gelen, farklı hayat tarzlarına, farklı törelere, farklı kıyafetlere, farklı anlayışlara sahip yüz binlerce Türk insanı,adeta Çanakkale siperlerinde yoÄŸrulup, tek vücut olmuÅŸtur. Çanakkale Zaferi'nin gerisindeki en büyük güç, tek vücut haline gelmiÅŸ Türk milletidir. Yokluklar, zorluklar imkansızlıklar içinde gerçekleÅŸtirilen bu savaşın sonunda elde edilen bu zafer, milletimize Ä°stiklal Savaşı'nın kazanılmasını saÄŸlayan manevi gücü, güveni ve inancı aşılamıştır.Â

Mustafa Kemaller ve KurtuluÅŸ Savaşı'nın bel kemiÄŸini oluÅŸturan Mehmetçikler Çanakkale'de doÄŸmuÅŸlardır. Çanakkale'de kazanılan sıradan bir muharebe deÄŸil, aslında bir milletin bağımsızlığı, geleceÄŸi, varlığıdır.''Â
   Â
Türk halkının 600 yıllık bir imparatorluğun külleri arasından yepyeni bir cumhuriyet yükseltmeyi başardığını vurgulayan Yılmaz, zaman zaman karşılaşılan sıkıntıların karamsızlığa, ümitsizliğe sürüklemesine  neden olmaması gerektiğini belirterek, ''Türk milleti, eninde sonunda feraha çıkacak, kalkınmış, gelişmiş müreffeh Türkiye'ye ulaşacaktır'' dedi.

Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı da konuşmasında, ''Kazanılan zaferin şan ve şerefi, vatanımızın her karış toprağını kanlarıyla yoğuran Mehmetçiğe ve aziz şehitlerimize aittir. Onlara olan borcumuzu, geçmişimizden aldığımız güçle, Cumhuriyetimizin kurucusu Yüce Önder Atatürk'ün ilke ve ideallerine bağlılığımızla, çağdaş medeniyet yolunda ilerleyerek Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatarak ödeyeceğiz'' dedi.

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nazif Özdağdeviren ve Belediye Başkanı İsmail Özay da günün anlamını belirten birer konuşma yaptılar. 

18 Mart Stadı'ndaki törenler, öğrencilerin kahramanlık şiirleri okuması, mehteran bölüğünün gösterisi ve resmi geçitle sona erdi.

Buradaki törenlere, Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevfel Şahin, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Taner Özgü, milletvekilleri, gaziler, öğrenciler ve halk katıldı.

Törenlerden sonra Çanakkale Boğazı Kordonboyu'nda Türk Hava Kuvvetlerine ait Türk Yıldızları Akrotim Filosu gösteri yaptı.

Bu arada, Hastanebayırı, Kumkale ve Gelibolu Yarımadası'ndaki ÅŸehitliklerde de törenler düzenlendi.Â

Haberin Devamı

ADANA'DA TÖREN

Adana'daki kutlama törenlerine, Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunması ve göndere bayrak çekilmesi ile başlandı.

Törende daha sonra 6. Kolordu Komutanlığı'nda görevli Kurmay Yüzbaşı Adem BoduroÄŸlu, günün anlam ve önemini iliÅŸkin konuÅŸma yaptı. Tören, YüreÄŸir Ticaret Odası Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Gökhan Akınbingöl'ün ÅŸiir okuması ile sona erdi.Â
   Â
DÄ°YARBAKIR'DAKÄ° KUTLAMALAR

Diyarbakır'da, Çanakkale Zaferi'nin 87. yıldönümü kutlamaları, Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Devlet tiyatrosu Orhan Asena sahnesinde devam etti. Burada, öğrencilerin şiir okumasından sonra Devlet Güzel Sanatlar Lisesi Korosu, bir konser verdi.

Törenlere, OHAL Bölge Valisi Gökhan Aydıner, Ä°l Valisi Cemil Serhadlı, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral AydoÄŸan BabaoÄŸlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Atila Işık, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Feridun Çelik ve vatandaÅŸlar katıldı.Â

BOLU'DAKİ TÖRENLER

Anıtparkta düzenlenen törende, Bolu Valisi M. Ali Türker, Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Muzzaffer Çarpan ve Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, Atatürk anıtına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundular.

Törene katılanlar, daha sonra Belediye nikah salonunda, Mimar İzzet Baysal Endüstri Meslek Lisesi ve Bolu 2. Komando Tugayı'nın ortaklaşa düzenlediği ''Çanakkale Geçilmez'' konulu slayt gösterisi ve tiyatro oyununu izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!