İklim değişikliği kuş göçünü de etkiledi

Güncelleme Tarihi:

İklim değişikliği kuş göçünü de etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 11:59

“Kuşların Büyükelçisi” olarak anılan Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tabiat Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Sıkı, küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak bazı kuş türlerinin kışladıkları yerlere gitmesinin bu yıl gecikebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Sıkı, yaptığı açıklamada, normal kış göçleri içinde yer alan leylek, arı şahini, kızıl şahin ve kartal türlerinin Türkiye üzerinden Nil Vadisi'ne geçişlerinin bittiğini, Balkanlar ve kuzey ülkelerinden gelecek ördek ve kaz türlerinin geçişinin de ocak-şubat aylarını bulabileceğini belirtti.

İzmir Kuş Cenneti'ne bu hafta içinde kuğu ve değişik türden ördek sürülerinin gelmeye başladığının gözlemlendiğini kaydeden Sıkı, “Kışın Kuş Cenneti'nde görülen yeşilbaş, kaşıkgaga, kılkuyruk gibi ördek türleriyle kuğuların geçen yıla göre iki hafta önce geldikleri tespit edildi” dedi. Prof.Dr. Mehmet Sıkı, şu bilgiyi verdi:

“Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı kış ziyaretçilerinin kışladığı yerlere gitmesi gecikebilir. Önceki yıllarda bu mevsimlerde İspanya, İtalya gibi Akdeniz çanağından İzmir'e gelen kuş türleri vardı. Hava sıcaklığının mevsim normallerinden ılık geçmesi göçü geciktiriyor.”

SON YILLARIN EN SICAK SONBAHARI

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri de geçen yıllarda, genellikle kuzey ülkelerinden kuş göçünün kasım-aralık aylarında gerçekleştiğini ifade ettiler.

Haberin Devamı

Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar ve kuzey ülkelerinde de son yılların en sıcak sonbaharının yaşandığını kaydeden yetkililer, 10-15 gün sonra hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmesi, havanın soğumasıyla birlikte kış göçünün başlamasının beklenebileceğini söylediler. Yetkililer, “İzmir için esas kış göçleri kasım-aralık ayı bandındaydı. Kasım ayında göç yaşanmadı. Ilık bir mevsim geçirdiğimiz için kuş göçünün aralık-ocak aylarına kaldığını tahmin ediyoruz” diye konuştular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!