Dikili'de toplantı günü tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Dikilide toplantı günü tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2006 14:56

İZMİR'in Dikili İlçesi Belediye Başkanı Osman Özgüven, Çağlan Köyü'nde altın madeni çıkarmaya yönelik olarak, halkın da katılacağı Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı için için ilçe pazarının kurulduğu 28 Kasım Salı gününün seçilmesinin amaçlı olduğunu öne sürdü. Köylülerin ürünlerini satmak ve alışveriş için pazara geleceği için köydeki toplantıya katılamayacaklarını söyledi.

Bergama'daki Koza Altın İşletmeleri'nin Ovacık'tan Kaz Dağları'na kadar olan geniş alanı kapsayan ‘Altın madeni çıkarılacak yerleri' belirlediğini vurgulayan Başkan Özgüven, madeninin çıkarılması için şirketin gerekli çalışmaları yapılabilmesi amacıyla ‘ÇED raporuna halkın katılımı toplantıları’ adı altında toplantılar yapıldığını söyledi. Dikili'nin Çağlan Köyü'nde ÇED Raporu yönetmeliğine göre, Bakanlık temsilcisinin ve şirket temsilcilerinin yanı sıra halk ve sivil toplum örgütlerinin katılmasına olanak veren toplantının, ilçede pazar kurulduğu gün düzenlenmesinin iyi niyetli olmadığını düşündüklerini dile getirdi. Özgüven, köylülerin, saat 11.00'de köy kahvesinde düzenlenecek bu toplantıya katılamayacaklarını, ürünlerini satmak ve alışveriy yapmak için Dikili'ye pazara geleceklerini söyledi.

Altın madeni çıkarılacak yerlerin belirlendiği haritayla doğal yaşam ve çevre hakkının bölündüğünü, ormanlar, sincaplar, yılanlar, gibi canlılar ile yeraltı sularının geleceğinin tehlikeye girdiğini öne süren Başkan Osman Özgüven, şöyle dedi.

“Bu harita, tüm Kuzey Ege'nin ve Ege Denizi'nin geleceğini karartacak. Çağlan Köyü'nün de içinde bulunduğu, dünyanın en değerli ve verimli ormanlarının ve önemli ihracat ürünümüz fıstık çamının yetiştirildiği Kozak ve Geyikli gibi bereket yaylalarının yarınları, Koza Altın tarafından teslim alınmak isteniyor. Zaten buraları altın. Köylüler yüzyıllardır, doğanın kendilerine sunduğu çam fıstığı gibi altın değerindeki ürünleri işliyor. Köylünün kozalakları köylüye yeter. İkinci kozaya ihtiyacımız yok.”

Osman Özgüven, Çağlan'da ÇED Raporu'na halkın katılımı toplantıları için seçilen tarihin, düşündürücü olduğunu yineleyerek, “Koza Altın, altın cevherinin olduğunu iddia ettiği yerleri dinamitle patlatacak. Toprağı kamyonlarla Ovacık'a taşıyarak, altın cevherini ayrıştıracak. Bu işlem hem buradaki doğal yaşamı altüst edecek hem Ege Denizi, zehir denizine dönüşecek” iddiasında bulundu.

Kuzey Ege Belediyeler Birliği'nin toplantıdan haberdar edildiğini bildiren Özgüven şöyle konuştu:

“Ayvalık zeytini ve zeytinyağını, Kaz Dağları'nın oksijenini, Dikili'nin ve Ege'nin tertemiz denizini zehirleyecek bu girişime karşı durmak; her vatandaş için yurttaşlık görevidir. Koza Altın'ın hazırladığı altın haritası; Kuzey Ege'nin en güzel çamlık ormanlarını, en güzel yaylalarını ortadan kaldıracak. Biz, herkesi; ‘El Ele Hareketi' Üyesi sivil toplum örgütleri ve meslek odaları temsilcilerinin de katılacağı Çağalan'daki bu toplantıya ve bu olumsuz sürece duyarlı olmaya çağırıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!