Hakkari’de havayı kirletene ceza

Güncelleme Tarihi:

Hakkari’de havayı kirletene ceza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 11:44

Hakkari’ye Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ‘Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’ kuruldu. Törenle hizmete açılan istasyon sayesinde Hakkari’de bundan sonra çevreyi kirleten faktörler tespit edilerek, cezai işlem uygulanacak.

Haberin Devamı

Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay, vatandaşların artık Hakkari’de tezek, kullanılmış mineral yağ, araba plastiği parçaları ve lastik gibi maddeleri ısınma amacıyla kullanamayacaklarını ve günlük hava kirliliği raporu alacaklarını söyledi.

Hakkari Meteoroloji İstasyonu Müdürlüğü bahçesine kurulan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun açılışına, Hakkari Vali Yardımcısı Orhan Balcı, Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay ve Meteoroloji İstasyon Müdürü Sefer Kaçmaz katıldı. Açılış sonrası ilk kez Hakkari’de hava kirliliğinin olup olmadığı incelenirken, kentte hava kirliliğine rastlanmadı. Vali Yardımcısı Balcı, Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kurulduğunu, cihazın çalıştırılmaya başlandığını ve sadece kış aylarında Hakkari’de kısmen hava kirliliği yaşandığını belirtti.

HAVAYI KERLETENE CEZA

Hakkari Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay, istasyon sayesinde ilin kirlilik haritasını çıkaracaklarını, ayrıca çevreyi kirletenlere de çeşitli miktarlarda para cezası uygulayacaklarını söyledi. Okay, Şimdilik Hakkari’de bir kirliliğin söz konusu olmadığını belirterek şöyle dedi:

“Bundan sonra elde edeceğimiz verilere göre, çözüm üretme şansına sahip olacağız. Hem katı atıklar, hem de görüntü ve gürültü kirliliği açısından böyle bir harita hazırlıyoruz. Yönetmelik kapsamında vatandaşların petrol, kullanılmış mineral yağ, araba plastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar, tekstil artıkları, ıslak odun, boyalı odun gibi yakıtların ısınma amacıyla kullanması yasaktır. Bu arada emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 500 YTL, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise bin YTL idari para cezası vereceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!