TAEK: Trakya'da radyasyon yükselmesi yok

Güncelleme Tarihi:

TAEK: Trakyada radyasyon yükselmesi yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2006 11:30

Bulgaristan Kozloduy Nükleer Santrali'nde meydana gelen radyoaktif sızıntı nedeniyle Trakya bölgesinde doğal seviyenin üzerinde radyasyon yükselmesi görülmediği bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, Bulgaristan Kozloduy Nükleer Santrali'nde radyoaktif sızıntı meydana gelmesi üzerine Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Bulgaristan Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA) ile irtibata geçildiği ve detaylı bilgi alındığı belirtildi.

UAEA ve NRA'dan alınan bilgilere göre, 7 Ekimde yapılan planlı yıllık bakım ve yakıt yükleme çalışmaları sırasında santralin 6. ünitesinin türbin binasında bulunan boruların az bir bölümünde radyoaktif kirlenme tespit edildiği kaydedildi. Kirlenmenin ısı değiştiriciden sızan arındırma solüsyonunun boru yüzeyinde birikimiyle meydana geldiği ve reaktör yönetimi tarafından boruların kirlenen bölümünün kesilerek erişime kapalı bir alanda muhafaza altına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Türbin binasındaki tüm boruların arındırılarak temizlendiğine dikkat çekilen açıklamada, daha sonra yapılan ölçümlerde tesiste ve türbin binasında radyoaktif kirlenme tespit edilemediği kaydedildi.

Türkiye'de, TAEK tarafından Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı'yla (RESA) 71 noktada radyasyon ölçümleri yapıldığı bildirilen açıklamada, Trakya bölgesinde bulunan istasyonlarında son bir haftada yapılan ölçümlerde, bölgede doğal seviyenin üzerinde radyasyon yükselmesi görülmediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!