SİYAD'dan film yasaklamaya kınama

Güncelleme Tarihi:

SİYADdan film yasaklamaya kınama
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2002 13:02

Yönetmenliğini Handan İpekçi'nin yaptığı "Büyük Adam Küçük Aşk" filminin yasaklanmasına Sinema Yazarları Derneği'nden (SİYAD) kınama geldi. Dernek Başkanı Atilla Dosay imzasıyla bir bildiri yayınlayan SİYAD, yasaklama kararını 'vahim bir yanlış' olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

SİYAD'ın bildirisi şöyle: "Sinema Yazarları Derneği olarak (SİYAD), "Büyük Adam Küçük Aşk" filmine getirilen son yasağı çok vahim bir yanlış olarak görüyor ve kınıyoruz.

 Bu film, ilk katıldığı şenlik olan Antalya’dan beri farklı yapılardaki çeşitli kurullardan ödüller almıştır. Antalya ve Ankara festivalleri, SİYAD ödülleri, Oscar ödülleri için Türk filmi seçme kurulu gibi çeşitli kuruluşlardan gelen bu ödüller ve değerlendirmeler ve ayrıca 100 bini aşkın seyirci sayısı, filmin Türkiye’deki aydın kesim ve de aydın seyirci tarafından beğenildiğini, onaylandığını ve önemsendiğini göstermektedir.

 Üstelik bu kurullar arasında bizzat bakanlığın oluşturduğu iki ayrı kurul vardır : Film Denetleme Alt kurulu ve Oscar için Türk filmi seçme kurulu. Bakanlık tarafından oluşturulmuş başka bir kurulun oy çokluğuyla getirdiği yasak kararı ise, Ekim 2001’den beri süregelen tüm bu değerlendirmeleri bilmezden gelmektedir. Alınan son karara göre, tüm bu kurulların ve de 100 bini aşkı seyircinin, “ya gaflet, ya delalet, ya da hiyanet içinde” bulunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Çok açıktır ki, eğer ortada bir bölücülük eylemi varsa, bu eylem son alınan kararın ruhunda gizlidir. Filmin kendisiyse, bizce bölücülük değil, tam tersine birleştiricilik yapmakta, bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan bir mesajı vermekte ve Türk ve Kürt asıllı vatandaşlarımızın birbirlerini daha iyi tanıma, anlama ve iletişim kurma zorunluluğunun altını çizmektedir.

 Bu karar, şüphe yoktur ki tüm Batı sanat ve siyaset çevrelerinde büyük yankı yapacak ve Türkiye’nin Avrupa’yla bütünleşme çabalarına bir başka darbe oluşturacaktır. Sayın Kültür Bakanının bu konuda inisiyatifi eline almasını, öncelikle ne yapıp edip “filmi görmesini” ve yetkisini kullanarak bu yanlış kararı iptal etmesini bekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!