Sezer: Lübnan’a asker yollanmasına karşıyım

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Lübnan’a asker yollanmasına karşıyım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kara Kuvvetleri Komutanlığı devir teslim töreninde, Türkiye’nin Lübnan’a asker göndermesine net bir dil kullanarak ’karşı’ olduğunu açıkladı. Sezer, askeri insani yardımın ’asker eliyle’ yapılmak zorunda olmadığını vurguladı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın arka bahçesine kurulan protokol çadırında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e yaklaşırken açıkçası tek beklentimiz birkaç nezaket cümlesinden ibaretti.

Ketumiyeti ile bilinen Cumhurbaşkanı Sezer yakın mesai arkadaşı ve aile dostunun kızı NTV sunucusu Ece Özbek’le birlikte poz verirken çok keyifliydi.

Ama Lübnan’a asker yollanması konusunda görüşü sorulunca bu tablo aniden değişti. Sezer ciddileşti ve gazetecilerden gelen her soruda gündemi sarsacak cümleleri peşpeşe sıraladı:

 Sayın Cumhurbaşkanı Lübnan’a asker yollama konusundaki görüşünüz?

- Lübnan’a asker yollanmasına karşıyım, başka ülkelerin ulusal çıkarlarını korumak görevimiz değil.

 Ama efendim, askerin insani yardım için gideceği söyleniyor.

- İnsani yardıma karşı değilim ama BM’nin 1701 sayılı kararı asker eliyle insani yardım öngörmüyor.

 Karar ateşkes bile içermiyor deniliyor.

- Evet karar iyi niyetli değil, sadece husumetin durdurulması isteniyor. 

Sizce Türk askeri çatışmanın içine mi çekilecek?

- İnsani yardım ancak savaşta asker eliyle yapılır, barışta sivil örgütler yapar.

 Sadece BM kararının eksikliği mi söz konusu?

- Bizim hiçbir ulusal çıkarımız yok. Başkalarının ulusal çıkarları için asker yollamaya karşıyım.

 BM kararı değişirse asker yollama konusundaki görüşünüz de değişir mi?

- Büyük devletler kararın içeriğini araştırırken sorarken, maşallah biz karar çıkmadan talip olduk.

 PKK konusunda hiçbir yardım alamadığımız eleştirilerine katılıyor musunuz?

- Türkiye’nin kendi iç güvenlik sorunları varken başkalarının sorunlarını çözmek görevimiz değil. 

Türkiye bölgenin büyük devletidir, asker yollamalıdır görüşüne yorumunuz nedir?

- Bizden daha büyük ülkeler yollamazken bizim sırtımız sıvazlanıyor asker isteniyor. Türkiye büyük devletse asker gönderse de göndermese de bu görüntü değişmez.

KOMUTAN YARDIMA GELDİ

Habercilerle diyalog süresince hiç yerinden kımıldamayan Sezer arada gazetecileri de görüşlerini açıklamaya davet etti, "Siz de böyle düşünmüyor musunuz?" diyerek üsteledi.

Sohbet uzayınca birkaç kez "Bundan daha açık söyleyemem herhalde, bundan fazlasını beklemeyin" diyerek nokta koymaya çalıştı. Hatta karşılıklı "iyi akşamlar" dilekleri bile havada uçuştu ama Cumhurbaşkanı takip eden soruyu da yanıtsız bırakmadı.

Manzarayı uzaktan izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök gazetecileri yararak Sezer’e yaklaştı ve "Bir işaretiniz yeter, sizi kurtarırım sayın cumhurbaşkanım" diyerek esprili müdahalede bulundu. Ancak Sezer "Teşekkür ederim sayın başkan, yardıma ihtiyacım yok" yanıtıyla bu teklifi geri çevirdi.

MGK’DA YETKİLİLERE SÖYLEDİM

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra yaptığı ve Başbakan’la ters düşen açıklamalarını yorumlarken yönelttiğim iki soruyu ve yanıtların altını çizmek lazım:

 Sayın Cumhurbaşkanı Meclis’ten geçecek tezkere onayınıza sunulacak mı?

- Hayır meclis kararıdır bana gelmeyecek.

 Sayın Cumhurbaşkanı MGK’da bu görüşlerinizi gündeme getirdiniz mi?

- Tabi söylediklerimi yetkililere neden söylemeyim?

Bu yanıtlar da gösteriyor ki, Sezer’in Meclis’in asker tezkeresini durdurma veya Anayasa Mahkemesi’nde dava açma yetkisi bulunmuyor. Ancak Cumhurbaşkanı MGK gibi platformlarda ve kamuoyu önünde Lübnan’a asker yollamaya muhalefetini sergilemeye kararlı gözüküyor.

Cumhurbaşkanı Sezer soru üzerine Irak Cumhurbaşkanı Talabani’yi davet etmediğini doğruluyor. "Güven ortamı oluşmadı mı?" sorusuna, "Oluşmadı, başkalarının benim yerime davet etmesini uygun bulmuyorum" yanıtını veriyor.

KOMUTANLAR: BİZ ASKERİZ

Sezer’le vedalaşırken yanımızda duran Özkök’e, "Ne diyorsunuz?" diye soruyorum, komutan önce "No comment" (yorum yok) diyor, ardından "Sayın Cumhurbaşkanı söylenecek her şeyi söyledi" diye ekliyor. Orgeneral Büyükanıt ise, "Biz askeriz, oraya gönderileniz, git denilirse gideriz" demekle yetiniyor.

Çocuk kitapları rezalet

Cumhurbaşkanı Sezer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği çocuk kitapları için "Rezalet" dedi. Sezer, ABD’nin PKK koordinatörü için ise, "Kavram doğru. İçeriğini düzeltmek lazım" diye konuştu.

Kuşatmayı yaran espri

HABERCİLERE
diyalog süresince hiç yerinden kımıldamayan Sezer arada gazetecileri de görüşlerini açıklamaya davet etti, "Siz de böyle düşünmüyor musunuz?" diyerek üsteledi. Sohbet uzayınca birkaç kez "Bundan daha açık söyleyemem herhalde, bundan fazlasını beklemeyin" diyerek nokta koymaya çalıştı. Hatta karşılıklı "iyi akşamlar" dilekleri bile havada uçuştu ama Cumhurbaşkanı takip eden soruyu da yanıtsız bırakmadı. Manzarayı uzaktan izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök gazetecileri yararak Sezer’e yaklaştı ve "Bir işaretiniz yeter, sizi kurtarırım sayın cumhurbaşkanım" diyerek esprili müdahalede bulundu. Ancak Sezer "Teşekkür ederim sayın başkan, yardıma ihtiyacım yok" yanıtıyla bu teklifi geri çevirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!