Tesettür faciası

Güncelleme Tarihi:

Tesettür faciası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2006 00:00

Çoban A.G. testislerinde şiddetli ağrı ve şişlik şikayetiyle Konya Numune Hastanesi’ne gitti. Acilen ultrasona gönderildi. Tesettürlü kadın radyoloji uzmanı geri çevirdi. Ertesi gün yine ultrason çektirmeye gönderildi. Görevli olan ikinci tesettürlü kadın doktor da geri çevirdi. Başhekimlik devreye girdi. Hemen ameliyata alınan genç, bir testisini kaybetti.

MERSİN'in İlçesi Topkaya Köyü’nde çobanlık yapan 17 yaşındaki A.G. 13 Kasım 2006 günü sol testisinde şişme ve ağrı şikayeti ile Konya Numune Hastanesi’ne gitti. Halk arasında testis dönmesi olarak bilinen Testis Detorsiyonu şüphesi ile acilen yatırılan hastadan ilk muayene sonunda ultrason çektirmesi istendi. Ancak ultrasona girmek için radyoloji servisine gönderilen genç, akıl almaz bir gerekçe ile geri çevrildi. İddiaya göre tesettürlü radyoloji uzmanı Dr. Kezban Arıbağ hastanın ultrasonunu çekmek istemedi.

ERKEK DOKTOR ÇAĞRILDI

Bunun üzerine ertesi sabaha kadar beklemek zorunda kalan genç çoban, sabah olduğunda bir şok daha yaşadı. Çünkü nöbeti devralan diğer tesettürlü radyoloji uzmanı Dr. Ayşe Yüce Aktaş da iddiaya göre hastanın ultrasonunu çekmek istemedi.

A.G.’nin durumunun giderek ağırlaşması üzerine, hastanın muayenesinden sorumlu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Celal Tütüncü, durumu Başhekim Op. Dr. Rıza Sarıbabıçcı’ya iletti. Olaya müdahale eden Başhekim, talihsiz hasta ile derhal ilgilenilmesi talimatını verdi. Ancak iddiaya göre 17 yaşındaki hastanın ultrasonu, ancak saat 14.00’te hastaneye çağrılan erkek radyoloji uzmanı tarafından çekilebildi. Testis dönmesi teşhisiyle hemen ameliyata alınan gencin durumunun düzelmesi için bir süre bekleyen Op. Dr. Tütüncü yapılacak bir şey kalmadığını görünce ikinci müdahale ile hastanın sol testisini almak zorunda kaldı.

Uzmanlar böyle bir vakada yapılacak erken müdahalenin hastayı sağlığına kavuşturabileceğini söylediler. Yani 17 yaşındaki A.G., bir gün boyunca hastanede bekletilmeseydi bir testisini kaybetmeyebilecekti. Şu anda durumunun iyi olduğu belirtilen genç çoban, bundan sonra yine benzer bir sağlık sorunu yaşar ve testisi zarar görürse, uzmanların görüşüne göre kısır kalabilecek. İki kadın doktorun kontrollerin sıklaşması nedeniyle hastanede peruk taktıkları bildiriliyor.

İNCELEME BAŞLATILDI

Numune Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Rıza Sarıbabıçcı yaşananları doğrularken, konuyla ilgili olarak hastanede inceleme başlattıklarını ve bunun sonucunda yasal işlemlerin uygulanacağını söyledi.

Ameliyat raporunda konuyla ilgili detaylara bizzat yer veren Üroloji Uzmanı Op.Dr. Celal Tütüncü, ultrasonu geri çeviren kadın radyologların tutumunun hastalığın seyrini olumsuz etkilediğini belirtti.

Çocuğu olmayabilir

/images/100/0x0/55eafcf6f018fbb8f8a3ad45
A.G. (sağ başta), rahatsızlanıp Konya Numune Hastanesi’nde ameliyat olmadan yaklaşık 2 ay önce, yaşadığı Mersin’in Mut İlçesi Topkaya Köyü’nde, erkek kardeşi B. (sol başta) ve uzaktan akrabası olan bir kızla, köy yolunda hatıra olarak bu fotoğrafı çektirdi. A.G.’nin, benzer bir sorun yaşaması halinde çocuğu olmayacak.

Ultrason çekmediler testisini kaybetti

Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Celal Tütüncü’nün raporu:


’13.11.2006 saat 17 sıralarında Skrotal kitle, sol orşit, sol testis torsiyonu şüphesi ile acilen yatırıldı. Acil olarak skrotal ultrason istendi. Fakat aşağıda bayan radyolog olması sebebiyle çekilemedi. Ertesi gün sabah erkenden tekrar ultrason için girişimlerde bulunuldu. Yine bayan radyolog olması dolayısıyla yine çekilemedi. Acil olarak başhekimin kendisine haber verildi. Yazılı olarak buna rağmen saat ancak 14 civarında çekilebildi. Torsiyon teşhisi ile acilen operasyona alındı. Testis detorsiyon edildi. Testis son derece ödemli ve hemorojikti. Açılması beklendi, pek açılmadı. Testis detorsiyon edilerek beklenmek üzere skrotuma yerleştirildi. 16.11.2006’da hasta tekrar operasyona alındı. Testis dokusunda bir gelişme izlenmedi, testis alındı, patolojiye gönderildi.’

Gereğini yaparız

KONYA
-Karaman Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Ömer Karahan, kadın radyologlarla ilgili iddiaları değerlendirdi. Karahan, "Meslektaşlarımızın böyle bir şey yapacağına ihtimal vermiyorum. Orada başka bir şey vardır. Yapılmışsa, etik değil. Odamıza bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. Eğer, böyle bir şikayet dilekçesi gelirse, gereğini yaparız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!