Kağıthane’de patlama: 11 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Kağıthane’de patlama: 11 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2002 11:12

İstanbul’un Kağıthane'deki bir fabrikada LPG tankı patladı. Patlamada ikisi ağır 11 kişi yaralandı, çevredeki binalar hasar gördü.

Haberin Devamı

Kağıthane Sanayi Mahallesi Sultan Selim Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı Kale Radyatör Fabrikası’nın LPG tankında, saat 06.15 sıralarında bir patlama meydana geldi. Olayda ilk belirlemelere göre Yahya Karakurt, Murat Özarslan, Ahmet Fidan, Necati Kurt, Ahmet Akbulut, Ömer Akbulut, Yücel Özkök, İsa Güleç, Dilek Dilber, Zekiye Baştürk ve Hamiye İşiyok yaralandı. Yaralılardan Karakurt ile Özarslan’ın sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Patlamada onlarca ev ve işyeri de zarar gördü. Vatandaşlar, patlamanın neden olduğu sarsıntıyı deprem sanarak panik yaşadı. Bu arada patlama sonrası fabrikada çıkan yangın, olay yerine gelen itfaiye ekiplerince söndürüldü. Binanın bir kısmının çökmesine yol açan patlama, çevredeki semtlerde oturan vatandaşlar arasında paniğe neden oldu. 

ÇAKIR VE ÖZDEMİR OLAY YERİNDE

İstanbul Valisi Erol Çakır ile Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, fabrikada incelemede bulundu. Vali Çakır ile Emniyet Müdürü Özdemir, itfaiye ve polis yetkililerinden olay hakkında bilgi aldı.

Sanayi Mahallesi Sultan Selim Caddesi üzerindeki Halil Kaya`ya ait Kale Oto Radyatör Fabrikası`nda ilemede bulunan Vali Erol Çakır gazetecilere bilgi verirken, patlamanın ``LPG tankından ya da doğalgaz sızıntısından kaynaklanan hacim patlaması`` olduğunun sanıldığını söyledi.

Bu arada, olayı anlatan görgü tanıkları, patlama öncesi bir dozerin LPG tankının yakınında çalıştığını söylediler. Görgü tanıkları, olaya dozerin kepçesinin gaz dolu tanka isabet etmesinin yol açmış olabileceğini ifade ettiler. İtfaiye yetkilileri de, bir iş makinesinin hafriyat veya tadilat çalışması yaparken LPG tankına çarpması sonucu patlamanın meydana geldiğinin sanıldığını bildirdiler.

Bu arada, patlamanın ardından civardaki ev ve işyerleri ile Yaşar Doğu İlköğretim Okulu’nun kırılan camlarının dağıldığı Sultan Selim Caddesi’nde güvenlik çemberi oluşturuldu. Öte yandan, bu cadde üzerinde bulunan ve camları kırılan banka şubelerinde güvenlik görevlilerinin önlem aldığı dikkat çekiyor.

DEPREM PANİĞİ

Olayda yaralanan ve SSK Okmeydanı Hastanesi’nde tedavisi süren İsa Güleç olayı anlatırken, civardaki bir ekmek fırında işçi olarak çalıştığını ifade ederek “Büyük bir patlama meydana geldi. Kırılan camlar üzerimize gelmeye başladı. Ben de yaralandım. çok korktuk. Deprem oluyor sandık” dedi.

Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılan yaralı Hamiye İşiyok da, patlamayı duyunca deprem olduğunu sanarak evinin penceresinden atladığını ve dizinden yaralandığını anlattı.

Fabrikanın yaralanan güvenlik görevlileri Yahya Karakurt ile Murat Özarslan’ın sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu, diğer yaralıların ise hayati tehlikeleri bulunmadığı bildirildi.

KRİZ MERKEZİ KURULDU

Yaşar Doğu İlköğretim Okulu`nda bir ``Kriz Merkezi`` oluşturulduğunu vurgulayan Çakır, saat 06.00 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından 2 kilometre yarıçapındaki bir alanda tahribat meydana geldiğini ifade etti.

Patlamanın ardından evlerinde zarar meydana gelen vatandaşlar içingerekli önlemlerin alındığını belirten Vali Çakır, işyerlerine elektrik verilmesi çalışmalarının devam ettiğini ve bölgenin güvenliğinin sağlandığını anlattı. 

``Bölgede tehlike arz edebilecek bu tür LPG deposu bulunan yerler tespit edilecek`` diyen Çakır, bir daha böyle bir olay yaşanmaması için Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.

Vali Çakır daha sonra, Vali Yardımcısı ve Afet Yönetim Merkezi Başkanı Ali Cafer Akyüz ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ümit Özerol ve diğer yetkililerle birlikte Yaşar Doğu İlköğretim Okulu`nda oluşturulan ``Kriz Merkezi``nde toplantıya geçti.

Bu arada, patlamanın ardından zarar gören binalar arasında, çok sayıdaki ev ve işyerinin yanısıra Profilo Barış İlköğretim Okulu`nun da bulunduğu, ayrıca çevrede park halindeki otomobillerin de büyük hasara uğradığı görüldü. 

SIZMA İHTİMALİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ümit Özerol, Kağıthane`de patlama meydana gelen fabrikada faaliyette olmayan bir LPG tankı bulunduğunu ve bundan sızma ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi. 

Patlamanın meydana geldiği bölgedeki bir binanın üst kat duvarlarının ve bir okulun yola bakan duvarının acilen yıkılması gerektiğini ifade eden Özerol, şöyle dedi: 

``Çevre için tehlike arzeden bu iki binaya ait yıkım hemen gerçekleştirilecek. Olay yerinde faaliyette olmayan bir LPG tankı var, ondan sızma ihtimali üzerinde duruluyor. Ancak daha sağlıklı ölçümler uzmanlar tarafından şu anda yapılıyor. Benim müessese sahibinden aldığım bilgiye göre LPG tankı çalışır vaziyette değil, orada bir çukura bırakılmış. Burada eksik olan şu; Tank devreden çıkartıldığı zaman içine su doldurulup gazı boşaltılmış olsaydı böyle bir durum yaşanmazdı. Faaliyette olmadığı için dikkate alınmamış zannediyorum.`` 

Bayındırlık Bakanlığı görevlileri ile Sanayi Mahallesi Muhtarı Mahmut Keleş bölgedeki binalarda hasar tespit çalışmalarını sürdürürken, Sultan Selim Caddesi`nde yol üzerine dağılan camların belediye görevlilerince temizlenmesine başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!