Bungee Jumping’e rakip geldi: Zorb

Güncelleme Tarihi:

Bungee Jumping’e rakip geldi: Zorb
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 00:00

Bungee Jumping’i fazla heyecan verici bulanlar için en az onun kadar eğlenceli ama daha az korkutucu bir spor var. Sporcu, Zorb adlı PVC kaplı topun içine girip bir koşuma bağlanıyor, top yüksek bir tepeden aşağı doğru bırakılıyor. Amaç, 150 metrelik parkurun sonuna varmak. Bu hiç kolay değil, çünkü saatte 50 km’ye kadar varan hızla, hangi yöne gittiğini bilmeden savrulmaya herkes dayanamıyor.

Türkiye henüz Zorb’la tanışmadı ancak İngiltere başta olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinde, Yeni Zelanda, Arjantin, hatta Çin’de hızla yayılıyor. Zorb, Yeni Zelandalı Andrew Akers’ın su üzerinde yürüme isteğiyle ortaya çıkmış. Bu büyük topun içinde suda yürüyemeyince, karada kullanmaya karar vermiş.

Zorb’un resmi icat tarihi 1996, mucitleri ise Dwane van der Sluis ve Andrew Akers. Ancak bu konu tartışmalı. Jackie Chan’in 1991 öncesi çektiği filmlerde de Zorb’a benzer bir top kullanılıyor. Bir Rus gazetesinde ise icat tarihi olarak 1973 veriliyor. Kısacası kesin bir tarihten söz etmek mümkün değil. Ancak Dwane van der Sluis ve Andrew Akers, Zorb adıyla patenti 2000’de almış.

Dünyada yaklaşık olarak 18 yerde Zorb sitesi var. Avrupa, Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da. İlk zorb sitesi Yeni Zelanda’nın Rotorua şehrinde kuruldu. Bu parkurun uzunluğu 150 metre civarında ve katılımcıya göre değişse de saatte ortalama 30 km hız yapmak mümkün.

Zorb’un mucitlerinden Andrew Akers’e göre bu icadın Yeni Zelanda’da ortaya çıkması bir tesadüf değil. Üç nedeni var: "Dünya’nın her yerine çok uzağız, o yüzden eğlence için bir şey bulmamız lazımdı. Yeni Zelanda’da yaralanırsanız devlet tüm tedavi giderlerini ödemekle kalmıyor, rehabilitasyon imkanı sağlayıp işinize geri dönmenize yardımcı oluyor. Bu yüzden ekstrem sporlar için ideal bir ülkeyiz."

TÜRKİYE’DEN SİPARİŞ VERİLDİ

Zorb, üç metre yüksekliğinde. İçinde 13 metreküp hava bulunuyor ve aralarında boşluk olan iki toptan oluşuyor. İçteki topta dışarıya açık bir delik var, bu yüzden içinde rahatlıkla nefes almak mümkün. Topun ortasında tepetaklak yuvarlanırken ivmenin maksimuma varmasıyla bir çekim kuvveti oluşuyor. Bu kuvvet, Zorb’un tepesine denk geldiğinde sporcuya ağırlıksızmış hissi veriyor.
/images/100/0x0/55eafdcff018fbb8f8a3e4d0


Zorb’un iki türü var: Sulu ve koşumlu. Sulusunda balon içine yazın bir kova soğuk, kışın sıcak su konuluyor. Tekerli saunanın nasıl olduğunu merak edenler kışın sıcak su içinde Zorb’a binmeyi deneyebilir.

Koşumlusunda ise sporcu şeritlerle merkezdeki iskelete bağlanıyor. Zorb’a tek başına binmek, parkurun sonuna kadar gelmek cesaret istiyor. En fazla üç kişinin sığabildiği Zorb’a genelde iki kişilik takımlar halinde biniliyor. Yeni Zelanda’da, Zorb yuvarlanırken ayakta kalmayı başaran katılımcılara bedava tişört veriyor. Islak Zorb’a binenlerin ödülü ise havlu. Islak Zorb daha çok yeni başlayanlar ve çocuklar için. Zorb’un Avrupa temsilcisi Michael Stemp, Türkiye’de henüz temsilcisi olmadığını, ancak bir kaç sipariş aldıklarını söylüyor.

89 YAŞINDAKİ ZORBONOT

Zorb, 2002’den bu yana Concise Oxford English Dictionary’de yer alıyor. Hatta scrabble oyununda Zorb kelimesi 15 puan kazandırıyor. Zorb’un dünyaya tanıtılmasında şarkıcı Peter Gabriel’in payı büyük. Konserlerinde genellikle Zorb’la şov yapıyor. Zig zag ve ıslak Zorb’da 150 metrelik parkurun sonuna kadar dayanabilen ilk kişi Correy Dean. 2003 Mayısı’nda bunu başardı. Dünyanın en yaşlı Zorbonotu ise 89 yaşındaki İsveçli Carl Soden. İlk Zorb yarışı 2004 Ağustosu’nda Yeni Zelanda’da düzenlendi. Coca Cola’nın bir reklam filminde de Zorb kullanıldı. Üretici firma, meraklıları için bir de web sitesi açtı: www.zorb.com

ZORB İÇİNDE KAMERA VAR

Bugüne kadar kimse Zorb’un içinde kusmadı. Çünkü her 10 metrede bir tur dönüyor. Bir parkurun ortalama uzunluğunun 100 metre olduğunu düşünürsek bir turda en çok 10 kez dönüyorsunuz.

1996’dan bu yana Zorb yapanlar yılda yüzde 25 artıyor.

Auckland Üniversitesi’nden iki öğrenci 2004 yılında Zorb’un içine kablosuz kamera yerleştirme başardı. Böylece katılımcılar deneyimlerini canlı olarak izleyebiliyor.

Bir Zorb topu 3 haftada, 6 kişilik ekipler tarafından yapılıyor. Maliyeti 6500 dolar. Bugüne kadar Rotorua’daki fabrikada 200 Zorb topu üretildi.

Zorb’a tek kişinin biniş ücreti bütün ülkelerde ortalama 25 dolar, iki kişi bindiğinde indirim yapan yok: 50 dolar!

750 metreyle, dünyanın en uzun Zorb parkuru 2000 yılında Amerika’nın Pennsylvania Eyaleti’ndeki Johnstown’da açıldı. Bundan önceki Yeni Zelanda’da bulunan 300 metrelik parkurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!