Halit Çapın'ı kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Halit Çapını kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2006 00:00

Büyük röportaj ustası gazeteci Halit Çapın, hayatını kaybetti. Kısa cümleleri, kaleminin kıvraklığı ve anlatım gücü nedeniyle ünlü romancı Hemingway’e benzetilen Çapın, bir süredir tedavi görüyordu.

KARACİĞERİNDEKİ rahatsızlık nedeniyle, 21 Temmuz’da Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’ne kaldırılan usta gazeteci Halit Çapın, dün saat 06.35’de, "Akciğerinde su toplanması ve solunum yetersizliği" nedeniyle yaşamını yitirdi. Kısa cümleleri, kaleminin kıvraklığı ve anlatım gücü nedeniyle ABD’li ünlü gazeteci ve romancı Ernest Hemingway’e benzetilen, unutulmaz röportajların unutulmaz kalemi Halit Çapın, hepatit kuşkusu nedeniyle 28 Temmuz Cuma günü öğle saatlerinde yoğun bakım servisine nakledilmişti. 70 yaşında ölen Çapın’ın cenazesi, yurtdışındaki yakınları, Türkiye’ye geldikten sonra toprağa verilecek.

16 Ocak 1936’da Çanakkale’de doğan Çapın, mesleğe henüz gazetecilik öğrenimi sırasında, 1955 yılında Hadiselere Tercüman Gazetesi’nde başladı. Milliyet, Yeni Ortam, Dünya, Güneş, Hürriyet, Gün gazetelerinde muhabirlik ve yazarlık yaptı. Çapın, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın düzenlediği yarışmalarda çok kez yılın başarılı gazetecisi oldu ve altın kalem ödülleri aldı. Bab-ı Ali’nin en kıvrak kalemlerinden Halit Çapın, son olarak, Takvim Gazetesi’nde köşe yazıyordu.

KİTAPLARI Çapın’ın kendi yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı "Bay Alkolü Takdimimdir" adlı eseri, yazı dizisi olarak yayınlanmış ve TV dizisine konu olmuştu. "Bay Alkolsüz Zamanlar", "Mahpus", "Benim Akşam Sefalarım", "Ben Sana Küskünüm" adlı kitapları da bulunan Çapın, sürekli basın kartı sahibiydi.

Türk edebiyatının da büyük kaybı

TÜRKİYE
Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Gazeteci-Yazar Halit Çapın’ın vefatı ile sadece Türk basınının değil, Türk edebiyatının da önemli bir emekçisini kaybettiğini söyledi.

Erinç, Çapın’ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu, Türk basınının usta ve yeri doldurulması zor bir gazeteciyi kaybetmenin acısını yaşadığını belirterek şunları söyledi:

"Aynı dönemin gazetecileri olmaktan mutluluk duyduğum meslektaşlarımdan biriydi. Sadece Türk basını değil, Türk edebiyatı da önemli bir emekçisini kaybetti. Halit Çapın, polis muhabiri olarak başladığı 51 yıllık meslek yaşamına çok sayıda etkileyici, bilgilendirici ve eğitici eserler sığdırmayı başardı. Röportaj denildiğinde de ilk akla gelen isimlerden biri oldu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!