Stajyer avukatlar eylem hazırlığında

Güncelleme Tarihi:

Stajyer avukatlar eylem hazırlığında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2006 00:00

Avukat olabilmek için merkezi sınav getiren düzenlemeyi, 2002 yılında eylemleri ile erteletmeyi başaran stajyer avukatlar, sınav için bu sefer 23 Aralık tarihinin planlanması üzerine yeniden harekete geçtiler. Stajyer avukatlar, 7 Kasım’da Kızılay Meydanı’nda toplanacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin pekçok ilinden gelen stajyer avukatlar, 23 Aralık’ta ilk kez yapılması planlanan avukatlık sınavına karşı 7 Kasım’da Kızılay’da toplanıyor. Avukatlık yapılabilmesini ÖSYM’nin düzenlediği bir sınavda başarılı olmaya bağlayan yasanın değiştirilmesini isteyen avukatlar, TBMM’de milletvekilleri ile görüşecekler.

STAJYERLER YİNE EYLEMDE

Bundan dört yıl önce Tarkan’ın sevgilisi avukat Bilge Öztürk’ün de katıldığı ve bu şekilde basının ilgisini çeken avukatlık sınavı karşıtı eylemlerden sonra stajyer avukatlar tekrar sokaklara dökülmeye hazırlanıyor. Stajyer avukatlar, 2002 yılındaki kitlesel eylemlerle sınavı engelleyemeseler de erteletmeyi başarmışlardı. Bugün ise yaklaşık iki ay sonra yapılması planlanan sınav nedeniyle sıkıntılı günler geçiren birçok stajyer avukat, tekrar eylem hazırlığında. 7 Kasım Salı günü Ankara Barosu Eğitim merkezi önünde toplanacak olan stajyerler ve üniversite öğrencileri TBMM’ye gönderecekleri temsilcilerle milletvekillerine dertlerini anlatmaya çalışacak.

Ankara Hürriyet, Ankara’da bir inisiyatif kurarak stajyer avukatları ve hukuk fakültesi öğrencilerini örgütlemeye çalışan stajyer avukatlarla konuştu. Onlara göre, yapılacak sınav, avukatlığın doğasına aykırı ve Türkiye’de avukatlığın niteliğini olumsuz yönde etkiyecek. Sınava karşı çıkan Ankara Üniversitesi mezunu stajyer avukat Saliha Şahin muhalefetlerinin nedenini şöyle açıkladı:

AVUKATLIK SINAVLA ÖLÇÜLEMEZ

Haberin Devamı

Öncelikle bizler üniversitede dört yıl hukuk eğitimi aldık ve bir yıl da avukatlık stajı yaptık. Bütün bu eğitim boyunca sınavın içerdiği belirtilen konulardan defalarca sınandık ve başarılı olduğumuz için Hukuk Fakültesi diplomasını aldık. Ayrıca staj boyunca da Barolar gözetiminde eğitimlerden geçirildik. Şimdi ÖSYM’nin yapacağı ve test tekniğine dayalı bir sınavla avukatlık yapıp yapamayacağımıza karar verileceği söyleniyor. Oysa auvkatlık test tekniği ile ölçülebilir bir meslek değildir. Avukatlık, yaratıcı düşünmeyi ve bir sorunun birden fazla yanıtı olabileceğini bilmeye dayanır. Bu nedenle bu sınav sisteminin avukatlığın niteliğini olumsuz yönde etkileyeceğini ve bizim kazanılmış haklarımıza yapılan bir saldırı olduğunu düşünüyoruz.

AMAÇ PASTAYI PAYLAŞMAMAK OLMAMALI

Haberin Devamı

Sınava karşı idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma davası da açan stajyer avukat Cumhur Çaycı’ya göre sınavın amacı, avukatlığı geliştirmek değil, ekonomik nedenlerle çalışan avukat sayısını sınırlamak için bir eleme yapmak. Çaycı, bazı Baro ve Türkiye Barolar Birliği yetkililerinin de açıklamalarının bu yönde olduğunu ileri sürüyor: "Görüştüğümüz bir yetkili bize açıkça şöyle dedi: ’Pastadaki payın büyümesi için sınavla pastayı paylaşacakların sayısının azalması şart.’ Oysa biz avukatların mali sorunlarının çözümünün böyle bir eleme sistemiyle çözülemeyeceğini düşünüyoruz.

STAJYERLER MAĞDUR OLUYOR

 Stajyer avukat Şahin’in şikayetçi olduğu bir başka durum ise yasadaki boşluklar nedeniyle stajyerlerin mağdur olması. Şahin, birçok arkadaşının Temmuz’da stajını bitirmesine rağmen avukatlık hakkı kazanabilmek için aylardır yapılacak sınavı beklediği söylüyor: "Yasalara göre avukatlık stajı sırasında herhangi başka bir işte çalışmamak gibi bir yükümlülüğümüz var ve bu yükümlülükler avukatlık sıfatını kazanana kadar devam ediyor. Bu nedenle stajı biten arkadaşlarımız, sınavı beklemek zorunda oldukları için ne avukatlık yapabiliyor ne de ekonomik gelir elde edebilecekleri başka bir işte çalışabiliyor. Bu süre boyunca gelirsiz ve sosyal güvence olmaksızın beklemek zorunda kalıyorlar.

ÇÖZÜM SINAV DEĞİL

Haberin Devamı

 Sınava karşı çıkan stajyerlerin avukatlığını yapan Doğan Erkan’a göre ard arda kurulan üniversiteler nedeniyle avukat sayısının arttığı ve bunun avukatlar için ekonomik sıkıntılar yarattığı bir gerçek. Ama Erkan, çözümün sınavdan geçmediğini savunuyor: "Çok sayıda özel üniversite ve altyapısı oluşturulmadan kurulan devlet üniversitesi olduğu doğru. Bazı arkadaşlarımız, yeterli eğitim vermeyen üniversitelerden mezun olanların bu sınavla eleneceğini böylece nitelikte bir iyileşme olacağını düşünüyor. Ancak ben halihazırda bu üniversitelerden mezun olan arkadaşlarımızın cezalandırılması ile sorunun çözüleceğini düşünmüyorum. Bu konuda daha kökten ve insanları mağdur etmeyecek çözümlere ihtiyaç var. Öncelikle eğer bazı üniversitelerde eğitimin yeterli kalitede verilmediği düşünülüyorsa bunun için gerekli önlemlerin alınması şart değil midir? Aksi herkese haksızlık olmayacak mıdır?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!