Etikette yazılana uyulsa ekmekler tahta gibi olurdu

LIGHT ekmeklerin TÜBİTAK laboratuvarında yapılan analizler, etiketlerdeki bilgilerle ekmeklerde çıkan verilerin uyuşmadığını gösterdi.

Light ekmeklerden bazılarının ambalajında yer alan değerler doğru olsaydı, bu ekmeklerden bazıları tahtadan gibi sert ve tatsız olurdu.

İSTANBUL'da ‘‘light’’ diye satılan 8 farklı ekmeğin TÜBİTAK laboratuvarında yapılan analizleri, bazı ekmeklerin ambalajında yazan bilgilerin eksik ya da yanıltıcı olduğunu ortaya koydu. Bu ekmekler, ambalajlarında yer alan değerlerle üretildiği taktirde, bazılarının tahta gibi ve yenilmeyecek kadar sert ve tatsız olması gerekiyor. Oysa bu ekmekler, bilimsel verileri altüst ediyor. Çünkü, test edilen light ekmekler, normal ekmekler kadar yumuşak ve lezzetli.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın, İstanbul 13'ncü Noter Vekili Nilüfer Bekter gözetiminde satın aldığı light ekmeklerin TÜBİTAK laboratuvarında yapılan analizlerinin sonucunda, ekmek etiketlerinin sağlıklı bilgiler içermediğini gösterdi. Uno Light, Beslen Light, Pita Hafif Ekmek, Divan Light, Taptaze Light Form, Pan Pan Denge Ekmek ve İstanbul Halk Ekmek'in yapılan testlerinde, bu ekmeklerin ambalaj üzerinde yazan değerleri içermediği belirlendi. 1 milyon 700 bin liraya kadar satılabilen bu ekmeklerin etiketlerinde yer alan kalori değerlerinde olduğu gibi, ekmeğin tad ve görünümünü etkileyen nem, kül, protein, yağ, diyet lif miktarları da kafaları karıştırıyor.

Light ekmeklerin TÜBİTAK Mega Lab Gıda Analiz Laboratuvarında yapılan testlerinin sonuçlarını TÜBİTAK Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Gül Biringen Löker değerlendirdi. Löker'in analizlere göre yaptığı değerlendirmeden şu sonuçlar çıktı:

DİVAN LIGHT EKMEK Ambalajda verilen etiket bilgilerinden sadece yağ ve protein değerleri analiz sonuçlarıyla benzerlik gösteriyor. Geri kalan diyet lif yüzde 89, karbonhidrat yüzde 95, kalori ise yüzde 42 oranında fark içeriyor. Ayrıca, etiket bilgileri doğrultusunda enerji hesabı yapıldığında, 100 gramda 46 kalori içermesi gerekiyor.

UNO LİGHT

Analiz sonuçlarıyla firma etiket bilgileri karşılaştırıldığında, yağ ve kalori düzeyleri benzerlik gösteriyor. Buna karşın, proteinde yüzde 23, diyet lifte yüzde 13 ve karbonhidratta da yüzde 10 farklılık gözleniyor.

ÖZMA LİGHT

Ürüne ait etiket bilgilerinin olmaması Gıda Mevzuatına aykırı bir durum oluşturuyor. Analiz sonuçlarında 100 gramı, 9.66 protein, 0.21 yağ, 4.06 diyet lif, 53 karbonhidrat ve 253 kalori içeriyor.

PİTA HAFİF EKMEK

Analiz sonuçlarıyla etiket bilgileri arasında proteinde yüzde 21, diyet lifte yüzde 57, karbonhidratta yüzde 46 ve kalori değerinde ise yüzde 32 düzeyinde farklılık bulunuyor.

BESLEN LİGHT

Ürüne ait etiket bilgilerinin yetersiz olması Gıda Mevzuatına aykırılık oluşturuyor. Analiz sonuçlarında 100 gramı, 8.24 protein, 0.18 yağ, 4.05 diyet lif, 49 karbonhidrat ve 231 kalori içerdiği görülüyor.

TAPTAZE LİGHT

Analiz sonuçlarıyla firma etiket bilgileri arasında protein ve yağ analiz bulguları arasında benzerlik bulunuyor. Ancak, diyet lif oranında yüzde 84, karbonhidrat oranında yüzde 55 ve kalori oranında da yüzde 47 oranında fark görülüyor.

HALK EKMEK KEPEKLİ

Ürüne ait etiket bilgileri olmaması Gıda Mevzuatı'na aykırılık oluşturuyor. Analiz sonuçlarına göre 100 gramı, 8.27 protein, 0.58 yağ, 6.72 diyet lif, 49 karbonhidrat ve 234 kalori içerdiği gözleniyor.

PAN PAN DENGE EKMEK

Analiz sonuçları ve firma etiket bilgileri arasında protein, diyet lif ve kaybonhidrat düzeyleri arasında benzerlik bulunuyor. Ancak, yağda yüzde 80, kaloride ise yüzde 15 oranında fark gözleniyor. Firma beyanı esas alınarak yapılan hesaplamada enerji düzeyinin 100 gramda 258 yerine 246 çıkması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları