Erdoğan: Vatikan davet ederse Papa ile görüşürüm

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Vatikan davet ederse Papa ile görüşürüm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 10:40

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi nedeniyle Papa 16. Benedikt ile bir araya gelemeyeceğini, ancak Vatikan'ın kendisini davet etmesi halinde Papa ile görüşmekten memnun olacağını söyledi.

Haberin Devamı

İtalya'da Vatikan’a yakın bir yayın politikası izleyen Rai Uno televizyonunda haftanın dört günü yayınlanan ’Porta a Porta’ isimli politika programının dün gece geç saatlerde yayınlanan bölümünde Papa 16. Benedikt'in Türkiye ziyareti ve AB ilişkileri konu edildi. Program kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yapılan özel röportaj da yayınlandı. Program yapımcısı ve sunucusu Bruno Vespa ’nın sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye ziyareti sırasında Papa ile görüşemeyecek olmasının altında bir şeyler aramanın doğru olmadığını ifade etti.

Erdoğan Vespa’nın "Neden Papa’nın Türkiye ziyareti ülkede çok soğuk karşılanıyor" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Benim açımdan öyle değil. Papa, cumhurbaşkanının davetlisi olarak geliyor. Papa dini ve politik olmak üzere iki kimliğe sahip. Bu nedenle cumhurbaşkanıyla ve dini temsilcilerle görüşecek. Aynı günlerde başbakan olarak katılmam gereken Riga’da NATO toplantısı var. Savunma ve dışişleri bakanlarıyla birlikte katılmam gerekiyor."

Haberin Devamı

Papa ile tanışmanın kendisini sevindereceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bahaneye ihtiyacım yok. Hadisenin arkasında başka şeyler aramak yanlış. Dünya dönüyor ve yapılacak çok iş var. Papa Türkiye’ye, kendi görevi kapsamında geliyor. Benim de Riga toplantısına katılmam gerekiyor. Türkiye’de Papa ziyaretini uygun bulanlar da var karşıt olanlar da. Biz de yurtdışı ziyaretlerimizde benzer durumları göze alıyoruz. Bunlar doğal. Ama hiç kimse protestoları durdurma hakkına da sahip değil. Biz özgürlük ve demokrasiden konuşuyoruz değil mi. Öyleyse hiç kimse can sıkıntısı duymamalı" dedi.

DAVET OLURSA PAPA’YLA GÖRÜŞÜRÜM

"Bunun anlamı gelecek sefer Roma’ya geldiğinizde Papa’yla görüşme girişiminizin olacağı mı?" şeklindeki soruya da Erdoğan’ın yanıtı, "Eğer davet olursa reddetmeyiz kesinlikle. Biz her zaman ülkeler ve hükümetler arasında görüşmelere hazırız. Bizim açımızdan olumsuzluk yok. Genellikle Roma’yı ziyaretimiz, İtalya başbakanının daveti üzerine veya uluslararası toplantılara katılmak amacıyla oluyor. Vatikan’ın kapısını çalıp kendinizi taktim edemezsiniz. Vatikan bir ülke. Protokole saygı duyulmalı. Ayrıca ülkeler arasında düşmanlık ve kin olmamalı" oldu.

Haberin Devamı

DİĞER DİNLERE HAKARET EDİLMESİNE İZİN VERMEYİZ

Erdoğan Papa’ya mesaj olarak da, "İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte medeniyetler birliği ittifakı yaptık. Biz medeniyetler çatışmasındansa, medeniyetler birliğini tercih ediyoruz. Bu ittifakın her türlü destek ve katkıya ihtiyacı var. Papa politik ve dini bir şahsiyet. Savaş ortamının barış ortamına dönüşmesinde çok önemli bir role sahip olabilir. Diğer dinlere hakaret edilmesine izin vermeyiz. İnancımıza göre saygımız olmalı. Diğer dinlerin mensuplarındanda aynı şeyi beklemek bizim hakkımız. Medeniyerler ittifakı çerçevesinde biz, diğer insanların kutsallarına saygılı olmalı ve hakaret etmemeliyiz. Liderler iyi örnek olmalı. Aksi taktirde yönetimimiz altındakiler de bizim gibi davranmaya başlar ve her şey daha kötüye gider. Medeniyetler ittifakının 21’nci yüzyılda barışı tekrar sağlamak için en iyi proje olduğunu düşünüyorum. Papa’nın desteğini diliyoruz. Medeniyetler ittifakına bir çok katolik destek veriyor. Medeniyetler ittifakının işleyişiyle dünyada global terörizm değil barış olur" dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ KIRMIZI ÇİZGİ

Başbakan Erdoğan, son dört yılda ülkede devrim yapıldğını savunarak, "Bunun içinde düşünce ve inanç özgürlüğü de var. Biz ideal seviyeye ulaştık demiyoruz. Yapacak daha çok şey var. Yasal açıdan işimiz bitti ama, mantalitenin değişmesi gerek. Bu da olacak. Hükümetin üç kırmızı çizgisi var. Etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçiliğe hayır diyoruz. Demeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

301’İN TAMAMEN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİL

Erdoğan ayrıca, 301 ile ile ilgili soruya, "Yargı organları bağımsızdır. İnsan haklarına sahip olmak isteyen her ülkede yargı bağımsız olmalıdır. Diğer AB ülkelerinde de 301 benzeri maddeler var mı? Tabi ki. İtalya, Almanya, Polonya ve diğerlerinde. Biz bu maddenin değişmesi gerçekten gerekirse değiştiririz. Ancak maddenin tamamen ortadan kalkması kesinlikle mümkün değil" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

HİTLER TÜRK DEĞİLDİ

Programın katılımcılarından İtalya’nın eski başbakanlarından ve ömür boyu senatör Giulio Andreotti, stüdyoda "Türkiye AB’ye girerse fanatik İslamcıları ve teröristleri aramıza almış olacağız" şeklinde seslerinin yükselmesi üzere "Hitler Müslüman da değildi Türk de" yanıtını verip, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini belirtti.

ERDOĞAN’A ’MEZAR’

Avrupa Komisyonu Başkan Vekili Franco Frattini ise Papa’nın Türkiye ziyaretinin AB açısından büyük önem taşıdığını belirterek "6 Aralık’ta Avrupa Komisyonu Türkiye’nin AB görüşmelerini durdurmak yönünde bir belgeyi karar bağlamak durumunda. Eğer Papa’nın ziyaretinde herhangi bir şey gerçekleşir, bir sorun çıkarsa, Erdoğan mezarını hazırlamış olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Eski Adalet Bakanı Roberto Castelli Türkiye’nin AB’ye üyeliğine kesin bir dille karşı çıkarken, Yeniden Koministler Partisi Sekreteri Franco Giordano, Türkiye’nin AB ile arasındaki tek engelin Kürt sorunu olduğunu iddia etti.
Yaklaşık üç saat süren programda Ayasofya’da yapılan Papa karşıtı eylemin görüntülerine de yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!