Alman politikacılardan 'müzakereler sürsün' çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Alman politikacılardan müzakereler sürsün çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 12:38

Alman Federal Meclisinde (Bundestag) temsil edilen partilerin milletvekilleri Türkiye'yle müzakerelerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Mecliste bu çağrının yapıldığı toplantıya daha önce katılacağını bildiren Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Milletvekili Holger Haibach ise toplantıya katılmadı.

Birlik 90/Yeşiller Milletvekili Rainder Steenblock, Haibach'ın, Birlik partileri (CDU/CSU) içindeki bazı anlaşmazlıklardan dolayı toplantıya katılmadığını belirtirken, Sol Parti Milletvekili Hakkı Keskin de, Haibach'ın dün toplantıya katılamayacağını bildirdiğini, ancak nedenini söylemediğini ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Lale Akgün, toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözülmesi için tüm tarafların çaba harcaması gerektiğini belirterek, “Almanya'da yaşayan yaklaşık 3 buçuk milyon Türkten dolayı Kıbrıs sorununun çözümü Almanya için diğer AB ülkelerinden daha önemli” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın ve Kıbrıs Rum kesiminin AB üyesi olarak soruna taraf olmaları nedeniyle AB'nin bu konuda girişimlerde bulunması gerektiğini ifade eden Akgün, Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin kesilmesini istemediklerini söyledi. Türkiye'de çeşitli dinlerin ortak yaşamını dikkate alarak, üyelik müzakereleri konusunda hassas davranılması gerektiğini belirten Akgün, Türkiye'nin üyeliğinin başarısız kalması durumunda, bunun Almanya'da yaşayan Türklere ve uyuma da olumsuz etkisi olacağını kaydetti.

AÇIKLAMALARA GÜVENİLMİYOR

Sol Parti Milletvekili Keskin de, Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediğini ve Türkiye'de AB üyeliğini isteyenlerin oranının sadece halk arasında değil, politikacılar ve gazeteciler arasında da azaldığını ifade ederek, birçok kişinin artık AB'ye ve açıklamalarına güvenmediğini söyledi.

AB tarafından yapılan açıklamalarda, Rum kesiminin engellemelerinin fazla dile getirilmemesinin de eksikliğini hissettiğini kaydeden Keskin, Türkiye'de reformların yavaşladığını, ancak bunun Kıbrıs Rum kesiminin olumsuz tutumundan kaynaklandığını, bu durumun Brüksel'de sağlanacak ilerlemelerle düzeltilebileceğini sözlerine ekledi.
Keskin, AB'nin Türkiye'ye karşı müzakereler sırasında bile sürekli bir şekilde olumsuz davranmasının, Almanya'da yaşayan Türkleri öfkelendirdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Markus Löning de, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber'in tutumunu eleştirerek, “Stoiber'in Türkiye'yi her fırsatta eleştirmesi yanlış bir tutum” dedi.

Stoiber'in açıklamalarının Türkiye-Almanya ve Almanlarla Türkler arasındaki ilişkilere zarar verdiğini ifade eden Löning, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda sorumluluklarını yerine getirmesinin önemli olduğunu, ancak ilişkilerin bozulmamasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB Komisyonunun raporunu desteklediği için kendi parti üyeleri tarafından da eleştirildiğini belirten Löning, bunun üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Yeşiller Milletvekili Steenblock, Türkiye'yle müzakerelerin sakin ve ciddi bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, Almanya'nın da gelecek dönem başkanı olarak bu konuda olumlu rol oynaması ve AB'nin bu konuda olumlu bir sinyal vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin de reformlarını ciddi şekilde sürdürmesi gerektiğini belirten Steenblock, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için de BM'nin çabalarına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

AB'nin bugüne kadar Türkiye'ye çok baskı yaptığını kaydeden Steenblock, ”Kıbrıs konusunda belki haklı da. Ancak Kıbrıs'ın (Rum kesimi), kararları sürekli bir şekilde bloke etmesine de katlanamayız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Steenblock, Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda, bunun uyuma, Almanya'da yaşayan Türkler için hazırlanacak yüzlerce uyum planından daha fazla olumlu katkısı olacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!