Susurluk'a cezaevi yolu

Güncelleme Tarihi:

Susurluka cezaevi yolu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 02:03

Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, 14 sanıklı Susurluk davasında çete cezalarını oybirliğiyle onadı. Sanıklar için sadece ‘Karar düzeltme’ isteme hakkı kaldı. Ancak bunu, kararın onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kabulü gerekiyor. Talep reddedilirse tüm iç hukuk yolları kapanıyor.

Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Korkut Eken ve İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı Susurluk davasında, çete suçundan verilen mahkûmiyet kararlarını oybirliğiyle onadı. Onama kararı ile bir anlamda, ‘Devlet içinde çetenin varlığı’ kayda geçmiş oldu.

TCK'nın 313'üncü maddesindeki, ‘Cürüm işlemek için çete oluşturmak ve çeteyi yönetmek’ suçundan 6'şar yıla mahkûm olan Eken ve Şahin'e de cezaevi yolu göründü. Eken ile Şahin, İnfaz Yasası çerçevesinde, cezalarının 2/5'ini çekerek, 2 yıl 4 ay 24 gün hapis yatacaklar. Diğer 12 sanık ise 19 ay 2'şer gün hapis yatacak.

KARAR DÜZELTME ZOR

Susurluk sanıkları için artık sadece olağanüstü kanun yolu olarak bilinen ‘Karar düzeltme’ isteme hakkı kaldı. Ancak, bu talebin öncelikle mahkûmiyet kararlarının onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Bu talebinin de reddinin ardından Susurluk sanıkları için tüm iç hukuk yolları kapanacak. Sanıklar cezaevine girecek. Daire'nin, gerekçeli kararı 1-2 gün içinde açıklanacak. Ardından Daire, gerekçeli onama kararını mahkûmiyete hükmeden İstanbul 6 No'lu DGM'ye gönderecek. İnfaz Savcılığı da sanıkların cezaevine konulması için gerekli işlemleri yapacak.

12 SANIĞA 19 AY

Susurluk davasında, TCK'nın 313. maddesindeki, ‘Cürüm işlemek oluşturulan çeteye üye olmaktan’ 4'er yıla mahkûm olan, aralarında özel timciler de bulunan 12 sanık İnfaz Yasası gereği, cezalarının 2/5'ini yatıp, 19 ay 2'şer gün cezaevinde kalacaklar.

TEMYİZ TALEBİNE RET

8’nci Daire Başkanı Naci Ünver, daha önce kararı, ‘Eksik soruşturma’ gerekçesiyle usülden bozduklarını ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın bu karara itiraz ettiğini anımsattı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, Başsavcı'nın itirazını kabul ettiğini bildiren Ünver, dosyanın yeniden esasına yönelik incelendiğini söyledi. Sanıkların temyiz taleplerinin reddedildiğini belirten Ünver, ‘‘Sonuçta sanıklara İstanbul 6 No'lu DGM tarafından verilen hükmün usül ve yasaya uygun bulunarak, oybirliğiyle onanmıştır’’ dedi.

Eken ve Şahin 2 yıl 4 ay diğerleri 19 ay 2’şer gün

Hiç cezaevine girmeyen MİT mensubu Korkut Eken ve Özel Harekat biriminin kurucusu İbrahim Şahin, İnfaz Yasası çerçevesinde, 2 yıl 4 ay 24 gün hapis yatacak. Diğer 12 sanığa ise 19 ay 2'şer gün hapis verildi. Şahin'in tutuklu kaldığı 185 gün bu cezadan düşülecek. Diğer sanıkların da, tutuklu bulundukları süreler 19'ar aylık hükümlüklerinden düşülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!