Rice: Yeni bir Ortadoğu'nun zamanı geldi

Güncelleme Tarihi:

Rice: Yeni bir Ortadoğunun zamanı geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2006 10:40

Bölgede görüşmeler yapan ABD Dışişleri Bakanı Rice, yeni bir Ortadoğu için zamanın geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

İsrail'in Lübnan topraklarındaki saldırıları devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Ortadoğu turu sürüyor. Rice, Kudüs'te İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşmesinden kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, yeni bir Ortadoğu için zamanın geldiğini kaydetti. Rice, dün de Lübnan da görüşmelerde bulunmuştu.

Rice'ın açıkladığı plan Beyrut'ta şüpheyle karşılandı. Washington Post gazetesinin Amerikalı ve Lübnanlı yetkililere dayanarak verdiği haberine göre, Rice, dün Beyrut'ta, Lübnan'ın sınır bölgesine NATO komutasında 60 ila 90 gün süreyle bir uluslararası güç yerleştirilmesi ve bir tampon bölge oluşturulması, ardından da bu gücün, Lübnan ordusunun güneyi kontrol altına alması ve Hizbullah'ı silahsızlandırmasına yardımcı olması önerisinde bulundu.

Rice'ın çatışmalara son verme, Lübnan hükümetine destek sağlama ve Hizbullah'ı zayıflatma amacıyla açıkladığı bu planının Başbakan Fuad Sinyora ile Lübnan'ın seçilmiş önde gelen Şii ve diğer yetkilileri tarafından şüpheyle karşılandığını yazan gazete, Sinyora ve Hizbullah ile yakın bağları bulunan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin, Hizbullah'ın Şiilerin çoğunlukta olduğu Güney Lübnan'daki varlığından vazgeçmeyeceği uyarısında bulunduklarını bildirdi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a açıklama yapan Beyrut'taki Amerikalı yetkililer, Sinyora'nın yine de, krizin başlamasından bu yana ABD'nin ilk büyük diplomatik hamlesi olan bu planı daha dikkatlice inceleme ve hükümet üyeleriyle değerlendirme sözü verdiğini belirttiler.

Haberin Devamı

Gazeteye göre, plan çerçevesinde Rice, Amerikan hükümetinin 30 milyon dolar yardımda bulunacağını da açıkladı. ABD'nin yardım çerçevesinde Lübnan'a 100 bin sağlık kiti, 20 bin battaniye ve 2 bin plastik örtü vereceği, Amerikan ordusunun yardıma bugünden itibaren başlayacağı kaydedildi.

Lübnan Başbakanı Sinyora'nın dünkü görüşmeler sırasında Rice'ı acil ateşkes konusunda baskı altında tuttuğunu yazan gazete, ABD'nin de, 4 milyon nüfuslu Lübnan'da 750 bin civarında kişinin evinden olmasıyla ortaya çıkan insani krizden ötürü Arap ve Avrupa ülkelerinin giderek artan baskısı altında bulunduğunu kaydetti.

RICE'IN ZİYARETİNE PROTESTO

Haberin Devamı

Lübnan'dan başlayarak savaş halindeki Orta Doğu bölgesine ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da protestolarla karşılandı.

Batı Şeria'nın merkezi durumundaki Ramallah'ta iş adamları, öğleden sonra bu kente gelerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi beklenen Rice'ın ziyaretini protesto amacıyla genel grev ilan etti.

Gazze Şeridi'nde de Filistinli gruplar, Rice'a tepkilerini göstermek için halka genel greve gitmeleri çağrısında bulundu ve Abbas'tan Rice ile görüşmemesini istedi.

Yapılan açıklamada, Amerikan yönetimi, Gazze Şeridi ve Lübnan'ın işgaline ve her iki tarafta masum çocuk ve kadınların katledilmesine tam destek vermekle suçlandı.

Haberin Devamı

Amerika'nın Fransa, Rusya ve Çin gibi ülkelerin Lübnan'da ateşkes önerilerine karşı olduğu kaydedilen açıklamada, İsrail bombaları altında Filistinli ve Lübnanlı sivillerin öldürülmesi, “Yeni Orta Doğu'nun doğum sancıları” olarak nitelendirildi.

İslami Cihad da, yaptığı açıklamada, Rice'ın ziyaretinin Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail işgaline Amerika'nın tam desteğini gösterdiğini ve İsrail'i içinde bulunduğu mevcut durumdan kurtarmayı amaçladığını öne sürdü.

HAMAS: RICE İSTENMEYEN KİŞİ
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, gece İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ı, Filistin topraklarında istenmeyen kişi (persona non grata) ilan etti.

Haberin Devamı

Zühri, Filistin Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Rice'ın ziyaretinin, Ortadoğu'da İsrail-Amerika hegemonyasını güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Zühri, Amerikan hükümetinin İsrail işgalini desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda Filistin'e karşı saldırıların aktif bir ortağı olduğunu öne sürdü. Zühri, “Bu gerçek, Arap ve Müslüman ülkelere ABD ile ilişkilerinde bu perspektiften hareket etmeleri zorunluluğunu getiriyor” dedi.

Sami Ebu Zühri, tam bir ay önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması konusunda bir anlaşma olasılığı ile ilgili soruya karşılık, İsrail'i, çeşitli arabulucuların tüm önerilerini reddederek sorun yaratmakla suçladı.

Haberin Devamı

Gece İsrail'e gelen Condoleezza Rice, dün Beyrut'a sürpriz bir ziyarette bulunarak, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile bir araya gelmişti.

İSRAİL: SAVAŞI SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ
  
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD Dışişleri Bakanı Rice ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, İsrail'e füze saldırısı düzenleyenlere yönelik sert adımlar atmaktan çekinmeyeceklerini belirtti.

İsrail'in iki haftadır devam eden saldırılarının sivil halk üzerinde açtığı yaraları kapatmak için ABD ile beraber çalışacaklarını kaydeden Olmert, “Kendimizi savunmak için temel hakkımızı kullanıyoruz” dedi.

Rice da hem İsrailli hem de Lübnanlı sivillerin çatışmalardan zarar gördüklerini söyledi.

İsrail saldırıları neticesinde şu ana kadar 750 bin kadar Lübnanlı evini terk etmek zorunda kaldı.

BM'DEN İSRAİL'E TEPKİ

Birleşmiş Milletler Acil Durum Koordinatörü Jan Egeland, İsrail'in Hizbullahın karargahı olduğu gerekçesiyle Beyrut'un kalabalık bir mahalesini bombalamasına tepki gösterdi. Egeland, İsrail'in yaptığı bu bombardımanın ''insani yasaların ihlali'' olduğunu açıkladı.

Böyle bir bombardımanda asker-sivil ayrımı yapmanın zorluğuna dikkati çeken Egeland, birçok hayata mal olan bu olayın güneyde bir çözümü sağlayamayacağını söyledi.

Jan Egeland, dün de İsrail saldırıları nedeniyle yaralanan ya da yerlerinden olan yüzbinlerce Lübnanlıya yardım edebilmek için 100 milyar dolardan fazlasının gerektiğini ve yardım sağlamak amacıyla uluslararası topluma başvuracağını bildirmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!