Bakan Pepe, çöplükte basın toplantısı düzenledi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Pepe, çöplükte basın toplantısı düzenledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2007 12:15

ÇEVRE ve Orman Bakanı Osman Pepe, Trabzon şehir çöplüğünde düzenlediği basın toplantısında Gürcistan'dan, Bulgaristan'a kadar Türkiye'nin tüm kıyı şeridi ve iç bölgelerde, önde çöplük, arkada şehirden oluşan bir tablo olduğunu anlatırken, “Bazı belediyeler çöp depolama tesislerine karşı çıkıyor. Kuru, anlamsız ve kör inadı bırakmaları lazım” dedi.

Vali Hüseyin Yavuzdemir ve bazı yetkililerle birlikte saat 09.00'da kent merkezindeki Moloz Mevkii'nde bulunan şehir çöplüğünde inceleme yapan Bakan Osman Pepe, burada yaptığı açıklamada “Arkada şehir, önünde çöplük. Bu sadece Trabzon'un tablosu değil. Bu tablo Hopa'dan başlayıp, Çayeli, Rize, Trabzon, Akçaabat, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Zonguldak'tan Bulgaristan sınırına kadar gidiyor. Gürcistan Batum'dan başlıyor, Bulgaristan'a kadar uzanıyor. İç Anadolu'daki şehirlerin tablolaları da buna benzerdir. Başlattığımız ‘Temiz Şehir Sağlıklı Türkiye’ kampanyasıyla, bu tabloyu kaldırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Trabzon ve Rize bölgesindeki belediyelerin kurduğu ve Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu Beldesi Kutlular Mevkii'nde inşası süren Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili bilgi verdi. Pepe, şöyle konuştu:

“Bazı yerlerde 80- 100 metre derinliğine erişmiş maden ocağını rehabilite ettik, ocağın sızdırmazlığı temin edildi. İçindeki sızıntı sularını alacak ve arıtmaya gönderecek, modern bertaraf tesisinde olması gereken her şey bu tesiste var. Bu tesisin aktarma istasyonları var. Trabzon'daki irili ufaklı tüm belediyelerin çöplerini buraya dökmesini istiyoruz. Sadece Trabzon değil, Rize de buna dahil. Belediyelerin bir araya gelip birliklerini oluşturmasına bakanlık olarak finans yönünden destek veriyoruz. Dönüşü olmayan paralarla bunları destekliyoruz. Bu projenin yüzde 25'inden daha fazlasını hibe olarak verdik. Kalanını İller Bankası ve İl Özel İdaresi karşıladı.”

Bakan Pepe, projelerin başarıya ulaşması için yerel yöneticilerin mutlaka bakanlığa destek olması gerektiğini vurguladı. Bakan Osman Pepe, şöyle dedi:

“Bu projelerin başarıya ulaşmasının en temel şartı il. Bakanlık olarak bir irade ortaya koyuyoruz, Bu iradeye valilik ve belediyeler gerekli desteği sağlarsa, iş başarıya ulaşıyor. Aksi halde çabamız sonuçsuz kalıyor. Bazı yerel yöneticilerimiz yeterince inisiyatif almıyor, aktif olmuyorlar. Çamburnu'nun üstündeki hazırlanan tesise çöplerin dökülebilmesi için Rize'nin batı tarafı ve Trabzon'un tamamının yararlanacağı aktarma istasyonları kuruluyor. Trabzon için Deliklitaş Mevkii'ndeki aktarma istasyonuna gelecek olan çöpler, sıkıştırılıp, daha büyük araçlarla Çamburnu'na çıkacak. Rize'den gelenleri de, Of İlçesi'nde bulunan bakanlığımıza ait fidanlığın bir bölümünde yapılacak aktarma tesisine koyacaktık. Bu arıtma tesisi doğrusunu söylemek gerekirse yılan hikayesine döndü. Aktarma tesisinin yapılmasına Eskipazar Belediyesi karşı çıktı. Bir küçük belediye ve bunun üzerinden siyaset yapan muhalefet anlayışı var. Bugüne kadar bütün kararlara katılmış ve imza atmış. Bu tablonun sürmesi için orada adeta direniyorlar. Karadeniz'e, Karadenizli'ye, Türkiye'ye yakışan bir tablo mu bu arkamızdaki fotoğraf? 2011 yılında burada Gençlik Olimpiyatları yapılacak. Bu son derece önemli bir tanıtım faaliyeti. Burası da atletizm pisti olarak gözüküyor. Burayı çok süratle herkesin spor yaptığı bir tesise dönüştürmek mecburiyetindeyiz. Kuru, anlamsız ve kör inadı bırakmamız lazım. Bu tablo güzel olursa herkesin yüzüne de yansır bu mutluluk.”

“ÜLKENİN YARISI PLANLI OLACAK”

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye'nin çarpık sanayileşme ve kentleşmeden yıllarca çok çektiğini, bunu durdurmak istediklerini, Türkiye'nin planlı döneme 1960'larda geçtiği halde 2005'e kadar toplam planın ancak yüzde 5'inin yapılabildiğini söyledi. Pepe, “Bu rakamı şimdi yüzde 50'ye çıkartıyoruz. 2007'nin ilk yarısında Türkiye'nin yüzde 50'sinin planı bitecek. Sanayi, yerleşim, tarım ve turizmin nerelerde yapılacağının ana çizgilerini bu planda oluşturacağız” dedi.

Pepe, çalışmalarında belediyelerden büyük destek beklediğinini de vurgularken belediyelerin irade ortaya koyması halinde 1 yerine 10 adım atacaklarını vurgularken, “Türkiye 2014- 2015 yılında AB'ye girecek standarda ve eşiğe erişsin istiyoruz. Bunun için para, zaman ve emek harcamamız lazım” diye konuştu.

Pepe, birkaç ay sonra Trabzon'daki ‘dehşet tablosu' olarak nitelendirilen bu çöplüğün kalkmasını beklediğini ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!