Sezgin Elmas’a 10 milyon YTL’lik ’mal kaçırdın’ davası

Güncelleme Tarihi:

Sezgin Elmas’a 10 milyon YTL’lik ’mal kaçırdın’ davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2006 00:00

Koçbank, Galatasaray eski başkanı Faruk Süren’in dünürü Sezginler Gıda’nın sahibi Sezgin Elmas’ı, mal kaçırdığı iddiasıyla mahkemeye verdi.

10 milyon YTL kredi alacaklı Koçbank, Elmas’ın iflastan 1 yıl önce, sahibi olduğu Kanlıca’daki tarihi Hacı Ahmet Bey Yalısı ile 3 daire, 1 dükkan ve 1 deponun kullanım haklarını ’kendisine bakmaları karşılığında’ eşi Saniye, kızları Burçin ve Burçak ile oğlu Burak Elmas’a verdiğini öne sürerek, bu hakların iptalini ve icra yoluyla satış yetkisi istedi. Koçbank, yalının bahçesindeki 2 katlı müştemilatı da ’yalı’ olarak niteleyip, ’yalılar’ ifadesini kullandı. Mülkiyetler borca karşılık haczedilse dahi, kullanım haklarını elde edenler, Medeni Kanun’a göre ölünceye kadar tahliye edilemiyor. Aynı kanuna göre kullanım hakkını alan şirket ise bu hakkı 100 yıl kullanabiliyor.

İFLAS MASASININ İZNİYLE: İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Koçbank avukatları, 2002’de iflas eden Sezginler Gıda’nın 10 trilyon 247 milyar liralık kredi borcuna, müflis patron Sezgin Elmas’ın kefil olduğunu bildirdiler. Sezginler Gıda ve patronu aleyhine takibe geçtiklerini, 2002’deki iflasların ardından tasfiyeyi yürüten İstanbul 2’inci İflas Müdürlüğü’ne alacak kaydı yaptırdıklarını anlatan avukatlar, Elmas’ın iflastan önce alacaklılardan mal kaçırma kastıyla işlemler yaptığını öne sürdü. Avukatlar, işlemlerin iptali için 28 Haziran 2006’da iflas masasından izin alarak bu davayı açtıklarını hatırlattılar.

100 YIL KULLANABİLECEK: Dava dilekçesinde Sezgin Elmas’ın 1996’da 40 milyar 500 milyon liraya satın aldığı, 3 yıl önce 3,6 trilyon lira değer biçilen yalının intifa kullanım hakkı) hakkını 18 Mayıs 2001’de ’ömür boyu kendisine bakmaları karşılığında’ eşi, iki kızı ve bir oğluna devrettiği kaydedildi. Elmas, Bakırköy’deki 3 daire ile 1 dükkan ve Şişli’deki 1 depoyu da aynı günlerde eşine devretti. Saniye Elmas bu hakkını bir süre sonra 44 bin YTL’ye kızı Burçin’e devretti. Sezgin Elmas, aynı mahalledeki bir başka dairesinin kullanım hakkını da 10 Temmuz 2001’de 170 bin YTL bedelle eşine verdi. Bu daire, 4 yıl sonra, 363 bin YTL’ye, aile hakimiyetindeki TND Temizlik Maddeleri adlı şirkete satıldı. Bu işlemlerin, alacaklılardan mal kaçırmak için yapıldığını savunan Koçbank, kullanım haklarının iptalini ve icradan satış için yetki verilmesini istedi. Elmas’ın ailesine devrettiği kullanım haklarının devam ettiğini hatırlatan banka avukatları, bu haklar üzerine haciz konulmasını, üçüncü kişilere devrin önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı alınmasını istediler. Mahkeme, tapu kayıtlarını inceledikten sonra haciz ve tedbir istemlerini karara bağlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!