Sınırsız ve çok ucuz bir enerji bulundu

Güncelleme Tarihi:

Sınırsız ve çok ucuz bir enerji bulundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 16:45

Beklenen Einricht sonunda gazetecilerin karşısına çıkıyor.

Avlunun ortasına getirilmiş spor otomobilin benzin kapağını açıyor, elindeki uzun bir çubuğu sonuna kadar depoya sokup geri çekiyor, basın mensuplarına uzatıp kuru olduğunu yani depoda benzin bulunmadığını gösteriyor.

Ardından aynı çubukla depoya vurarak içinin boş olduğunu bu kez de çıkan sesle kanıtlıyor.

Sonra gazetecilerden motöre ve araca bakmalarını, yedek bir benzin deposu vs bulunmadığını bizzat kontrol etmelerini istiyor.x

Nihayet, bahçedeki bir musluğa bağlı hortumla elindeki büyük boş bir bidona su dolduruyor. (Suyu basın mensuplarına tattırıyor elbet.)

Cebinden çıkardığı küçük bir şişedeki yeşil bir sıvıyı (“İzninizle formülü bende saklı...”) da bu suyun içine katıp, karıştırıyor. Elde ettiği karışımı arabanın benzin deposuna dolduruyor. Direksiyona geçiyor, marşı basıp motörü çalıştırıyor ve gazetecileri aracıyla çiftlikte bir tur atmaya davet ediyor.

Ertesi gün, haber bütün gazetelerin birinci sayfasındadır elbet: ‘Mühendis’ Louis Einricht benzinden 30 kere daha ucuz bir akaryakıt icat etti! Galonu (4,5 litra) 1 sente gelen sınırsız bir akaryakıt...

Savaş sebebiyle benzin sıkıntısı çekilen, akaryakıt fiyatının tavan yaptığı sıkıntılı günlerde haber bomba gibi patlıyor elbet.

Aaa pardon, söylemeyi unuttum: Tarih 11 nisan 1916

*

Hürriyet

Einricht hemen o günden başlayarak yüzlerce ortaklık teklifi alıyor elbet. Ama iki hafta boyunca hiçbir çağrıya, hiçbir öneriye cevap vermiyor. Kimseyle konuşmuyor. Ta efsanevi işadamı, otomobil kralı Henry Ford bizzat çiftliğine görüşmeye gelene kadar.

Einricht ünlü mucit ve işadamına küçük bir gösteri yapıyor. Ford şahsi kullanımı ve araştırmalarını sürdürmesi için Einricht’e bir Ford T2 hediye ediyor ve “müstakbel ve kârlı işbirliğimizin” ilk adımı olarak, nakit 10.000 dolar (1916 doları!) avans ödüyor. İki mucit ve geleceğin ortağı el sıkışıyorlar. Ford anlaşmalarının şimdilik gizli kalmasını rica ederek ayrılıyor.

Ama basından saklamak mümkün mü? ‘Kimliğini gizleyen bir muhbir’ New York Times’ı arayarak bilgi veriyor. Gazete ertesi gün haberi manşetten patlatıyor: Mucize akaryakıt artık otomobil devi H.Ford’un!..

Hiram Percy Maxim - Maxim Mühimmat Şirketi’nin patronu - bu haberi okuduğu gibi Farmingdale’e koşuyor:

- Mr.Ford ile yazılı bir anlaşma imzaladınız mı?
- Hayır, sadece prensipte el sıkıştık.
- Yani size daha iyi bir teklif yapsam?
- Hele bir söyleyin bakalım!..

Rivayet edenler rivayet ederler ki, Maxim o gün mucize icadın sahibine tam... 1.000.000 $’lık bir çek kesmiştir. Ayrıca şirketinin, tanesi 10,5 dolardan nama yazılı 100.000 hisse senedini elden teslim etmiştir.

1916’nın 2.000.000 $’ı...

Henry Ford küplere biner. Başında Thomas A.Edison’un bulunduğu mühendislerinden Einricht’in icadını incelemelerini ister. Edison araştırma sonuçlarını bizzat bildirdiğinde, aynı Ford bu kez kahkahalarla gülecektir:

Einricht’in “mucize yakıtı”, bir aseton - asetilen karışımından ibaretti. 30 cl’si 4.5 litre suyla katılınca, elde edilen karışım gerçekten benzinli bir motörü çalıştırıyordu. Ama iki küçük sakıncası vardı:

- Karışımın fiyatı benzinin bir misliydi
- Ve motörün kısa sürede paslanmasına sebep oluyordu.


Not: Hayır efendim, hayır! Öylesine, bir anekdot olsun diye anlattım. Erke ile filen ne alakası var?

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!