Karakış yurdu teslim aldı

Güncelleme Tarihi:

Karakış yurdu teslim aldı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 11:20

Yoğun kar yağışı sabah saatlerinden itibaren tüm yurdu etkisi altına aldı.

Haberin Devamı

MUÄžLA

Muğla'da yoğun kar yağışı nedeniyle okulların 1 gün tatil edildiği açıklandı. Valilik'ten yapılan açıklamada, "Dün geceden itibaren devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle Muğla merkez, Ula, Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri ile köylerinde bulunan tüm ilköğretim okulları ve orta dereceli okullarda 4 Ocak günü, okullar bir gün süreyle Muğla Valiliği tarafından tatil edilmiştir" denildi.

ISPARTA-BURDUR-ANTALYA

Isparta`da bu sabaha karşı başlayan yoğun kar yağışı yüzünden, il merkezi ile Aksu İlçesi`nde ve Burdur`un Bucak İlçesi`nde ilköğretim okulları ve liseler 1 gün tatil edildi.

Saat 04.00 civarında başlayan kar yağışından sonra, kar kalınlığı il merkezinde 6, Aksu İlçesi`nde de 10 santimetreye yükseldi. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdular. Burdur`un Bucak İlçesi`nde de yetkililer, aynı yönde karar aldılar.

Haberin Devamı

ŞANLIURFA: 1 KİŞİ DONARAK ÖLDÜ
Şanlıurfa`da bir kişinin donarak öldüğü bildirildi.

Vatandaşlar, ``155 Polis İmdat``ı arayarak Dedeosman Mahallesi girişinde bir kişinin yerde yattığını bildirdiler. Bunun üzerine olay yerine giden güvenlik güçleri, Mustafa Can`ın (50) cesedi ile karşılaştılar.

Cumhuriyet Savcısı ve doktorların yaptığı kontroller sonucunda, Mustafa Can`ın donarak öldüğü belirlendi.

Yetkililer Can`ın, Topdağı Mevkii`nden Dedeosman Mahallesi Çilek Sokak`taki evine dönerken donarak öldüğünün belirlendiğini, soruşturmanın sürdürüldüğünü ifade ettiler.
Antalya-Ankara karayolunun, Burdur yakınlarındaki Çeltikçi Beli`nde, yoğun kar yağışı ve buzlanma yüzünden ulaşım, tek şeritten sağlanıyor.

Çeltikçi-Ağlasun karayolu ile Antalya`nın Korkuteli ilçesi ile Fethiye arasındaki karayolu da Kızılcadağ mevkiindeki kar yağışı yüzünden ulaşıma kapandı.

DENÄ°ZLÄ°

Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Merkez, Çameli ve Tavas ilçelerinden sonra Acıpayam, Babadağ, Kale, Buldan, Çal, Bozkurt ve Beyağaç ilçelerinde de kar yağışı nedeniyle okulların 1 gün tatil edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Vali Göksu, Köy Hizmetleri görevlilerinin 15 greyder ve 2 kar makinesiyle ulaşıma kapanan yolları açmaya çalıştığını kaydetti. Denizli-Acıpayam karayolundaki Cankurtaran mevkiinde buzlanma nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanıyor.

Bu arada, Afyon`un Dinar, İzmir`in Bergama ve Kınık ilçelerinde de ilköğretim okulları ve liselerde eğitime bir gün ara verildi.

Öte yandan, İzmir`in Selçuk İlçesi`ne yıllar sonra ilk kez bu sabah kar düştü. Türkiye`nin önemli turizm merkezlerinden olan Selçuk`ta çoğunluğunu yabancı uyrukluların oluşturduğu turistler, Efesantik kentini ve Bülbüldağı`ndaki Meryemana Evi`ni kar yağışı altında ziyaret ettiler. Turistler, Efes`te kar yağışı altında   fotoğraf çektirdiler.

