Başbakan Erdoğan El Kadı'yı temiz biliyor

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan El Kadıyı temiz biliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2006 18:02

Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi işadamı Yasin El Kadı hakkında tartışma yaratan sözleri konusunda "kişisel tanıklık" değerlendirmesinde bulundu. Beki, "Sayın Başbakan, aksi sabit oluncaya kadar da sayın Yasin El Kadı hakkındaki kanaatlerini aynen koruyacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Beki yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan'ın, El Kadı hakkında yönetilen bir soruya verdiği yanıtın "maksatlı bir spekülasyona" konu yapıldığını belirtti.

Yayınların "fikri takip" sınırlarını aşıp "fikr-i sabit" halini aldığını kaydeden Beki, "Sayın Başbakan, sayın El Kadı hakkında geçmişten gelen tanışıklığı sebebiyle kişisel bir tanıklıkta bulunmuştur" dedi.

Tartışmaya konu olan BM Güvenlik Konseyi listesinin herhangi bir "mahkeme kararına dayanmadığını" vurgulayan Beki, şöyle devam etti:

LİSTEDE YER ALMASI SUÇLU OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ

"Bu itibarla liste, terör örgütlerine mali destek sağladığından şüphelenilen isimlere yer vermektedir. Süreç içerisinde listede değişikliklere gidilmesi, bazı isimlerin listeden çıkarılması da bu yüzdendir.

Suudi Arabistan Krallığı'nın da, vatandaşı olan sayın Yasil El Kadı'nın masum olduğu gerekçesiyle listeden çıkarılması için BM nezdinde gerekli girişimlerde bulunduğu bilinilmektedir.

Dolayısıyla anılan listede yer almaları şahışların suçlu oldukları ya da mahkeme kararıyla suçlarının sabit olduğu anlamına gelmemektedir."

Tek taraflı olarak açık ve şeffaf bir yargı düzeninde kendilerini savunma hakkı tanınmadan şüphe üzerine listelenen şahışların mal varlıklarının ve banka hesaplarının "sadece bir tedbir" olarak dondurulmasının üye ülkelerden talep edildiğini kaydeden Beki, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti BM üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerini elbette yerine getirmektedir" dedi.

AKSİ SABİT OLMADIKÇA KADI HAKKINDAKİ KANAATLERİNİ AYNEN KORUYACAK

Beki, aradan geçen yaklaşık 5 yıllık bir zaman dilimine rağmen ne ABD, ne Türkiye ve ne de başka bir dünya ülkesinde Yasin El Kadı hakkında terör örgütlerine destek sağladığı suçlaması ile hiçbir dava açılmadığına, aleyhinde hiçbir mahkeme kararı ortaya çıkmadığına işaret etti. Beki, şöyle konuştu:

"İlgili birimlerimizde de sayın Yasil El Kadı'ya yöneltilen şüpheyi doğrulayacak hiçbir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Bu sebeple sayın Başbakan'ın kişisel tanışıklığından kaynaklanan görüşlerinde herhangi bir değişiklik söz konusu olmamıştır. Sayın Başbakan, aksi sabit oluncaya kadar da sayın Yasin El Kadı hakkındaki kanaatlerini aynen koruyacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!