Apartmanda hangi işyerleri açılmaz

APARTMAN hukuku ile ilgili geçen haftaki yazımın ardından gelen mail ve telefonlar üzerine, bu hafta sadece sizin sorularınızı yanıtladım.

Eğer, köşebaşı bir apartmanda eczane açmak istiyorsanız, tüm kat maliklerinin oybirliği ile karar alması şart. Yoksa, mesken olan bir bağımsız bölümde eczane açamazsınız.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartmanda, hastane, dispanser, klinik, ecza laboratuarı, kimya labratuvarı, patlayıcı imalatı yapmanız da kesinlikle yasak. Sorularınız ve yanıtları bakın şöyle:

n SORU Mesken olan bir bağımsız bölüm doktor muayanehanesi ve mühendis ofisi olabiliyor mu? Bunun yasal dayanağı var mı veya aksine bir karar var mı?

n YANIT Kat Mülkiyeti Yasası’nda yeralmamasına karşın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve daire kararları çerçevesinde doktor muayenehaneleri tapuda "mesken" olarak kayıtlı bağımsız bölümlerde, "Kat Malikleri Kurulu"nun oybirliği ile alacağı karar olmaksızın açılabileceği kabul edilmiş. Yani "mesken" nitelikli bağımsız bir bölümün avukat yazıhanesi, tek bir mühendisinin çizim yaptığı mühendislik bürosu olarak kullanılması için apartman yönetim kurulunun oybirliği kararı gerekmiyor. Açmak mümkün.

n SORU: Apartmanlarda yapılamayacak işleri ve açılamayacak işyerlerini öğrenmem mümkün mü?

n YANIT Kat Mülkiyeti Yasası’nın 24. maddesi "Yasak işler" başlığı altında bu konuyu bakın aynen şöyle düzenliyor:

"Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır. Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir. Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir."

n SORU: Apartmanımızın dış cephesini boyatmak istiyoruz. Ancak, toplayacağımız para için bir görüş birliği sağlayamıyoruz. Bu konuda bizi bilgilendirirseniz memnun kalacağız. Toplanacak para arsa payına göre mi yoksa daire başına eşit mi olacak?

n YANIT: Apartmanızı boyatmak için önce kat malikleri kurulunda karar alınacak. Ödeme ise "arsa payına" göre yapılacak.

n SORU: Çankaya’da köşe başı bir apartmanın altında eczane açmak istiyorum. Apartman sakinlerinin hepsinin izni şart mı?

n YANIT Tüm kat maliklerinin oybirliği ile aldıkları karar olmadıkça mesken olan bağımsız bölümde eczane açmanız mümkün değil. (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2006/1825 esas, 2006/3223 karar)

n SORU: Bahçeli’de tapuda "mesken" olarak kayıtlı bölümü "ticari büro" olarak nasıl kullanabilirim?

n YANIT
Kütükte mesken olan bağımsız bölümün "ticari büro" biçiminde kullanılabilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile verecekleri bir kararla mümkündür. Komşularınızın tümünün rızasını almanız şart. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 1983/5-311 esas, 1985/119 karar)

Depo dükkan gazino olabilirmi

SORU Tapuda, "Depolu dükkan" olarak adıma kayıtlı bölümü gazinoya çevirebilir miyim?

YANIT
Kat Mülkiyeti Yasası’nın 24/2 fıkrasına göre, tapuda "depolu dükkan" olarak kayıtlı bağımsız bölümün "içkili gazino" olarak işletilmesi mümkün. Ancak, kat maliklerini rahatsız etmeme şartınız var. (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 1998/647 esas, 1998/8261 karar)

SORU: Tapuda kreş olarak kayıtlı bölümü spor ve jimnastik salonu olarak kullanabilir miyiz?

YANIT Bu da mümkün. Tapuda kreş olarak kayıtlı bağımsız bölüm jimnastik salonu olarak kullanılabiliyor. Ancak, öteki dairelerde, oturanlara rahatsızlık verilmemesi şart. (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 1997/4789 esas, 1997/6491 karar)
Yazarın Tüm Yazıları