Esirlere ayçekirdeği

Güncelleme Tarihi:

Esirlere ayçekirdeği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2002 01:54

El Kaide ve Taliban esirlerin kapatıldığı Küba'daki ABD üssü Guantanamo'daki hapishane şartlarıyla ilgili eleştirilerin giderek artması üzerine, esirlerden sorumlu komutan Tuğgeneral Michael Lehnert, ‘‘tutukluların durumu iyi’’ dedi.

Bit yüzünden traş edilen, biri seccade olarak kullanmak üzere ikişer havlu, krem peynir ve küçük ekmek verilen esirlere kuru üzüm ve ay çekirdeği de dağıtılıyor.

Önceki gün gelen 30 kişilik grubun katılımıyla, tutuklu sayısı 80'e yükseldi. General Lehnert eleştirilere üste bir basın toplantısı düzenleyerek yanıt verdi. Lehnert, gazetecilere şunları söyledi:

‘‘Her bir tutukluya, yatmaları için bir hasır verildi. Bunların rahat olmadığını biliyoruz. Ama bizim askerlerimiz de arazide bunların üstünde yatıyor. Ben de deniz piyadesi olarak görev yaparken, hasır üstünde çok uyudum. Buradaki tutuklular, sorguya çekilmiyor. Bu yüzden avukatları yok. Zaten hiçbir şeyle de suçlanmıyorlar. Washington, bu mahkumların statüsünü belirlemeye çalışıyor.’’

Mahkumlar 2-2.5 metre genişliğinde dört yanı açık üzeri kapalı açık hava hücrelerinde kalıyorlar. General Lehnert, mahkumlara acil tuvalet ihtiyacı için kova, biri ‘‘seccade’’ için kullanılmak üzere iki havlu, duş imkanı, - güvenlik gerekçesiyle - sapsız diş fırçası ve plastik kaşık verildiğini söyledi. Lehnert, zaman zaman mahkumların ‘‘Buradan bir Amerikalı öldürmeden gitmeyeceğim’’ diye bağırdığını söyledi.

Lehnert gazetecilere, esirlere verilen ve ay çekirdeği, yerfıstığı, kuru üzüm ve söğüş etten oluşan kumanya torbasını gösterdi ve yakında tatlı ekmek, krem peyniri ve gofret de verileceğini söyledi. Mahkumlar ise nerede tutulduklarını ise bilmiyor. Dün, bir Kızılhaç heyeti üs hapishanesini denetledi.

5 soruda Guantanamo

Tutuklular, niçin Guantanamo Üssü'ne getirildiler?

- Güvenli bir ortamda sorgulanabilmeleri için Guantanamo'ya getirildiler.

Uluslararası hukuk açısından, tutukluların statüsü nedir?

- ABD, tutukluların düzenli bir ordu mensubu olmadıkları gerekçesiyle, savaş esiri sayılamayacaklarında israr ediyor.

Bu, tutuklular için ne anlama geliyor?

- Savaş esiri sayılmadıklarında, Cenevre Sözleşmesi'nin öngördüğü haklardan ve korumadan yararlanamazlar.

Mahkumların ne tür güvenceleri var?

- Mahkumlar, bu durumda uluslararası insan hakları hukukunun koruması altına girmiş bulunuyorlar.

Mahkumları, ne tür bir yargılama süreci bekliyor?

- Bu konu henüz aydınlığa kavuşmadı. Amerikan askeri mahkemesinde yargılanmaları, olasılıkların en güçlüsü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!