İnternette alışveriş piyangosu, 12 bine Mini Cooper, 60 bine ev satın alabilirsiniz

İnternet alışverişçilerine süper bir haberim var. Gerçi zamanının büyük bölümünü nette sörf yaparak geçirenler çoktan öğrenmiş olabilir. Bir iki internet sitesinde banner’ları da çıkmaya başladı. Fakat bahsedeceğim şey o kadar ayartıcı ki, internet yeni kullanıcılar kazanabilir.

İki hafta önce altivi.com diye bir alışveriş sitesi hizmete girdi. İsminden de anlaşılacağı gibi projenin asıl hedefi, televizyonda alışveriş kanalı açmak.

Altivi sayesinde sıfır kilometre bir Range Rover cipi 60 bine, normalde 11 bine satılan bir televizyonu 3 bine satın alabiliyorsunuz. Merak etmeyin, sitenin sahipleri IQ’dan yana sıkıntılı değil. Zaten her gelene "Buyur kardeşim evin anahtarı, arabanın ruhsatı" demiyorlar.

Onlar Türkiye’de yeni olan sistemlerine ihale yöntemi diyor ama bana daha çok altın günü ya da piyango gibi geldi. Beş kategoride (motorlu araçlar, beyaz eşya, elektronik, emlak ve cep telefonu) alışveriş yapabiliyorsunuz. Aslında ihaleye katılabiliyorsunuz demek daha doğru olur. Diyelim ki, satılan BMW’lerden birini gözünüze kestirdiniz. Önce siteye ücretsiz üye olup, teklif kayıt bedeli yatırmanız gerekiyor. Bu bedel üründen ürüne değişiyor. Her alışverişiniz için yeniden kayıt bedeli ödüyorsunuz. Otomobiller için 20-100 lira arasında. Elektronikte 5-20, emlakta 50-100, beyaz eşyada 5, cep telefonunda 5-20 lira olarak belirlenmiş. Ürün ne kadar pahalıysa kayıt bedeli de o kadar fazla oluyor. Zaten bu sayede 200 bin liralık otomobili 60 bine satın alabiliyorsunuz.

Sitede her ürünün bir piyasa bedeli, bir de Altivi tavan satış fiyatı var. Size düşen en yüksek teklifi vermek. Ama bu fiyat öyle bir fiyat olmalı ki, hem sitedeki tavan fiyatının altında kalmalı, hem de sizden başka kimse bu fiyatı vermemiş olmalı. Bilmem söylememe gerek var mı, diğerlerinin hangi tekliflerini verdiğini göremiyorsunuz. Zaten şans burada devreye giriyor, ya da girmiyor. Tavan fiyatının 1 lira altını vermek de dünyanın en uyanık davranışı sayılmaz.

Bittiğinde, eğer teklifiniz kimsenin vermediği en yüksek tek teklifse, talip olduğunuz ürün sizin oluyor. Sitede şöyle bir dolaştım, ihalesi devam eden her bir otomobil için 2 bin -3 bin civarında teklif gelmiş. En fazla teklif alan araç bir BMW Sedan. Piyasa değeri 119 bin 721 lira. Altivi tavan fiyatı 35 bin 916 lira.

Beyaz eşyada rekabet daha az, 300-600 kişinin arasından sıyrılmanız gerekiyor. Cep telefonunda işiniz daha da kolay. Mavi Kent’te ihalesi devam eden bir daire için şu ana kadar 5 bin kişi teklif vermiş. Sırası gelmişken söyleyeyim, gerçek fiyatla Altivi fiyatı arasındaki farkı kapatacak kadar teklif kayıt bedeli birikmedikçe ihaleler sona ermiyor. Yani katılan herkes bir miktar para koyup, el birliğiyle aralarından bir kişiye araba, ev, telefon filan alıyor.

Garanti Bankası’nın Bonus, Shop & Miles ve Flexi kredi kartları ile işbirliği yapmışlar. Bu kartlara sahip olanlara ayrıcalıklar sunuluyor. Katılanların güvenliği için GlobalSign güvenlik sertifikası ile hizmet veriyorlar.

Teklifler tamamlandıktan sonra noter tasdikinden geçiyor. Kazanan kişinin ürünü, tüm vergileri ödenmiş ve işlemleri yapılmış şekilde teslim ediliyor. Şeffaflık politikası gereği, verilen diğer teklifler de açıklanıyor. Araba ve konutlarda kazananlar için, banka kredisine gerek kalmadan 24 aya kadar vade imkanı sağlanıyor falan filan...

Şimdi ben bu sistemi altın gününe benzettim ama, altın gününde sıra bir gün mutlaka size de gelir. Altivi’de bunu kimse garanti etmiyor. Yine de çıkmaz demeyin, şansınızı deneyin.

Dizi film setlerinin popüler eşya markası

IKEA sırf evlerde değil, dizi film setlerinde de çok popüler. Televizyonda hangi diziye baksam, IKEA’dan alınmış parçalar görüyorum. Bazıları öyle bir iki parça seçmekle yetinmemiş, koca seti buradan donatmış. Her hafta düzenli olarak IKEA kataloğu karıştırdığımdan, ben tabii bir görüşte anlıyorum kahve fincanının, yerdeki paspasın, kanepedeki yastığın IKEA’dan olduğunu.

IKEA, bu durumu bir kampanyaya dönüştürmüş. Bence çok akıllıca. IKEA Sobe adı verilen yeni kampanya ile televizyon ekranında sıklıkla rastlanan IKEA ürünlerini tespit edenler, 3161’e kısa mesaj gönderebilecek. Ürün adı, program adı, yayınlandığı TV kanalı adı, yayın saati, katılımcı adı, soyadı, oturduğu semt bilgilerini veren kişiler kampanyaya katılma hakkı kazanacak. İlk 30 bin kişi arasından her 50. kişiye 25 YTL’lik hediye çeki, her 5. kişiye kahve ve kek kuponu verilecek.
Yazarın Tüm Yazıları