Ashley tedavisi için 4 aile daha başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Ashley tedavisi için 4 aile daha başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 00:00

ABD’nin Seattle kentinde, beyin engelli Ashley’nin büyümesini durdurarak tartışma yaratan doktor Dan Gunther, küçük kızın hikayesinin kamuoyunda duyulmasının ardından dört ailenin daha kendisine başvurarak, aynı yöntemin kendi çocukları üzerinde de uygulanmasını istediklerini söyledi.

Amerikalı bir ailenin beyin engelli kızları Ashley’in bedensel gelişimini tıbbi müdahaleyle durdurarak büyük bir tartışmayı başlatmasının ardından, ABD basın yayın organlarına engelli çocuklarının büyümesini durdurmak isteyenlerden telefonlar gelmeye başladı. Bugün 9 yaşında olan Ashley’in bedensel gelişimi 3 yıl önce dondurulmuştu. Doğuştan beyin engelli olup, konuşup yürüyemeyen ve yemek yiyemeyen Ashley, östrojen hormonu verilerek 6 yaşındaki haliyle bırakılmıştı.

Ailesi, bu operasyondan sonra Ashley hiç büyümeyeceği için gelecekte bakımının daha kolay olacağına inanıyor. Ailesinin yılbaşında internette yazdığı blog aracılığıyla duyulan olay, kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Bazı çevreler bu tedavinin etik olmadığını savunurken, çocuklarına "Ashley Terapisi" yaptırmak isteyen aileler artmaya başladı.

Operasyonu yapan Dr. Dan Gunther, kendisine yapılan bu tür başvuruların, görevli olduğu Seattle Çocuk Hastanesi’nde etik sorunlar yarattığını söyledi. Hastaların Ashley Terapisi’ne uygun olup olmadığına hastanenin yönetimi ve etik kurul karar verecek.

Ashley’in Seattle’daki iyi eğitim görmüş ailesi, eleştiriler karşısında kendilerini internette savunuyor. Yazdıkları blogda, "Doğaya müdahale ediliyor" iddalarına, "Bu bir saçmalık. O zaman bırakalım kanser de doğal seyrini izlesin. Enfeksiyonlara antibiyotik tedavisi uygulamayalım. Bu bakış açısıyla saç ve tırnak kesmek de doğaya müdahaledir" yanıtını veriyorlar. Tanrı’nın bu tedaviyi nasıl karşılayacağı sorusunu da blogda şöyle yanıtlıyorlar:

"Tanrı, Ashley’in daha rahat bir yaşam sürmesini ve ailesinin onu rahat ettirebilmek için ellerinden gelen çabayı göstermesini isterdi. Tanrı, engelli ve çaresiz bir çocuğun göz göre göre acı çekmesine izin vermezdi."

Yastık meleği

Ailesi, nereye bırakılırsa, özellikle de bir yastık üstüne, orada kaldığı için Ashley’e "Yastık Meleği" adını vermiş. Ashley kendi gövdesini kımıldatamadığı için, ona bakan insanlar tarafından taşınmak zorunda. Ashley’in boyunun uzamasını ve kilosunun artmasını önlemek için, yüksek dozda günlük östrojen hormonu veriliyor. Östrojen, Ashley’in kemiklerinin büyümesini engelleyerek şu andaki 1.31 m boyundan daha fazla uzamasını ve 35 kiloyu geçmemesini sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!