TPE 'kuvvet makinesi' tartışmasına açıklık getirdi

Güncelleme Tarihi:

TPE kuvvet makinesi tartışmasına açıklık getirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 12:14

Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş. tarafından İstanbul'da tanıtımı yapılan “Yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi” için şirketin patent başvurusu yaptığı, TPE tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

Bu arada projeyi çok sayıda kişinin sahiplediği dikkati çekerken, bu durum patent yönünden sorun oluşturmuyor. Farklı kişi ya da firmaların, 'farklı tekniklerle' aynı ürünü ortaya çıkarmaları halinde, ürünlerine patent almaları mümkün.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Yusuf Balcı, bir soru üzerine, Erke Erke şirketinin buluşu konusunda Enstitü kanunu gereği, buluş başvuruları 'yayına çıkana kadar' herhangi bir açıklama yapamayacaklarını, çünkü söz konusu buluşun, sahibinin “malı” olduğunu söyledi.

Balcı ayrıca, bir çok kişinin “bunu ben icat ettim” diyebileceğini, ancak burada önemli olanın, “kendilerine yapılan müracaatlar ve bunların inceleme-araştırma raporları” olduğunu bildirdi.

“Ancak şirket kendisi açıkladığı için böyle bir başvurunun olduğunu söyleyebiliriz” diyen Balcı, müracaatın detaylarıyla ilgili olarak ise yine yasa gereği bilgi veremeyeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Kendilerine gelen patent başvurularıyla ilgili gerekli araştırmaları yaptıklarını, benzerlerinin bulunup bulunmadığını incelediklerini ve elde ettikleri bilgiler ışığında araştırma raporu hazırladıklarını anlatan Balcı, başvuru yayına çıktıktan sonra itiraz gelmesi durumunda ise tekrar inceleme yapıldığını bildirdi.

PEK ÇOK KİŞİ SAHİP ÇIKTI

Yusuf Balcı, “yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi”ni sahiplenen birçok kişi çıktığının hatırlatılması üzerine de, şunları söyledi:

“İnceleme yapılmadan aynı şeyi (ben de buldum) demek, bir anlam ifade etmez. Başvuruları var mı incelenir. İki farklı firma ya da kişi, farklı tekniklerle aynı ürünü ortaya çıkarabilir. Ürünün aynı olması her ikisinin de patent almasına engel değil.”

Balcı, mevzuatta “incelemesiz patent” imkanı bulunduğuna da işaret ederken, böyle bir durumda da 3. kişilerin, araştırma raporuna istinaden inceleme isteyebileceğini belirtti.

Başkan Balcı, “Birçok kişi (ben bunu icat ettim) diyebilir. Önemli olan bize yapılan müracaatlar ve bunların inceleme araştırma raporlarıdır” dedi.

Erke Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş. tarafından önceki gün düzenlenen basın toplantısında, “yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi” icat edildiği bildirilmişti.

Haberin Devamı

Bu buluşla erişilen sistemin, çevreye zarar vermeyen, istenilen güç ve sürati sağlayabilen, doğrudan hareketin elde edilebildiği yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi olduğu, makine için yurt içi ve yurt dışında patent başvurusu yapıldığı kaydedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!