Sonsuzluk nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Sonsuzluk nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2006 00:00

Sarıkamış Dayanışma Grubu (SDG) ve Erzurum Vakfı tarafından Bardız Yaylası’nda yaptırılan 6.5 metre yüksekliğindeki Şehitlik Anıtı törenle açıldı. Anıtın yanına, koyun koyuna yattıkları için "Kardeş Mezarları" adı verilen şehitlikleri sonsuza kadar beklesin diye dönemin üniforması ve tüfeği ile 2.75 metre boyundaki nöbetçi asker heykeli dikildi.

Açılış töreninde konuşan SDG Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Buradaki kardeş mezarda 850 askerimiz yatıyor. Burada vatanı için hayatlarını veren 90 bin şehidimizi anıyoruz. 22 Aralık-5 Ocak 1915 tarihinde yılmadan usanmadan o dondurucu soğukta tükene tükene Sarıkamış’a ulaşan bu Anadolu evlatlarının acıklı ama onurlu hatıralarının yad edilmesi için ömrüm boyunca çalışacağım" dedi. İstanbul ve Ankara’dan şehitleri anmak için gelen yaklaşık 200 kişiye teşekkür eden Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, "Bu şehitler asla bu dağlarda öksüz yatmayacaklar" dedi. Anıtın açılışı 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, SDG Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan tarafından yapıldı. Törene ayrıca Hasan İzzet Paşa’nın torunu Hasan İzzet Altınanıt, Kazım Karabekir Paşa’nın kızları Hayal ve Timsal Karabekir, Hürriyet Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç, sanatçılar ve şehit torunları da katıldı.

Sarıkamış’ın ’Enveriye’si

Osmanlı-Rus Savaşı (1914-15) sırasında donarak şehit olan 90 bin asker için Bardız Yaylası’nda yaptırılan anıt, törenle açıldı. Anıtın yapımında büyük emeği geçen Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, törene katılan 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’na Şinasi Bingeli’nin savaş sırasında çektiği donan askerlerin fotoğrafı ile o dönem askerine, tasarımı bizzat Enver Paşa tarafından yapıldığı için "Enveriye" adı verilen kep hediye etti. Prof. Sönmez’in öperek başına götürdüğü kepi, Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da aynı şekilde teslim aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!