Üç günde 100 markayı tattılar Türk şarabına övgü yağdırdılar

Güncelleme Tarihi:

Üç günde 100 markayı tattılar Türk şarabına övgü yağdırdılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2006 00:00

1'inci İstanbul Ulusal Şarap Yarışması’nda 3 günde 25 firmanın 100 şarabını tadan Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Ofisi üyeleri, Türk şaraplarına övgüler yağdırdı. Avrupa Önologlar Birliği Başkanı Beatrice Da Ros, Türk şaraplarında toprağın etkisini ilginç bulduğunu belirtti. İspanyol jüri üyesi Fernando Gurucharri, tattığı Türk şarapları içinde çok kalitelilerin bulunduğunu vurguladı.

BÜYÜKADA’da düzenlenen 1’nci İstanbul Ulusal Şarap Yarışması için üç gün boyunca Türkiye’nin en iyi şaraplarını tadan Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Ofisi (OIV) jürisi, Türkiye’de şarap kalitesinin arttığı görüşünde birleşti. Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Ofisi (OIV) jürisi, 25 üretici firmaya ait yaklaşık 100 şarabı iki gün boyunca tattıktan sonra Pamukkale’nin "Trio 2005"ini birinci seçti. Tüm Mutfak ve Ağırlama Profesyonelleri Meslek Eğitim Derneği (TÜMAPED) Başkanı Vasfi Pakman, "Arzumuz turistlerin Türk mutfağını, Türkiye’nin şaraplarını, içkilerini, tatlılarını yemelerini ve bu lezzetlere alışmalarını sağlamaktır" diye konuştu. Jüri Başkanı Dr. Altay Yavuzeser ise Türk şarap sektöründeki gelişmeyi "olağanüstü" bulduğunu açıkladı. Altay Yavuzeser, "Türk şarap üreticisinin daha kaliteli şarap üreteceğine inanıyoruz. Bu yılki yarışmalarda olağanüstü bir gelişme gördük. Artık Avrupa şarapları seviyesine çıktık diyorum. Çok duygulandım. Çünkü Ürgüp’te 12 yıl uluslararası şarap yarışmasının başkanıydım. Bu kadar kaliteli şarapları, orada tatma olanağımız olmadı" diyerek Türk şarap üreticilerinin başarısını kutladı.

FRANSA’DAN DAVET:

Jüri üyelerinden Fransa’dan katılan Avrupa Önologlar Birliği Başkanı Beatrice Da Ros, Türk şaraplarında toprağın etkisini ilginç bulduğunu belirtti. Türk şarap sektöründeki gelişmeden memnuniyet duyduklarını ifade eden Beatrice Da Ros, Türk şarap üreticilerini 2-6 Mart 2007 tarihleri arasında Fransa’da düzenlenecek uluslararası şarap yarışmasına davet etmeyi de ihmal etmedi. İspanyol jüri üyesi Fernando Gurucharri, şarapların etiketleri olmadan tad, koku ve görünüşüne göre değerlendirdiklerini belirterek tattığı Türk şarapları içinde çok kalitelilerin bulunduğunu vurguladı. Sektöre daha fazla yatırım yapılarak gelişmesini sürdürmesi gerektiğini söyleyen Fernando Gurucharri, "Türkiye’de şarabın sokağa inmemiş olması göze çarpıyor. Şarabın her yerde içilebilir hale gelmesi gerekiyor. Halkın bu endüstriye yardımcı olup tüketmesi gerekiyor. İnsanları da güzel şarap içmeleri konusunda eğitmek lazım" dedi.

YOLUN BAŞINDA OLANLAR:

Jüri üyelerinden Çek Şarap Dergisi Başeditörü Lubos Barta da Türk şaraplarında uluslararası seviyede olanlarla karşılaştıkları gibi, daha yolun başında bulunanların da olduğunu belirtti. Şarap satan dükkanların özenli davranmadığına dikkat çeken Lubos Barta, satıcıların şarapları güneş ışığından korumaları gerektiğini, aksi halde şarabın kalitesinin düşeceğini, bu nedenle üreticelerle satıcıların birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Lubos Barta, Türk şarabında özellikle kırmızıda kalitenin yakalandığının altını çizdi.

Vergiler inerse şarap daha hızlı gelişir

ULUSLARARASI
alanda değişik sektörlerde fuar düzenleyen Alman ortaklı bir Türk firması olan Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Süphan İlker, Türk şarap sanayisinin hızla geliştiğine dikkat çekti. 2007 yılında ikinci kez uluslararası şarap fuarı düzenleyeceklerini belirten Süphan İlker şöyle konuştu: "Avrupa’dan bu sektörde önemli isimlerin katıldığı jüri tarafından Türk şarapları tadıldı. Umarım bu başlangıç olur ve daha da gelişerek yapılır. Anadolumuz şarabın anavatanı. Türkiye muhakkak ileri seviyelere layık bir ülke. Sektörde yatırımlar artmakta. Tahmin ediyorum, devletin bu sektöre uyguladığı vergiler daha makul bir seviyeye çekildiğinde üreticiler gelişme açısından çok daha iyi imkanlara ulaşacaklardır."

İstanbul Ulusal Şarap Yarışması’nda dereceye giren firmalar ve ürünleri

Büyük Altın Ödülü:

Pamukkale-Trio 2005

Altın Ödülü:

Sevilen-Turkuaz 2005, Büyülübağ-Cabarnet 2002, Baküs-Butik 2003, Gülor-Sangiovese Montepulciano 2004, Melen-Merlot 2003, Pamukkale-Cabernet Sauvignon 2004, Corvus-Blend No.1

Gümüş Ödülü:

İzmen-Narince 2004, Kayra-Şiraz 2005, Diren-Vadi 2005, Turasan-Narince 2002, Cankara-Boğazkere 2002, Kayra-Öküzgözü 2005, Pamukkale-Şiraz 2004, Corvus-Öküzgözü 2004, Sevilen-Chardone 2005, Diren -Mahlep 2003, Turasan-Boğazkere 2005, Yazgan-Boğazkere 2004, Küp-Boğazkere 2003, Şato-Kalecik 2003, Baküs- Butik Rezerve 2003, Sevilen-Cabarnet Sauvignon 2003, Sevilen-Majestik kırmızı 2005, Corvus-Boğazkere 2004, Corvus-Zeliha 2002.

Gelecek Vaaddeden Gümüş Ödülü:

Turasan-Emir 2005, Sevilen-Rose 2005, Kalecik-Misket 2005, Corvus- Aloeis 2005, Cankara-Alaz 2005, Diren-Dörtnal Selection 1995, Bortaçina-Adakarası 2005, Pamukkale-Zarif 2005, Sezer-Manastır 2005, Latif Aral-Dimitri Akopulo 2004, Diren-Karmen 2002, Kayra-Balo 2005.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!