ERZURUM

Haberin Devamı

Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü`nden alınan bilgiye göre, dün sabahbaşlayan yoğun kar yağışı nedeniyle bölgede ulaşıma kapanan bin 110 köy yolunun açılması için yapılan çalışmalar, tipi nedeniyle sonuç vermedi. Güne bin 260 kapalı köy yoluyla başlayan karla mücadele ekiplerinin ulaşıma açmayı başardığı yollar ise fırtına ve tipi nedeniyle tekrar kapanıyor.

Yetkililer, öncelikle gurup halindeki köy yollarının açılmaya çalışıldığını belirterek, ekiplerin aralıksız olarak kara karşı mücadele verdiklerini söyledi.

Hava sıcaklıklarında da önemli bir düşüş yaşanacağını belirten yetkililer, dün, 80 kilometre hızla esen fırtınanın bölgede orta şiddette devam edeceğini bildirdiler.

SAMSUN

Haberin Devamı

Samsun`da halen 453 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Samsun merkez ve ilçelerindeki ilköğretim okulları ve liseler daha önce alınan kararla tatil edilmişti. Bu arada, Samsun-Ankara karayolunun bazı kesimlerinde buzlanma nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

Kar yağışının yüksek kesimlerde aralıklarla devam ettiği Sinop`ta ise 97 köy yolunu ulaşıma açma çalışmaları sürdürülüyor. Amasya`da da 70 köy yolunun ulaşıma kapalı bulunması nedeniyle il merkezi ile Taşova merkez haricindeki tüm okullarda pazartesi gününe kadar eğitim ve öğretime ara verildi. Ordu`da ise halen 123 köy yolunun ulaşıma kapalı bulunduğu bildirildi.

Yetkililer, kapalı köy yollarını açma çalışmalarının sürdürüldüğünü, ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle çalışmalarda aksamalar meydana geldiğini söylediler.

Haberin Devamı

Bu arada, kar yağışı ve olumsuz hava koşullarının yol açtığı arızalar nedeniyle bölgede çok sayıda köye de elektrik verilemezken, bazı köylerle de telefon görüşmesi yapılamıyor.

SÄ°VAS

Sivas Kayseri karayolunun Hanlı ve Koyuncu, Tokat karayolunun Çamlıbel ve Kızıleniş, Ankara karayolunun Seyfebeli,Malatya karayolunun Yağdonduran mevkilerinde aşırı buzlanmadan dolayı ulaşım güçlükle yapılıyor.

Şehirlerarası yollara çıkan sürücüler, görevliler tarafından uyarılarak zincir taktırılıyor. Kent merkezinde ise Belediye görevlileri, tuzlama ve kar temizleme çalışması yapılırken, sürücüler trafik polisleri tarafından uyarılarak zincir takmaları isteniyor.

Sivas merkez ile ilçelere bağlı ve ulaşıma kapanan 750 köy yolunun açılması için Köy Hizmetleri ekipleri yol açma çalışmalarına devam ediyor.

PERVARÄ°

İki günden beri aralıksız yağan kar yağışı vefırtına nedeniyle Siirt-Pervari arasındaki ana hat elektrik tellerininkopması sonucu ilçe merkezi ve 36 köye iki gündür elektrik verilemiyor.

Elektriklerin verilememesi nedeniyle okullardaki kaloriferlerin çalıştırılamadığı ve okulların bir gün süreyle tatil edildiği bildirildi. TEDAŞ ekipleri arızanın giderilmesine çalışıyor.

Öte yandan, ilçede olumsuz hava şartları nedeniyle zaman zaman telefon görüşmelerinin de aksadığı belirtildi.

İlçe merkezinde kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığı ve SiirtPervari karayolunun açık olduğunu belirten yetkililer, ancak buzlanma yüzünden ulaşımın güçlükle yapıldığı bildirildi.

