100 temel esere ’İslami’ makyaj

Güncelleme Tarihi:

100 temel esere ’İslami’ makyaj
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2006 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim öğrencilerine tavsiye ettiği 100 temel eser, denetime tabi olmadan yayınevleri tarafından basılınca ünlü yazarların hikayeleri İslama uygun hale getirildi.

Radikal Gazetesi’nin dün gündeme getirdiği kitaplarda Tolstoy’un kahramanı türbenin etrafında dolaşırken, Tom Sawyer elinde kağıtlarla dua ezberlemeye çalışıyor, Pollyanna Allah’ın kendisine bahşettiklerinin değerini bildiğini söylüyor. Bandrol almamak için alt limit olan 96 sayfayı geçmeyen kitapların Damla Yayınevi’nce yayınlananlarından bazılarında şu ifadeler var:

Pinokyo’nun Fadime Anası

Carlo Collodi’nin Pinokyosu, 23. sayfada acıkınca şunları söylüyor: "Bana ne olursunuz biraz ekmek verin...Allah rızası için."

Kitabın 77’nci sayfasındaki Tekerlemeler bölümünde ise şöyle deniliyor:

Benim elim değil / Fadime anamın eli / El benden sebebi Allah’tan / Okumak benden, şifa Allah’tan / Elemtere fiş, kem gözlere şiş / Bir daha nazar değmez inşallah.

Sayfa 96’daysa Pinokyo şunları söylüyor: "Ben eskiden ne kadar komik bir haldeymişim. Şimdi ise Allah’a şükürler olsun ki, gerçek bir çocuğum."

Hidayete eren Aramis

Alexander Dumas’nın "Üç Silahşörler" kitabının 73’üncü sayfasında Aramis’in yanına gitmek isteyen Dartanyan’ı bir kadın durdurur ve şöyle der: "Onu şu anda göremezsiniz. Yanında din adamları var. Hastalığından sonra hidayete erdi."

La Fontaine’in inançlı tilkisi

La Fontaine’den seçmeler kitabının 89’uncu sayfasında balıkçı "Ya nasip!" diyerek oltasını denize atıyor. Balıkçının tuttuğu balıkları kapan tilki, balıkçıya, seslenerek şunları söylüyor: "Allah yolunuzu açık etsin. Haydi bana eyvallah."

Sawyer’in duası

Mark Twain’in ünlü eseri "Tom Sawyer"in 17. sayfasında Tom, elindeki kağıtlarda yazan duaları ezberlemeye çalışıyor. Hediye almak için yarım saatte bütün duaları ezberliyor.

Haydi Hedi bir dua et

Johanna Spyri’nin yazdığı Heidi’nin 86’ncı sayfasında şu diyalog geçiyor:

Bayan Sesasman: Yavrum neden mutsuz olduğunu bana söyler misin? Hala aynı konu için mi üzülüyorsun?

Heidi: Evet efendim.

- Peki bu konu için dua ediyor musun? Allah’tan yardım istiyor musun?

- Bilmiyorum bunun bir faydası olur mu ?

- Olmaz mı, dua etmek insanı rahatlatır.

- İyi öyleyse, dua etmeye devam et.

Pollyanna’nın kıyamet yorumu

Eleanor Porter’in Pollyanna’sının 41’inci sayfasında Pollyanna ile Bay Pandleton arasında şu diyalog geçiyor:

- Bildiğim tek şey kıyamete kadar yatacağım.

- Yo kıyamete kadar yatamazsınız. Yani Kutsal Kitap’ta yazdığına göre kıyamet hiç beklemediğimiz bir anda kopabilir. Ama ben inanmıyorum. Yanlış anlamayın kıyametin kopacağına inanıyorum. Sadece hemen kopacağına inanmıyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!