Boru hattına teknolojik koruma

Güncelleme Tarihi:

Boru hattına teknolojik koruma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 00:00

İran-Türkiye doğalgaz boru hattına PKK’nın düzenlediği ve 3.5 milyon YTL değerinde doğalgazın yanmasına neden olan bombalı saldırının ardından BOTAŞ, hat üzerinde bir dizi teknolojik önlem alınması üzerinde çalışıyor.

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, geçen yıl da bir terörist saldırıya maruz kalan hat için BOTAŞ, "erken uyarı sistemi", mevcut kontrol uçuşlarına ek olarak normal uçaklarla düzenli uçuş, "elektromanyetik çip sistemi", uyarı amaçlı uydu sistemi gibi uygulamalar geliştirme aşamasında. Boru hattına döşenen ve herhangi bir olağanüstü hali, anında merkeze bildiren "erken uyarı sistemi", Bakü-Tiflis-Ceyhan’da (BTC) da uygulanıyor.

YÜKSEK MALİYETLİ:

Yetkililer, boru hattının güvenliği için uygulanması düşünülen teknolojik önlemlerin çok yüksek maliyetli olduğuna dikkat çektiler. Halen BOTAŞ’la Jandarma arasında bir protokol olduğunu ve güvenliği Jandarma’nın sağladığını belirten yetkililer, teknolojik önlemlerin inzibati tedbirlerle desteklenmesi ve emniyet güçlerinin olayın parçası olması gerektiğini belirttiler.

YÜZDE 100 GÜVENLİK ZOR:

Yetkililer, İran-Türkiye hattının yanı sıra, 13 Temmuz’da açılışı yapılan BTC Hampetrol Boru Hattı için de terörist saldırı tehlikesinin her zaman mevcut olduğunu vurguladılar. "Bu kadar büyük alanda yüzde 100 güvenliği sağlamak çok zor" diyen kaynaklar, binlerce kilometrelik hatta sabotajı engellemenin kolay olmadığını ifade ettiler. BOTAŞ, eşgüdüm içinde çalıştığı jandarmaya zırhlı araç, gece görüş dürbünü, karakol bakımı gibi maddi yardımlarda bulunuyor. Patlamanın ardından kamyonlar ile iş makinalarının yoğun bir tamirat çalışması gerçekleştirdiği bölgeye İran’dan gelen doğalgaz durdurulurken, günlük 600 bin metreküplük bir arz açığı ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!