Yargıtay: Asgari ücretli kadına nafaka bağlanır

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Asgari ücretli kadına nafaka bağlanır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2007 00:00

Nafaka Kanunu’na göre, boşanma sonrasında çalışmaya başlayan eski eşe ödenen nafaka kesilirken, Yargıtay asgari ücretli çalışanı bu düzenlemenin dışına çıkardı. Yargıtay, asgari ücretin çalışanı yoksulluktan kurtaracak düzeyde olmadığına bu yüzden de asgari ücretle çalışana nafaka ödenmeye devam edilmesi gerektiğine karar verdi.

YARGITAY 3. Hukuk Dairesi, "Asgari ücret kişiyi yoksulluktan kurtaracak düzeyde değildir" diyerek, asgari ücretle çalışan kadına nafaka ödenmesini savundu. Bu karara, "Asgari ücret alan kişi yoksul sayılmaz" görüşüyle asgari ücretle işe giren kadına nafakayı kesen yerel mahkeme direndi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu şimdi, "Asgari ücretli yoksul mu? Asgari ücretle çalışana nafaka ödenir mi" konusunu tartışacak.

ÇALIŞMAYA BAŞLADI: Ankara’da boşandığı eşinden aylık 100 YTL yoksulluk nafakası alan G.Ö.Ç. adlı kadın, bu parayla geçinemedi ve 2005’te özel bir şirkette asgari ücretle işe girdi. Eski karısının işe başladığını öğrenen E.Ç. ise mahkemeye başvurarak nafakanın kaldırılmasını istedi. Kadın, geçinemediği için işe girdiğini ve aylık 350 YTL asgari ücret aldığını belirterek yoksulluk nafakasının devamını talep etti. Ankara 10. Aile Mahkemesi, asgari ücretin tespitinde, "Beslenme, giyim, barınma, sağlık, ulaşım, kültür harcamalarının göz önüne alındığını, bu nedenle asgari ücret alan kişilerin yoksul sayılamayacağını" savundu ve nafakanın kaldırılmasına karar verdi. Aylık 100 YTL yoksulluk nafakasını kaybeden G.Ö.Ç. ise mahkemenin bu kararını Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nde temyiz etti. Daire, "Aylık 100 YTL yoksulluk nafakası dışında geliri olmayan boşanmış bir kadının, günümüz ekonomik koşullarında geçinmesi mümkün değildir. Bu durumda işi girip çalışması zorunluluk arzetmektedir. Aldığı asgari ücret miktarı ile nafaka miktarının toplamı ise, onu yoksulluktan kurtaracak düzeyde değildir" diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu.

MAHKEME DİRENDİ: Bozma kararının ardından dosya yeniden Ankara 10. Aile Mahkemesi’ne gönderildi. Yerel mahkeme, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin bozma kararına uymadı ve "Asgari ücret alan bir kişinin yoksul kabul edilemeyeceği" görüşünü savunarak ilk kararında direndi. Bunun üzerine dosya, davada son sözü söyleyecek olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na gönderildi. Önümüzdeki hafta toplanacak olan Genel Kurul, asgari ücret alan bir kişinin, yoksul kabul edilip, edilemeyeceğini ve asgari ücretliye yoksulluk nafakası ödenmeye devam edilip edilmeyeceğini karara bağlayacak. Yargıtay’ın daha önce, "asgari ücretle" çalışan kadına nafaka ödenmemesi yolunda verdiği kararlar bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!