Gül: Başbakan büyük bir ihtimalle Papa ile görüşecek

Güncelleme Tarihi:

Gül: Başbakan büyük bir ihtimalle Papa ile görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2006 14:36

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk hükümetinin Papa 16’ncı Benedikt’in Türkiye ziyaretine önem verdiğini belirterek, Başbakan Erdoğan’ın NATO Zirvesi için Riga’ya gitmeden önce büyük bir olasılıkla Papa ile görüşeceğini söyledi.

Abdullah Gül, Euromed toplantısına katılmak üzere Helsinki’ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanında yaptığı açıklamada, bir soru üzerine Papa’nın 1 milyar nüfusu olan Katolik dünyası lideri ve bir devlet başkanı olduğunu belirterek, “Böyle bir kişinin Türkiye ziyareti şüphesiz ki önemlidir” dedi.

2 binden fazla gazetecinin Papa ziyaretini izlemek üzere Türkiye’ye gelecek olmasını, verilen önemin bir göstergesi olarak değerlendiren Gül, ziyaretin gerçekleşmesini, bir fırsat olarak gördüklerini, birçok önyargının yıkılması açısından önem taşıdığını ifade etti. Bu ziyarete ilişkin olarak yapılan birçok spekülasyona üzüldüklerini belirten Gül, güvenlik önlemlerinin alındığını söyledi.

Gül, NATO Zirvesi nedeniyle ziyaret sırasında Başbakan Erdoğan ve kendisinin Türkiye’de olamayacaklarını belirterek “Bütün bunlara rağmen Sayın Başbakan NATO zirvesi için ayrılmadan önce Papa’nın Ankara’ya ulaşması söz konusu, dolayısıyla büyük bir ihtimalle alanda bir görüşme gerçekleşebilecektir” diye konuştu.

Türkiye’nin misafirperverliğini göstereceğini vurgulayan Gül, ziyaretin Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki yanlış anlamaların giderilmesi için bir vesile olması beklentisini de dile getirdi. Gül, bu açıdan Papa’nın Türkiye’de iken vereceği mesajların çok önemli olduğunun altını çizdi.

"KIBRIS POLİTİKAMIZ AÇIK VE NET"

Dışişleri Bakanı Gül, Tampere’de AB Dönem Başkanı Finlandiya ve diğer bazı Dışişleri Bakanları yapacağı ikili görüşmelerde Kıbrıs konusunu da ele alacağını, bu konudaki çeşitli düşüncelerin dile getirileceğini kaydetti.

Finlandiya’da Rum Dışişleri Bakanı Lillikas ile görüşeceği haberlerini yalanlayan Gül, “Bunlar doğru haberler değil” dedi. Türk hükümetinin Kıbrıs politikasının “açık ve net” olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti: “Kıbrıs ile ilgili çok taraflı bir görüşme yapılacaksa buna Kıbrıs probleminin tarafları olan Kıbrıs Rumları ve Kıbrıs Türkleri ve ayrıca adanın garantörleri ve bu iki tarafın anavatanı olan Türkiye ve Yunanistan’ın katılacağı toplantı olursa, dörtlü bir toplantıya her zaman katılırız. Her zaman bu toplantıların yapılmasını teşvik ederiz. Ancak bu ötesinden bir görüşme tabii ki söz konusu değil.”

Gül, diğer bir soru üzerine Türkiye’nin başından beri yapıcı olduğunu ifade eden Gül, Türkiye’nin samimi olduğunu Annan Planı referandumu sırasında gösterdiğini belirtti. Kıbrıs’ta bir çözüm bulunması için kimin adım atarsa her zaman yardımcı olacaklarını da ifade eden Gül, bu çerçevede AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın girişimleri konusunda yapıcı olduklarını kaydetti. Gül, şöyle konuştu: “Ama tabii ki neticede kabul edilebilir konular var, kabul edilemez konular var, henüz kağıt üstüne dökülmüş bir fikir yok ama Finlandiya’nın geliştirdiği çeşitli fikirler söz konusudur. Bunlar, bu süreç içerisinde Bakanlığımıza mensup arkadaşlar tarafından incelenecektir. Tahmin ediyorum ki bu görüşmemizde de ele alınacak olan konuların bir parçası olacaktır.”

İKİLİ TEMASLAR OLACAK

Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Tampere kentinde yarın başlayacak olan Euromed toplantısına ilişkin bilgi verirken toplantı sırasında Almanya, Avusturya ve Finlandiya gibi ülkelerin dışişleri bakanları ile ikili temaslar yapacağını anlattı.

Finlandiya’dan NATO toplantısı için Riga’ya geçeceğini belirten Gül, Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı zirvede terör, Afganistan, Irak ve Batı Balkanlar ile NATO genişlemesi gibi konuların ele alınacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!