Fatura onlara

Güncelleme Tarihi:

Fatura onlara
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2007 00:00

Hrant Dink cinayetiyle asayiş sorunu tekrar gündeme gelen Trabzon’da vali ve emniyet müdürü görevden alındı. Vali Yavuzdemir’in görevden alınması bizzat Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla oldu. Terör konusunda deneyimli olan Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın yerine Arif Akkale getirildi.

GAZETECİ Hrant Dink’in öldürülmesinden sonraki açıklamalarıyla şimşekleri üzerine çeken Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ile Trabzon Emniyet müdürü Reşat Altay, dün merkeze alındı.

EMİR ERDOĞAN’DAN

Erdoğan, Trabzon’daki asayiş sorununun sürekli gündemde olması ve tartışmaların sona ermemesi nedeniyle İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya sorumlular hakkında işlem yapılması talimatı verdi. Aksu da Yavuzdemir ile Altay’ın olaylarda kusuru olup olmadığının tespiti için 2 mülkiye başmüfettişini görevlendirdi. Ancak bu tasarruf, Erdoğan’ı tatmin etmedi ve her iki yöneticinin de merkeze alınması için Aksu’ya yeni bir talimat verdi. Aksu da Yavuzdemir ile Altay’ı, müfettiş incelemesi başladığı anda merkeze aldı. Erdoğan gazetecilerin üzerine, "Gelişmeleri Trabzon halkına mal edemeyiz. Trabzon halkının huzuru için, Trabzon şehrinin üzerine sıçratılmak istenen bir kara lekenin kaldırılması için, burada sağlıklı bir, mülkiye müfettişlerinin yapmış olduğu çalışmanın yürümesi yazım. Onun için bu adım atılmıştır ve bu adım daha farklı yerlere de sıçrayabilir" dedi.

TARTIŞILAN KENT

TBMM Siyasi Cinayetleri Araştırma Komisyonu ile TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu’nda uzman olarak çalışan Yavuzdemir, Trabzon’a tecrübesi nedeniyle 3 Eylül 2004’te atanmıştı. Onun döneminde, 6 Mayıs 2005’te bildiri dağıtmak isteyen 5 genç, linç girişiminden son anda kurtarılmıştı. Trabzon’da en önemli olay ise 5 Şubat 2006’da Santa Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun 16 yaşındaki O.A. tarafıdan öldürülmesi olmuştu. Bu cinayetten sonra gözler Trabzon’a çevrildi. Kentte asayiş sorununun olduğu tartışmaları gündemden düşmedi. Trabzon’un adı son olarak Hrant Dink’in öldürülmesi olayı ile tekrar gündeme geldi. Katil zanlısı Ogün Samast’ın da Trabzon nüfusuna kayıtlı olması ortamı yine gerdi. Samast’ı azmettiren Yasin Hayal’in de Trabzon’daki McDonalds’a bomba atmaktan 11 ay cezaevinde kaldığı, tahliye olduktan sonra polis tarafından izlenmediği de ortaya çıktı.

AKYÜREK’E TERFİ

Trabzon’da linç girişimi sırasında 5 genci kurtaran İl Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek bir süre sonra Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na atanmıştı. Dün merkeze alınan Altay, terör konusunda deneyimli bir polis şefi olarak Trabzon’da Aksu tarafından görevlendirilmişti. Altay’ın yerine Arif Akkale getirildi,

Trabzon’dan gönlüm ferah ayrılıyorum
/images/100/0x0/55eae1e1f018fbb8f89cbe5f


MERKEZE alınan Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, gazetecilere şu açıklamayı yaptı: "Hükümetin bir tasarrufudur. Valiler, Bakanlar Kurulu kararı ile atanır, yine Bakanlar Kurulu kararı ile görevinden alınır. O nedenle ben sizlere kırgın değilim, herhangi olumsuz bir düşüncem de yok. 34 yıllık devlet tecrübesi olan bir mülki idare amiriyim. Bu tasarrufun ne olduğunu biliyorum, o nedenle gönlüm ferah bir şekilde Trabzon’dan ayrılıyorum. Trabzon’da bulunduğum süre içinde Trabzonlulara kapımı açtım, vatandaşla son derece güzel diyaloğumuz oldu. Siyasilerimizle uyum içinde çalıştık. Trabzon’a çok güzel hizmetler vermeye gayret ettik ama kısmet bu kadarmış."

Sanki vatan hainliği yaptık

GÖREVDEN alınan Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi. Altay "Ogün Samast’ın kimliğini yarım saat içinde belirleyip İstanbul’a biz bildirdik. Zanlının kaçmadan yakalanmasını biz sağladık. Sanki bizler vatan hainliği yapmış gibi insafsızca, haksızca eleştiriliyoruz. İstihbarat zafiyetimiz de yok, ancak haksız olduğunu düşündüğümüz ve inandığımız eleştirilerden bunaldık. Ne yapacaklarsa yapsınlar" dedi. Altay’ın yerine Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne Arif Akkale getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!