Ev ve işyerlerini antik eşyalar süslüyor

Güncelleme Tarihi:

Ev ve işyerlerini antik eşyalar süslüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 10:43

Gaziantep'te, özellikle son yıllarda bir çok ev ve iş yerini antik eşyaların süslediği gözleniyor. Antika tutkunları, ev ve iş yerlerini süslemek için akla gelebilecek her türlü antik eşyayı satın alıp, aksesuar için kullanıyor.

Bazılarının takı eşyası olarak kullandığı antik eşyalar, bazı iş yeri sahipleri tarafından da iş yerlerinin dekorasyonunda, müşterilerin dikkatini çekmek için kullanılıyor.

Başta otel ve lokantalar olmak üzere değişik iş yerlerinde, yörenin kültürüne özgü olarak antik eşyalarla süslenen mekanlar, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

İnsanların, antik eşyalara olan ilgisi nedeniyle açılan iş yerleri, antik eşya satışı yaparak müşterilerine hizmet veriyor.
Gaziantepli antikacı Hanifi Özaslan,  antik eşyalara son yıllarda ilginin arttığını, buna paralel olarak da antik eşya satan iş yerlerinin de çoğaldığını ifade etti.

Antik eşyaları, köy köy gezerek topladıkları gibi, bazen de müşteriler tarafından kendilerine getirildiğini belirten Özaslan, şöyle konuştu:

“Dedelerimizin, ninelerimizin kullandığı her türlü mutfak eşyası, değişik takı ve aksesuarlar; kısacası akla gelebilecek her türlü antik eşya, günümüz insanının dikkatini çekiyor. Örneğin, 100 yıl önce kullanılan bir kapı tokmağı, saat, posta kutusu, kılıç, silah, tespih gibi değişik eşyalar, günümüzde antik bir özelliğe sahip oluyor. Birçok insan için bir tutku haline gelen bu eşyalar ilgi görüyor.

Antik eşyaya ilgi duyanlar daha çok sanata ve kültüre ilgisi olan insanlar. Bir anlamda bu eşyaları satın alarak, geçmişe ait değerleri, günümüzün genç kuşaklarına tanıtmış oluyorlar. Ancak, bunları ticari amaçla alan müşterilerimiz de oluyor. Bunlar da daha çok aldıkları eşyalar ile iş yerlerini süsleyip, otantik bir hava kazandırarak, müşterilerin ilgisini çekmeye çalışıyor.”

Antikacıların da bir anlamda, kültürel ve sanatsal faaliyette bulunduğunu dile getiren Özaslan, şunları anlattı:

“Ben, çocukluğumdan beri antik eşyalara ilgi duyan bir insanım. Bu ilgi beni, antik eşya satıcılığına yöneltti. Bu konuda bir eğitimim yok ama antik eşyalar konusunda, kendi kendimi geliştirdim ve bilgi sahibi oldum. Bu arada, Gaziantep Müzesi'ne de çok sayıda eser kazandırdım. Antik eşyalara yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de ilgi gösteriyor.
Kentimizi ziyarete gelen yabancı turistler, büyük ilgi gösterdikleri antik eşyaları satın alıp ülkelerine götürüyor. Bir anlamda, Türkiye'nin tanıtımını da yapmış oluyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!