Yanlış hesap insaftan dönsün

MALİYE Bakanlığı'ndan bir bürokrat ile emlak vergileri üzerinde konuşuyoruz. Aldığımız izlenim, emlak vergilerinin öyle pek inmeyeceğini gösteriyor. Çünkü belediyelerin gelir kaynaklarının küçültülmesi istenmiyor.

Başta belediyeler olmak üzere özensiz komisyon üyeleri nedeniyle emlak vergilerine esas teşkil eden değerlendirmeler üzerindeki kargaşanın nasıl çözümleneceği yarın belli olacak.

İçişleri Bakanlığı'ndan ihmalkár belediyeler ve komisyon üyeleri hakkında bir işlem yapılıp yapılmayacağı konusunda bir açıklama yok...

Bu arada biz Maliye yetkilisine soralım:

Hükümet, emlak vergileri konusunda bir haftadır karar veremiyor.

- Emlak vergilerinin nasıl ve ne üzerinden tespit edileceği pazartesi günü Maliye Bakanı Sümer Oral tarafından açıklanacak. Muhtemelen beyannameler geçersiz olacak. Yeni bir yasal düzenleme ile belediyelere yeniden değerlendirme yapmaları için süre verilecek, taraflara da itiraz hakkı tanınacak.

Beyanname sahipleri rahatlatılacak mı yani?..

- Büyükşehirlerde yine de % 100'den aşağı olmaması gerekiyor. Lokal yanlışlar nedeniyle tüm sistem feda edilemez. Emlak vergileri, belediyelerin ana gelir kaynağıdır. 2001'de 3200 belediyenin emlak vergi geliri 197 trilyondur; bu rakam çok düşüktür. Vergiyi yaklaşık yüzde 100 artırsanız hadi 400 trilyon diye hesap edin... 2002 vergisi tahmini 580 trilyon lira olarak hesaplanmıştır. Bunun altında bir gelir, belediyeleri müthiş bir para sıkıntısına sokar.

Vergileri, 1998 beyanları ile hesapladığınızda müthiş rakamlar ortaya çıkıyor.

- Tabii bu kıyas pek doğru değildir. 1998 değerini 2001'e endeksleyip hesaplamak lazım.

Bir de yüksek değerlerden ötürü ortaya çıkan emlak vergisi ile rayiç değerler arasında büyük farklar var. Örneğin vatandaş evini 10 milyara satıyor, ancak 20 milyar üzerinden vergisini ödüyor.

- Emlak vergi değerleri ile tapu harcına esas olan değerleri birbirine uyumlu hale getireceğiz; iki değeri birbirine eşitleyeceğiz.

Káğıt üzerinde emlak fiyatları yüksek gözükmesine rağmen gerçek piyasada bu fiyatlar teşekkül etmiyor. Bakanlık ise enflasyon üzerinden değerleme yapıyor. Neden alım-satımlarda, gerçek piyasa hareketleri göz önüne alınmıyor? Gayrimenkul değerini belirleyen enflasyon oranı değil piyasadır.

- Sayın Sümer Oral bütün bunların yanıtını pazartesi günü verecektir.

Anladığımıza göre, tespit edilen vergiler belediyelere yatırılacak, daha sonra da itiraz yapılacak. Ölme eşeğim ölme...

Tilki katilleri


ADAM çıkıyor dağa. Kalleşçe siyanürle 57 tilki zehirleyerek katliam yapıyor, yakalanınca da ‘‘Bunun suç olduğunu bimiyordum, ekmek parası için yaptım’’ diyormuş.

Yok öyle yağma!

Tilkilerin kanlarının parasıyla ziftlenecek bu sefil katillere, hákimlerimiz lütfen medeni bir ülkeye yakışır ceza versinler. Bu katiller, yalnızca tilkileri değil içimizdeki insan sevgisini de öldürmekteler.

Bu gidişle çocuklarımız kedi, köpek, tavuk, koyundan başka hayvan görmeyecekler.

En vahşi canlı olan insanoğlu da birazcık menfaati olmasa bunların kökünü kurutur evvelallah.

Emin KURMAS-ADANA

Hepsi oyun


SAYIN devlet büyüklerime gönderdiğim bir mektubumu özetlemek istiyorum.

Ben Kürt ana ve Kürt babadan doğmayım. Bu halimle şunu söylemek istiyorum: Türkiye benim vatanımdır, ben burada doğdum, burada büyüdüm. Buranın havasını teneffüs ettim. Buranın suyunu içtim. Ekmeğini yedim, burada öleceğim. Benim başka vatanım yok, başka yurt da tanımıyorum.

Beni bu sevdamdan vazgeçirecek yiğit göremiyorum. Ben Türk vatandaşıyım.

Kürtçe eğitim için yapılan hainliğe binlerce Kürt gibi karşı çıkıyorum. Bizim derdimiz ve iştir. PKK'nın derdi ise Kürdistan'dır. Çünkü onu büyüten ve besleyenler bunu istemektedirler.

Biz Kürtler PKK'nın yaptıklarını şaşkınlıkla izliyoruz. Amaç Kürtçe eğitim yoluyla Türkiye'yi bölmektir. Koca bir halk destek verseydi, bu memlekette çok kan akmaz mıydı?

