Atık deşarjı için 60 bin YTL ceza

Güncelleme Tarihi:

Atık deşarjı için 60 bin YTL ceza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2006 00:00

Çark Deresi’ne atık deşarj eden Adapazarı Şeker Fabrikası’na Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce 60 bin YTL ceza kesildi. Sakarya’da binlerce balık oksijensiz kalarak can verdi, ancak fabrika yetkilileri bunun kendileriyle ilgisi olmadığını iddia ediyor.

Haberin Devamı

SAKARYA İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce, Adapazarı Şeker Fabrikası’na Çark Deresi’ne atık deşarj ettiği gerekçesiyle 60 bin YTL idari para cezası kesildi. Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Ayhan Teke, ceza konusunda kendilerine resmi bir tebligat ulaşmadığını belirterek, ulaştığında hukuki açıdan değerlendireceklerini belirtti. Sakarya Nehri’ndeki balık ölümlerinin şeker fabrikasının deşarjı ile ilgili olmadığını öne süren Teke, şunları söyledi: "7 yıl sonra faaliyete geçen bir fabrikayız. Sakarya’daki balık ölümleri bizimle ilgili değildir. Karasu’ya varana dek Sakarya Nehri’ne karışan birçok dere ve kanal vardır. Yerin üstündeki çevreyle ilgili önlemleri alıyoruz. Yerin altında bulunan ve sızıntı kaynağı olarak ortaya çıkan yerleri de tespit etmeye çalışıyoruz. Hiçbir fabrika 3 gün içinde iki kez böyle cezaya maruz kalmamıştır. Biyolojik arıtma sistemimizde deneme çalışması başlattık. Birkaç güne kadar faaliyete geçecek."

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü uzmanlarınca, şeker fabrikasında önceki gece yapılan incelemede, iki yağmur suyu tahliye borusundan Çark Deresi’ne atık bırakıldığı belirlenmişti. Şeker fabrikasına 10 Ekim’de de deşarj sisteminden toprağa sızıntı olduğu gerekçesiyle İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce 24 bin YTL para cezası uygulanmıştı.

12 FİRMAYA 284 BİN YTL

Haberin Devamı

Bu arada Kocaeli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri eylül ayında çevre kirliliğine neden olan 12 firmaya toplam 284 bin 300 YTL ceza kesti. Soylukar Madencilik Ltd. Şti, Yıldız Sunta MDF Orman Ürünleri San. ve Tic.A.Ş, Çolakoğlu Metalürji A.Ş. Liman İşletmesi, Kroman Çelik A.Ş Liman İşletmesi, TCT İnşaat Mad. San. ve Tic.Ltd.Şti ile Kadir Karaaltı ve Lütfü Öner Ortaç’a ait firmalara çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle ceza kesildi. Mustafa Bektaş, Yaşar Öncel, Halis Tepe, Mahmut Karakaya, Paşa Yıldırım’a ait firmalara da izinsiz hafriyat döktükleri için ceza kesildi. A.A.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!