Her derde deva hurma

İftariyeliklerin kralıdır hurma. Tatlı tadı ve enteresan şekliyle o olmadan edemez iftar sofraları.

Tarihin babası olarak nitelenen Heredot bile yapıtında hurmaya yer vermiştir. Peki neden bu kadar vazgeçilmezdir hurma özellikle ramazan aylarında.

İftarı açarken ağıza birkaç hurma atmak, enerjisiz kalmış olan, halsiz düşen vücuda enerji verir. Hurmada bol miktarda bulunan şeker glikoz değil früktozdur. Yani hurmanın içinde bol miktarda bulunan şeker türü kan şekerini birden bire yükselten, hazmetmesi zor olan glikoz değil. Bunun için iftarda ilk olarak hurma yemek aynı zamanda sağlıklı bir oruç açma yöntemi de oluyor. Ve belki de Ortadoğu ve Güney Afrika insanlarının bu kadar uzun zamandır bu meyveye önem vermesinin nedeni de budur. Uzun zaman derken gereçekten uzun bir zamandan, 5 bin yıldan söz ediyorum. Evet, anavatanı Ortadoğu ve Afrika hurmanın. Ama şimdilerde İngiltere ve Amerika da dahil pek çok ülke hurma yetiştiriyor. Bu ülkelerin insanları hurmanın yararlarını keşfetmiş olacaklar ki hurma çok tüketilen bir meyve olma özelliği taşıyor.

Hurma magnezyum, demir, potasyum ve B vitamini açısından çok zengin. 25 metrelik boyu ve yaklaşık beş metre uzunluğundaki yapraklarıyla hurma ağacı gerçekten heybetli bir görünüme sahip. Kurak iklimi seven hurma ağacının gövdesi de kopan yapraklardan kalma izlerle dolu. Kansere, bronşite ve pek çok hastalığa iyi gelen hurma, emziren annelerin yemesi gereken en önemli meyvelerden biri. Kısacası hurma aslında öyle sadece Ramazan ayında tüketilip 11 ay boyunca yabana atılacak bir besin değil. Yani her gün ve yılın her ayı hurma yemek gerek.

Fırında sütlü tavuk

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

1 kg. kuşbaşı tavuk göğüs eti

2 su bardağı süt

3 adet orta boy kabak

2 demet dereotu

4 diş sarmısak

4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı kekik

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Kuşbaşı tavuk etlerini derin bir kaba koyun. Üzerine tuz ve karabiberi serpip sütü aktarın. Kabın kapağını kapatıp buzdolabında en az 1 gece bekletin. Diğer taraftan, kabakları soyup bir santimlik halkalar halinde dilimleyin. Sarmısakları soyup pirinç tanesi büyüklüğünde parçalara bölün. Orta boy bir fırın kabına 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirin. Tavuk etlerini sütüyle beraber fırın kabına aktarıp üzerine kabakları dizdikten sonra sarmısak parçalarını serpiştirin. Tekrar tuz ve karabiber ekleyip çok ince kıydığınız dereotunu ilave ettikten sonra karıştırın. Kekik ve kalan yağı da aktarıp kabın üzerini kapakla veya alüminyum folyoyla kapatın. Yemeği, 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra fırından alın. Sebzeleri servis tabağına yayıp tavukları üzerine aktarın. Ya da göz zevkinizi okşayacak şekilde yerleştirip servis yapın.

Cevizli kaymaklı kabak tatlısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

1 kg. tatlı balkabağı

3 su bardağı tozşeker

Varsa 2-3 adet karanfil

1 su bardağı su

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

100-200 gr. taze süt kaymağı (veya hazır süt kreması)

Balkabağının kabuklarını soyun. Varsa yeşil kısımlarını kesip, karpuz dilimi gibi doğrayın. Dilimleri yaklaşık 5 santim kalınlığında parçalara bölüp orta boy bir çelik tencereye koyun. Üzerine tozşekeri serpiştirip oda sıcaklığında en az 4-5 saat bekletin. Böylece kabaklar suyunu bırakır. Beklettiğiniz kabakları kısık ateşin üzerine oturtun. Bir su bardağı suyu da tencerenin kenarından aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, 50-60 dakika, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin (dikkat etmeniz gereken nokta, kabakların dağılmamasıdır). Kabakları ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Servis tabağına aktarıp dövülmüş ceviz ya da kaymakla süsledikten sonra servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları