ATM’de kartları Japon’la kaptılar

Güncelleme Tarihi:

ATM’de kartları Japon’la kaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2007 00:00

ATM’lerde Japon yapıştırıcıyla tutturdukları iplerle kartları sıkıştıran, sonra da yardım bahanesiyle vatandaşları soyan çete, kamera görüntüleriyle yakalandı. Sorguları süren 4 çete üyesinin yüzlerce kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı.

İSTANBUL’da bazı banka müşterileri, ATM’lerde kalan kartlarından bilgileri dışında para çekildiğini belirterek Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne başvurdu. Ekipler, şikáyetlerin yoğun olarak yaşandığı ATM’lerdeki güvenlik kamera görüntülerini incelemeye aldı.

Kart sıkışınca işbaşı

Yapılan incelemede, müşterinin kartı, cihazın dibine Japon yapıştırıcı ile tutturulan ipler yüzünden sıkışıyor. Bu sırada müşterinin yanına giden çete üyeleri, telefonun içine yerleştirdikleri sim kartla kendilerine yönlendirdiği telefondan müşteriyi bankayı aramaya ikna ediyor. Bankayı aradığını zanneden müşteri, çete üyesini arıyor. Çete üyesi kartın daha sonra kendisine verileceğini söylüyor. Müşterinin ayrılmasından sonra ipli kartı cihazdan çıkaran çete üyesi, ATM’den paraları çekiyor. Şebekenin son üç yıl içinde yüzlerce kişiyi milyonlarca lira dolandırdığı belirlendi. Olayla ilgili çete lideri olduğu açıklanan Nazım Hikmet Kol ile Abdülkadir Nihal, Erol Güneş ve Murat İpek gözaltına alındı. 4 zanlı çıkarıldıkları Kartal Adliyesi’nde nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sıkışan kartınızı iptal ettirmeden gitmeyin
/images/100/0x0/55ea63cdf018fbb8f87ccd43


ATM cihazının üst veya yan bölümünde olağandışı bir aksesuvarın olup olmadığı kontrol edilmeli. Floresan lamba, istek-şikáyet kutusu gibi aksesuvarlar olmamalı.

Şifrenin girildiği klavyenin ATM kabini ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmeli. Klavye sabit olmalı, hareket etmemeli ve kabin düzeyiyle sıfır seviyede olmalı.

Kartı sıkışan kişi, ATM’ye bağlı telefon yerine, kendi telefonundan bankaların 444’le başlayan numaralarıyla irtibata geçerek yardım istemeli. Banka görevlisinin kartı iptal işlemi bitmeden ATM’den ayrılmamalı.

Kart ATM cihazına sıkıştığında eğer ATM banka şubesinin içinde veya yanında ise paniğe kapılmadan şubenin güvenlik birimi ve banka yetkilileriy bağlantıya geçilmeli. Başka kimseden yardım istenmemeli. Kimseye şifre dahil kart bilgileri verilmemeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!