Yeni acılar istemiyoruz.

Serdar TAŞKIRAN-MUŞ

İthal midir yerli midir?


BİNGÖL'den emekli bürokrat N.A. soruyor:

Resmi kurumların kışlık yakacak ihtiyacını karşılamak için yapılan kömür ihalesini alan bir firmanın ithal linyit kömürü yerine Cizre kömürü verdiği doğru mudur? (Kömürlüklerde tozlu ve topraklı kömürden tespit yapılabilir.) İthal kömürün tonu 103 dolar, Cizre kömürünün ise 40 milyon lira olduğu doğru mudur? İhaleyi alan firmanın il bürokrasisinde kimlerle yakınlığı vardır? Kömürün tartıldığı kantarda hile yapılabileceğinden şüphelenilmekte midir? İçişleri ve Sanayi-Ticaret Bakanlığı olaya el koyarlarsa durumu açığa çıkarabilirler. Bu ülkenin dışarıya kömür için verecek milyon dolarları yok artık.

Tıp etiğinde değişen bir şey yo
k

 
"ÜLKEMİZDE ilaç, tıbbı malzeme, tıbbı teknoloji pazarlayan şirketler ile hekimler arasındaki ilişkiler etik açıdan boyutlanan bir sorun yumağına dönüşmektedir. Hekimler ulusötesi ilaç şirketleri başta olmak üzere"endüstri"nin pazarlama faaliyetleriyle yönlendirilmektedir.


Bu yönlendirmenin son örneği 1-2 şubat Ritz Carlton´da Novartis firmasınca pazarlanan"Zometa” ve"Femara” adlı iki ilaçın tanıtım toplantısı olmuştur. Kanser tedavisinde kullanılan bu ilaçların tanıtımı için bir çok hekim firma tarafından bu otelde cömertçe ağırlanmıştır."İstanbul´a getirilen konuklar için yaklaşık 500-600 $ harcanmıştır. Bu harcama 1. derecenin 4. kademesindeki bir uzman hekim maaşından fazladır.


Özetle ilaç tanıtım cephesinde yeni birşey yok, her şey olduğu gibi devam ediyor. Ancak firma-hekim ilişkilerinde etik çercevenin nasıl belirleneceği sorunu da hekim örgütü yöneticileri, hekimler,bakanlık,ilaç işverenleri  gibi sorumlular tarafınan tartışılmaya devam ediyor ama sözler başka yaşanılanlar başka. Yaşanılanlar,“soyut gerçek olmaz, gerçek daima somuttur”  sözünü kanıtlıyor bir kez daha.

Ali Rıza UÇER-İSTANBUL

Polo'lara uyarı


2000 model"Polo Classic" araç sahiplerinin en kısa zamanda yetkili servislere giderek araçlarının benzin otomatiklerini ve elektrik aksamlarını lütfen kontrol ettirsinler. Zira yaptığım araştırmada bu model araçlar,"Almanya´da yetkili servisler tarafından geri çağrılarak elektrik aksamlarının kontrolu istendi. Benim başıma gelen kaza başkalarının yaşamasını istemem. Bugün yaşadığım için Tanrıma şükürler olsun."Doğuş Oto Grup Başkanı Sayın"İlhan Çetinkaya´ya yazdığım fakat cevap alamadığım yazıma sizin sayenizde cevap alabileceğimi umuyorum. "esguvenQhotmail.com


Enver Sadi GÜVEN-İSTANBUL


MESAJ
CÜNEYT Burak’tan: İGDAŞ faturası, yılbaşında birim fiyatı 295.490 gösteriyordu. 9.1.2002 tahakkuku ise ortalama fiyat 337.271’den yapılmış. Gazetenizde bildirilen %17.94 indirimle m3 fiyatın nasıl 327.271´e indiğinin hesabına aklım ermedi.

RECEP Yıldızhan’dan; Koşuyolu "Validebağ Öğretmenevi bahçesindeki çocuk bahçesini güzelleştirmek çok zor mudur?”


OKURLARIMIZDAN uyarı:
OkurumuzSelim Uygun’un dün ışıklandırmasını eleştirdiği yazıdaki müze;Ayasofya değil;Kariye´dir.“Freks” sözcüğünün doğrusu da"fresk"tir."Fresk" daha yaş iken duvar sıvası üzerinde yapılan sulu boya resimleridir.


NEMA
ödemeleri sürüyor. Şimdiye kadar henüz bir nema almış değilim. Ama benden 20 aylık nema kesintisi yapıldı; 24 ayımı doldurmadığımdan dolayı nema almaya hak kazanamıyorum. Peki benim biriken paralarım neden ödenmiyor? Nema uygulaması kaldırılıyor olabilir. Peki bizim haklarımızı kim savunacak? Yavuz EKİNCİOĞLU

EMEK
Mahallesi, 8. Cadde'ye 1995'ten beri kablolu yayının bağlanmasını bekliyoruz. En son 2000 yılında kaldırımda bir çalışma yapıldı ve apartmanın içine kadar kablo çekildi. Bize de o yılın haziranında bağlantı yapılacağı söylendi. Yine bugüne kadar bir netice çıkmadı ve herhangi bir haber de verilmedi. Acaba daha kaç yıl bekleyeceğiz? Aytaç TANER-ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları