Bilgi Üniversitesi, ABD’li Laureate’yle global ağa giriyor

Güncelleme Tarihi:

Bilgi Üniversitesi, ABD’li Laureate’yle global ağa giriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2006 00:00

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Amerikalı Laureate ile ortaklık yaparak uluslararası bir üniversite ağına dahil oluyor. Türkiye’de bir yüksek öğretim kuruluşunun ilk kez yaptığı bu stratejik ortaklık, Bilgi’ye 23 üniversiteyle yakın işbirliği imkanı ve yurtdışından öğrenci alma olanağı tanırken, "santralistanbul" projesine Laureate’den katkı da sağlayacak.

TÜRKİYE’de ilk kez bir yükseköğretim kuruluşu, yabancı bir kuruluşla stratejik ortaklığa gidiyor. Bir vakıf üniversitesi olan İstanbul Bilgi Üniversitesi, 29 Kasım’da uluslararası çapta bir akademik işbirliğine imza atmaya hazırlanıyor. ABD merkezli, Laureate International Universities ile imza atmaya hazırlanan Bilgi, böylece 215 bin öğrenciyi, 15 bin öğretim üyesini kapsayan uluslararası bir üniversiteler ağına dahil olacak. Laureate ağına dahil üniversiteler arasında Liverpool Üniversitesi, Madrid Avrupa Üniversitesi, Walden Üniversitesi, Les Roches, Glion Institute of Higher Education (GIHE), Ecole Superieure de Commerce Exterieure (ESCE) yer alıyor.

STRATEJİK ORTAKLIK: Bilgi bu stratejik işbirliği sonrası, başta ABD, İngiltere, İspanya, İsviçre, Hollanda, Fransa, Brezilya, Şili, Meksika ve Çin olmak üzere toplam 16 ülkede eğitim veren 23 üniversiteyle yakın işbirliğine girecek. Bu üniversitelerin bir kısmı doğrudan Laureate’in sahipliğinde faaliyet gösteriyor. Liverpool Üniversitesi gibi bazı üniversiteler de Bilgi gibi stratejik işbirliği yaparak bu ağın içinde yer alıyor. Üniversitenin kurucuların ve Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Oğuz Özerden, bu işbirliğinin Bilgi’ye güçbirliği ve bilgi kaynaklarına daha kolay ulaşım imkanı sağlayacağını belirtirken, 29 Kasım’da Laureate ile atılacak imzanın yanı sıra 3 üniversite ile de protokol
/images/100/0x0/55ea5e58f018fbb8f87b6818
yapılacağını açıkladı.

ULUSLARARASI TANITIM: Bilgi yöneticilerinin önemsediği bir konuda da Laureate ağı içinde yapılacak işbirliğinin yanısıra, Laureate International’in, Bilgi Üniversitesi’nin uluslararası tanıtımı ve yabancı öğrenci bulma konusunda destek verecek olması. Ayrıca beklenen katkılar arasında şunlar da bulunuyor: "Bu işbirliği Bilgi’nin, yetkinlik alanları olan iletişim, hukuk, uluslararası ilişkiler konularındaki birikiminden networkteki üniversiteleri yararlandıracak. Türkiye’nin ihtiyacı olan mesleki eğitim, orta kademe uzman yetiştirme, yetişkin eğitimi ve yaygınlaştırılmış online eğitim konularında know-how alacak."

İŞBİRLİKLERİ ARTACAK: Ağa dahil olan kurumlar arasında geniş bir öğrenci ve öğretim üyesi değişimi gerçekleştirileceğine dikkat çeken Özerden, "İlk olarak İspanya’ya iletişim konusunda bilgi ihraç edeceğiz. Bu tip işbirliklerini artıracağız" dedi.

SANTRALİSTANBUL’A DESTEK: Bu arada bu işbirliği, Osmanlı döneminin ilk elektrik santrali Silahtarağa’nın restore edilerek kültür ve eğitim merkezi haline getirilmesine yönelik yürütülen "santralistanbul" girişimini de yakından ilgilendiriyor. Laureate üniversiteler ağı, Bilgi’nin, 2007’de tamamlamayı planladığı "santralistanbul" adlı bu projesine de katkıda bulunacak. 40 milyon dolara mal olacak "santralistanbul", hayata geçtiğinde bilim, sanat ve kültür etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Projeye göre, santralistanbul’da çağdaş sanatlar müzesi, enerji müzesi, kütüphane ve bilgi merkezleri, uluslararası rezidans programı, tasarım ve sanatçı atölyeleri, 7 bin kişilik açık hava amfitiyatrosu, kafe-restoran ve rekreasyon alanları yer alacak.

TEKLİF ONLARDAN GELDİ: Üniversite rektörü Aydın Uğur, teklifin Laureate’den geldiğini belirtirken, ortaklığa giden süreci şöyle anlattı: "Merkezinde Nasdaq’a kote bir şirketin bulunduğu bu uluslararası ağ yıllar önce de bize böyle bir teklifle geldi. Ancak biz o zaman bir vakıf üniversitesi olduğumuzu, kár amacı gütmediğimizi, dolayısıyla satacak bir hissemiz de bulunmadığını anlattık. Onlar daha sonra Türkiye’deki bu yapı iyice incelemişler ve 6-7 ay kadar önce yeni bir teklifle geldiler. Biz de bu işbirliğinin üniversitemize sağlayacağı katkıları dikkate alarak teklifi inceledik ve kabul ettik. Yani bu bir satış anlamına gelmiyor."

900 milyon dolar cirolu eğitim devi

LAUREATE
International Universities’in bağlı bulunduğu Laureate Education, 1998 yılında yüksek öğretim alanına girdi. Laureate’e bağlı tüm dünyada 24 enstitü bulunuyor. Laureate istikrarlı bir şekilde artan gelirlerini 2005 yılında 900 milyon dolara çıkarmayı başardı. Nasdaq’da işlem gören Laureate’nin piyasa değeri ise 2.5 milyar dolar civarında.

Sarıcıoğlu ve Tekin mütevelli heyette

YAPILAN
protokole göre Bilgi’nin mütevelli heyetine yenim isimler girecek. Amerikalıların önerisiyle heyete girecek olan ilk isimler ingilizce dil eğitimi veren Wall Street Institue’den tanınan Rıfat Sarıcıoğlu ile Şefika Tekin. Ayrıca şu anda ismi açıklanmayan çok tanınan bir üniversite öğretim üyesinin de önümüzdeki günlerde heyette yer alacağı belirtiliyor.

Rus ve Çin öğrenciler için yeni kampuslar kurulacak

OĞUZ
Özerden, vakıf üniversitelerinde ortaya çıkan öğrenci bulma sorununu Bilgi’nin bu işbirliği ile aşacağına dikkat çekerken, öğgrenci sayısını artırmak için Orta Doğu, Rusya ve Çin gibi bölgelerden öğrencilerin Türkiye’ye gelmesi sağlanacak.

Eğitim için Vatikan’dan bile maddi destek alırız

SON olarak Ermeni Konferansı ile tartışmaların odağı haline gelen Bilgi Üniversitesi’nin bu işbirliği ile de eleştirilebileceği yönündeki sorumuzu Oğuz Özerden şöyle yanıtladı: "Elbette siyasi, ekonomik ve kültürel olarak bunlardan korkanlar olacaktır. Ama biz korkmuyoruz. Biz kendi yapımıza güveniyoruz. Biz eğitim için Vatikan’dan bile maddi destek alırız, bu bizim duruşumuzu değiştirmez. Biz çağdaş, demokrat, her türlü fikre açık ama kendi sentezini yaratacak bir üniversiteyiz. İlk kurulduğumuzda bize korsan dediler, sonra da yaptığımız birçok çalışma ile eleştirildik. Yani korsandık, şimdi global olduk. Türkiye’de bu bir ilk ama pekçok alanda uluslararası işbirliklerini görüyoruz. Globalleşmenin pasif bir aktörü olamayız. Sonuçta işbirliği yaptığımız kurumun merkezinde borsaya kote bir şirket var ve onlar uluslararası öğrenci sayısını artırmayı hedefleyen bir kuruluş. Bu ilişkiye spekülatif bakılmasını istemeyiz, hedefimiz özgür düşünce ortamını geliştirmek. Biz de bu işbirliği ile mevcut sıkıntılara, yaşanabilecek krizlere karşı daha sağlam duracağız."

Kurulduğunda ’korsan’ denmişti

İSTANBUL
Bilgi Üniversitesi, 1994 yılında ISIS (Istanbul School of International Studies) adıyla kuruldu. O yıllarda "korsan" olarak nitelendirilen ve yasal olmadığı gerekçesiyle teptilere neden olan okul, 1996 yılındaki resmi açılıştan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi adını aldı.

Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı yöneticilerinin "Okul için değil, yaşam için öğrenmeliyiz" ilkesiyle kurdukları üniversite bugün, bin 900’ü tam burslu olmak üzere 9 bin 23 öğrencisi, 33 ülkeden 81 yabancı öğrencisi, 4 fakültesi, lisans, lisansüstü, önlisans öğretimi verilen 48 bölüm/programı, 620 öğretim elemanı, 2004-2005 Akademik Yılı’nda 1.394 mezunu bulunan Bilgi Üniversitesi, Kuştepe ve Dolapdere olmak üzere kent merkezinde 2 kampüste öğretim veriyor.

Bir kent üniversitesi özelliği taşıyan Bilgi, ERASMUS programını uyguluyor ve birçok yabancı üniversite ile de akademik işbirliği içinde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!