Kök hücreden minyatür karaciğer

Güncelleme Tarihi:

Kök hücreden minyatür karaciğer
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 00:00

İngiliz bilim adamları, kök hücreden minyatür karaciğer geliştirdiler. Daily Mail Gazetesi’ne göre mini-karaciğerler, ilaçların test edilmesinde kullanılabilir ve gelecekte organ nakli için de bir ilk adım oluşturabilir. Gazetenin haberine göre Newcastle Üniversitesi bilim adamları, kordon kanından elde edilen kök hücreyi laboratuvar ortamında, madeni para büyüklüğünde bir karaciğere dönüştürmeyi başardı.

Bilim adamları, zamanla daha büyük karaciğer parçaları üretmenin yolunun açıldığını belirterek 15 yıl içinde, tam bir karaciğer elde etmenin mümkün olabileceğini söylediler. Önümüzdeki 5 yıl içinde de, laboratuvarda üretilecek karaciğer parçalarının karaciğer bekleyen hastalara nakledilebileceğine dikkat çekildi. Bilim dünyası, gelecekte hastanın kendi kök hücrelerinden geliştirilecek organla nakil bekleyen karaciğer hastalarının sorununu çözmeyi umuyor.

Araştırma Prof. Colin McGuckin ve Dr. Nico Forraz liderliğinde yürütüldü. Bilim adamları, daha önce de laboratuvarda kök hücreden karaciğer hücresi elde etmişti, ama ilk kez kaydadeğer bir büyüklükte doku yetiştirilmiş oluyor. Kök hücrelerin NASA’nın geliştirdiği yerçekimsiz "biyoreaktör"de çoğalttığı, karaciğer dokusuna dönüşmesi için kimyasal madde ve hormon ilave ettiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!