Biz de İsrail gibi yaparız

Güncelleme Tarihi:

Biz de İsrail gibi yaparız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2006 00:00

Türkiye, PKK terörünün son günlerde artması üzerine ABD ile Irak’ı, Bakanlar Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı’ndan sonra yapılan eş zamanlı açıklamalarla son kez uyardı.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "PKK’nın Kuzey Irak’ta bertaraf edilmesini istiyoruz. Türkiye bu konuda elinden gelen herşeyi yapacak" dedi. Bakanlar Kurulu’nun yaklaşık 5 saat süren toplantısı ardından açıklama yapan Çiçek, şunları söyledi:

BERTARAF EDİN

"Toplantıda terörle mücadele açısından, hükümetten istenen bir direktif varsa, bir talep sözkonusu olduğu ise bunun kararlılıkla gereğinin yapılacağı çok açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu terör Kuzey Irak’ta harekat sahası bulmakta, oradan beslenerek, oradan imkan sağlayarak Türkiye’de kan dökmektedir. Biz şimdi Irak hükümetinden ve müttefikimiz ABD’den uluslararası hukukun, anlaşmaların ikili taahhüt ve iyi niyet beyanlarının gereği olarak bu fitnenin oradan bertaraf edilmesini istiyoruz. Sadece komşu ve sınırdaş olmamız nedeniyle değil, ancak özellikle 11 Eylül sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı bağlayıcı kararlar çerçevesinde Irak’ın PKK terörü ile mücadelede yerine getirmesi gereken sorumlulukları vardır ve gereği yapılmalıdır.

TEDBİR ALACAĞIZ

Göz ardı edilmemesi gereken husus, Türkiye’nin uluslararası hukuktan, iç hukuktan doğan hakları vardır. Bu hakları kullanacaktır. Çünkü terörle mücadele uluslararası hukukta da ilgili ülkeye hak veren bir olaydır. Dünyanın gerçeği, bölgenin gerçeği Türkiye’nin de gerçeğidir.

Başka bir bakan da Bakanlar Kurulu’nun kararını, "Bugüne kadar herşeyi söyledik, her belgeyi sunduk. Buna rağmen Kuzey Irak’ta istediğimiz gelişmeler yaşanmadı. Şimdi biz hem Irak Hükümeti’ne hem de ABD’ye, talebimizi karşılayın, dedik. Bunu yapmazsanız, artık biz tek başımıza da yapacağız. Bu açık mesajdır. Ve diyoruz ki, itirazınız varsa, işte bunu yapanlar da var." Bakan, "Yapandan, kastettiğiniz İsrail mi?" sorusu üzerine de, "Açık değil mi?" yanıtı verdi.

Siyasi irade kararlı artık söz sizde

HÜKÜMETİN aldığı kararlar, "Siyaset gereğini yaptı. Sonrası diplomasi ve askerin konusu. Onlar da gerekeni yapacaklardır" mesajını içeriyor. Fazla konuşmak istemediklerini, herkesin bir iki gün sabırlı olması gerektiğini söyleyen bir hükümet üyesi, kararları şöyle yorumladı:

Siyasi kadro olarak kararları aldık, kararlılığı ortaya koyduk. Sonrası ilgili birimlerin gereğini yapmasıdır. Gördünüz, Dışişleri gerekli açıklamayı yaptı. Konu artık Dışişleri’nin, güvenlik birimlerinin kararlarına bağlıdır. Eğer istenen siyasi irade ise o kararını vermiştir. İlgili kurumlar da gereği neyse onu yapacaklar. Bundan sonrası o kurumlarla ilgili konudur. Bu devlet politikasıdır. Alınan her karar da ilgili birimlerle danışılarak, konuşularak alınmıştır. Hükümetimizin kararlılığı ortada. Türkiye kendi imkanları ile neyi yapabilecekse onu yapacaktır. Birkaç gün sabırlı olun, olaylar hızlı gelişiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!