Gökçek: Ankara'nın 3 yılı kurak geçebilir

Güncelleme Tarihi:

Gökçek: Ankaranın 3 yılı kurak geçebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2007 12:11

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, başkentin üç yılının kurak geçecek gibi göründüğünü ifade ederek, “'Küresel ısınma nedeniyle, Kızılırmak'tan 2030 yılında getirilmesi planlanan suyu hiç hesapta yokken kısa sürede getirmek zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, dün toplanan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, kente su getirilmesi için Gökçek'e yetki verilmesiyle ilgili önerge üzerine, başkentin su ihtiyacını görüştü.

Gökçek başkanlığında toplanan Belediye Meclisi, başkentte kuraklık yaşanması olasılığına karşı, Gerede'den ve Kızılırmak üzerine kurulu Kesikköprü ile Hirfanlı barajlarından su getirilmesi üzerinde durdu.

Meclis üyelerinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gökçek, “Küresel ısınma nedeniyle, Kızılırmak'tan 2030 yılında getirilmesi planlanan suyu hiç hesapta yokken kısa sürede getirmek zorundayız” dedi.

Ankara'nın üç yılının kurak geçecek gibi göründüğünü anlatan Gökçek, bu nedenle acil ihale yöntemini düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

“Önünde sonunda Ankara'nın bu suya ihtiyacı olacak” diyen Gökçek, Sağlık Bakanlığı, DSİ ve üniversitelerden olumlu görüş almaları durumunda mahkemeye başvuracaklarını belirtti. Gökçek, “Ben mahkeme dışında acil karar alma sorumluluğu almak istemiyorum” dedi.

Kesikköprü'den su getirmeyi istemelerinin nedeninin buradaki suyun daha temiz olmasından kaynaklandığını ifade eden Gökçek, şunları kaydetti:

“Kızılırmak'a üstten biraz karışım var ama suyun geldiği yöndeki belediyelerle birlik oluşturup Kızılırmak'ı sağlı sollu kontrol altına almayı düşünüyoruz. Döşeyeceğimiz 80 kilometrelik hatla Gölbaşı ilçesine kadar getirdiğimiz suyu burada kuracağımız ikinci bir arıtma tesisinde arıttıktan sonra Ankara'ya vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi, bu bölgedeki depolanmış 7 milyar metreküp suyla başkentin 15 yıllık ihtiyacını karşılayacak su bulmuş oluyor. Projeyi tamamen ASKİ yapacak. Yapımını 6 veya 8 ay sürede tamamlamayı planladığımız proje, kaba hesapla 250 milyon doları bulacak.”

Toplantıda Gökçek'e Ankara'ya su getirilmesi için yetki verilmesiyle ilgili önergenin kabul edildiği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!