Avcılara sigorta zorunluluğu

Güncelleme Tarihi:

Avcılara sigorta zorunluluğu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2002 11:17

Avcılara, bir başka kişi ya da mala verecekleri olası zararlar için ''Mali mesuliyet sigortası'' zorunluluğu getiriliyor. Sigorta yaptırmayanlara avcılık belgesi verilmeyecek.

Haberin Devamı

Avcılara, bir baÅŸka kiÅŸi ya da mala verecekleri olası zararlar için ''Mali mesuliyet sigortası'' zorunluluÄŸu getiriliyor.Â

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülen Kara Avcılığı Yasa Tasarısı, 1935 yılından beri yürürlükte olan yasayı günün koşullarına uyarlıyor.

Tasarıda, avcılık belgesi almak isteyenlere, üçüncü kişilere karşı''mali mesuliyet sigortası'' yaptırma zorunluluğu getiriliyor. Sigorta yaptırmayanlara avcılık belgesi ve avlanma izni verilmeyecek. 

 Mali mesuliyet sigortası sistemi bir tür ''zorunlu trafik sigortası'' gibi iÅŸleyecek. Avlanma sırasında bir kimsenin ölümü ya dayaralanması gibi av kazaları ile baÅŸkasının malına zarar verilmesindendoÄŸan sorumluluklar güvence altına alınacak.Â

Tasarının aynen yasalaşması durumunda, üçüncü kişilere karşı mali mesuliyet sigortasına ilişkin esaslar yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek.

SÄ°GORTA YAPTIRMAYANA CEZA

Tasarıya göre, avcılık yapan kiÅŸiler avcılık belgesi ve avlanma izninin yanı sıra mali mesuliyet sigortası belgesini de yanında bulunduracak. Â

Avcılık belgesi olmadan avlananlara 400 milyon lira, avlanma izni olmayanlara 200 milyon lira ve mali mesuliyet sigortası yaptırmayanlara da 50 milyon lira idari para cezası verilecek. Av sırasında bu belgeleri taşımayanlar hakkında her eksik belge için 30'ar milyon lira para cezası uygulanacak.

Bu suçların tekrarı durumunda, eğer avcılık belgesi yoksa 2 yıl belge verilmeyecek, belgesi olanlar ise 2 yıl avcılıktan men edilecek.

KATILIM PAYI

Tasarı, her türlü av tüfeÄŸi ile bunların mermi ve kovanlarının ilksatışında, satış bedeli üzerinden yüzde 5'lik ''katılım payı'' alınmasını öngörüyor. Avlanma ücreti ile avcılık belgesi düzenlemesinde alınacak paranın yanı sıra yivsiz silah ruhsatı harçlarının yüzde 30'u da Orman Bakanlığı bünyesindeki döner sermaye iÅŸletmesine aktarılacak.Â

Türkiye'de yayın yapan televizyon kuruluşları için av ve yaban hayatının korunması ilkesi çerçevesinde eğitici, uyarıcı ve tanıtıcı yayın yapma zorunluluğu da getiriyor. Bu yayınlar, yılda 3 saatten az olamayacak.

Yeni düzenleme kapsamındaki suçların takibi, av ve yaban hayatı ile avcıların korunması için ''av koruma memurları'' istihdam edilmesini öngörülüyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!