İyi filmin iyi şarkıları

Sınav’ı izlediniz mi? Bu yazı yazıldığı tarih itibariyle Ömer Faruk Sorak’ın yönetmenliğini yaptığı filmi izleyenlerin sayısı 922 bine ulaşmıştı.

Henüz izlemediyseniz, film hakkındaki düşünceniz şöyle bir şeydir: "Beş lise son sınıf öğrencisi genç, üniversite giriş sınavının sorularını çalmak için plan yaparlar ve olaylar gelişir..." Ha bir de "guest starring" kabilinden vurdulu kırdılı filmlerin efsanesi Jean Claude Van Damme var filmde. Hepsi bu kadar mı dersiniz?..

Ben sinema eleştirmeni değilim. Ancak filmi sadece bir gençlik filmi olarak görmemeniz gerektiğini bilecek kadar sinemadan anlıyorum sanırım. Öncelikle Sınav, bir yönetmen filmi. Yani post prodüksiyon aşamasında çok ciddi bir emek var. Son derece hızlı, izleyenin heyecanını ve ilgisini her daim ayakta tutan bir kurgusu var. Senaryo ve oyunculuklar da iyi olunca ortaya verdiğiniz parayı kuruşu kuruşuna hak eden bir film çıkmış. Yani Sınav, bir sınavın hikayesini anlatırken Türkiye’ye ve insanlarına dair çok şey söyleyen, üstelik bunu çok doğru bir üslupla yapmayı beceren çok iyi bir film.

BAŞARIYI HAK EDİYOR

Filmi enteresan kılan bir diğer unsur da filmin halet-i ruhiyesini çok iyi taşıyan müzikleri. Belli ki filmin soundtrack albümüne en az filmin post prodüksiyonuna harcandığı kadar emek harcanmış. Ogün Sanlısoy, Nil Karaibrahimgil, Gece Yolcuları, Bektaş ve Sırtlan; film için birer yeni şarkı yazmışlar. Özellikle Gece Yolcuları’nın "Babeyli"sine ve Nil’in "Yaş 18"ine dikkat derim. Onların dışında Ozan Çolakoğlu’nun da üç enstrümantal bestesi yer alıyor albümde.

Bunlar yeniler. Bir de eski albümlerinden şarkılarla filme cuk diye oturan isimler var. Mesela "Yanıbaşımdan" ile Duman, "Gezegen X" ve "A)Şık" ile Özlem Tekin, "Dursun Zaman"la Manga & Göksel, "Sen Ağlama" ile Badem, "Havuz Problemi" ve "Rüzgar" ile yine Nil Karaibrahimgil. Kısacası 14 şarkılık şahane bir compilation.

Hele bir de filmi izleyip, şarkıları zihninizde o sahnelere ilikleyerek dinlerseniz bambaşka... Özenle seçilmiş iyi şarkıların bir filme neler katabileceğine dair güzel bir gösterge Sınav. Gerek gişesi gerek soundtrack’i her türlü başarıyı hak ediyor.

ÖMÜR GÖKSEL YENİDEN

Bundan bir süre önce Ömür Göksel, "A Touch of Quality" adıyla bir albüm yaptı. Göksel’in My Way, New York New York, As Time Goes By, Strangers In The Night gibi standartları yorumladığı o albüm epey ilgi gördü.

Ömür Göksel, bir anlamda o albümün devamı niteliğinde iki CD’lik yeni bir çalışmayla "A Touch of Love" ile tekrar huzurlarınızda. Bu kez de Fly Me To The Moon’dan Automn Leaves’den tutun da The Girl From Ipanema’ya, Quizas Quizas’a kadar 24 klasik şarkıyı, bildiğiniz Ömür Göksel yorumuyla söylüyor.

O yıllarda gençliğini yaşayanlar kayıtsız kalmayacaktır eminim. Ancak abartıyorsun deme ihtimalinize karşın bir şey daha eklemek istiyorum. Sizi temin ederim, Ömür Göksel bazı şarkıları gerçek sahiplerinden daha iyi okuyor. Dinleyin, kendiniz karar verin.
Yazarın Tüm Yazıları