Yeni doğan bebeklere guatr taraması

Güncelleme Tarihi:

Yeni doğan bebeklere guatr taraması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2006 11:28

Kocaeli Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Müdürü Dr. Refika Bilgin, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yeni doğan bebeklerin topuğundan alınacak kan numunesiyle doğumsal hipotiroidi (Guatr) taramasının yapılacağını bildirdi.

Bilgin,  Türkiye'de yılda ortalama 1 milyon 378 bin çocuk doğduğunu, bu çocukların binde 29'unun bir yaşına gelmeden öldüğünü belirtti.

Doğumsal hipotiroidi (Guatr) taramasının koruyucu sağlık hizmeti olduğunu ifade eden Bilgin, “Türkiye genelinde yeni yıldan itibaren yeni doğan bebeklerin topuğundan alınacak kan ile guatr taraması yapılacak” dedi.

Fenilketonüri taraması için yenidoğan bebeklerin topuğundan 2 ayrı kan örneğininin alındığını, guatr için de 2 ayrı kan örneği alınacağını ifade eden Bilgin, şunları kaydetti:

“Kalıcı guatrın en sık karşılaşılan nedeni doğumsaldır. Bu, dünya genelinde ırk ve etnik yapıya göre değişmekle birlikte 3 bin 500-4 bin de birdir. Ülkemizde kalıcı doğumsal guatr görülme sıklığı 3 bin 344 canlı doğumda bir olarak tespit edilmiştir. Yenidoğan döneminde belirti ve bulgular, vakaların çoğunda çarpıcı olmadığından erken tanı güçtür. Tedavi edilmeyen vakalarda ciddi zeka geriliği ve asimetrik cücelik ortaya çıkar. Guatr erken tedavi edilmezse kalıcı zeka geriliği kaçınılmazdır. Erken tanı konulan çocuklarda tedavi oldukça kolay, ucuz ve etkindir.”

Fenilketonüri ve guatr taramasıyla zeka geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz zararların büyük oranda önlenebileceğini savunan Bilgin, “Taramalarla hastalığın topluma getirdiği ekonomik yükün ortadan kaldırılması, akraba evliliklerinin önüne geçmek amacıyla toplumun bilinçlendirilmesi, tanı konulan bebeklerde uygun tedaviye başlanması ve belli zeka düzeyine ulaşmalarının sağlanması amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!