ZONGULDAK

Kar yağışından Zonguldak`ın ilçelerinden kapalı merkez, Ereğli ve Alaplı`daki 29 köy yolundan 23`ü,  Bartın`ın Ulus ve Kurucaşile İlçesi`nde 8 köy yolundan 5`i, Karabük`ün de Ovacıkİlçesi`nde 30 köy yolundan 30`u ulaşıma açıldı.

Bu arada Zonguldak`ın merkez ilçesinde 6, Bartın`ın Ulus ve Kurucaşile İlçeleri`nde de 3 kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için Karayolları ve Köy Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını sürdürüyorlar.

Karaelmas Elektrik Dağıtım A.Ş (KEDAŞ) Genel Müdür Vekili Secaattin Gonca, enerji nakil hatlarındaki arızaların giderildiğini veköylerde enerji sıkıntısının olmadığını söyledi.

TUFANBEYLÄ°

Adana`nın Tufanbeyli İlçesi`nde, kent merkezinde kar kalınlığı 50 santimetre, köylerde ise bir metreye ulaştı. Kar yağışı sonucu, 33 köyden 25`inin kent merkezi ile ulaşımı kesildi, çok sayıda elektrik direğinin yıkılması ve tellerinin kopması sonucu kent merkezi ile köylere elektrik de verilemiyor.

KUÅžADASI-SALÄ°HLÄ°

Ege Bölgesi`nin turizm merkezlerinden Kuşadası`na 9 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı.

İlçede sabah başlayan kar, merkezde birkaç santimetrelik kalınlığaulaşırken Kuşadası-Söke karayolunun ve Kuşadası`nı Çamlık Köyü`ne bağlayan Atatürk Yolunun kar nedeniyle ulaşıma kapandığı belirtildi.

Kuşadası Belediyesi yetkilileri, bu yollarda trafiğin işlemesi için yol açma çalışmalarının sürdüğünü bildirdiler.

Öte yandan, Manisa`nın Salihli İlçesi`nde de kar yağışı yüzünden okullar, Kaymakamlık tarafından 1 gün tatil edildi. Salihli`de E-96 karayolu ve köy yollarının açık olduğu bildirildi.

KAYSERÄ°

Kayseri`nin Pınarbaşı İlçesi`nde yapılacak Türkiye`nin en büyük at yetiştirme ve atçılık eğitim tesislerinin temel atma töreni, elverişsiz hava koşulları yüzünden ertelendi.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Mustafa Ergün, Türkiye Jokey Kulübü ileTarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ilçelerinde yarın yapılması planlanan temel atma töreninin, hafta içinde Konya`da kaza yapan Tarımve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp`in isteği doğrultusunda ertelendiğini söyledi.

Ergün, tören öncesi, ilçelerindeki yol durumu hakkında bilgi alan Bakan Gökalp`in hava koşulları nedeniyle olası bir kazaya sebebiyet vermemek için temel atma töreninin başka bir tarihe alınmasını istediğini bildirdi.

Ergün, Bakan Gökalp`in yanı sıra Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Sağlık Bakanı Osman Durmuş ve Türkiye Jokey Kulübü BaşkanıÖmer Faruk Girgin`in katılması planlanan törenin, bölgede kar yağışının durması durumunda bu ay içinde yapılacağını söyledi.

Pınarbaşı Uzunyayla Atı Yetiştirme ve Atçılık Eğitim Tesisleri için Türkiye Jokey Kulübü tarafından Pınarbaşı İlçesi`nde ilk etapta 112 dönüm arsa satın alındı. Tesiste, Türkiye`nin ilk seyis okulu da bulunacak.

KIRKLARELÄ°

Kırklareli`nin Demirköy İlçesi`nde yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yolu kapanan 3 köye ulaşıldı.

Demirköy`de yoğun kar yağışından sonra, 5 gün önce ulaşıma kapananÇağlayık, Başpınar ve Sislioba köylerine ulaşıldı. Bu köylere, arıza giderilerek elektrik ve su da verilmeye başlandı.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü, açık ve güneşli havanın hakim olduğu ilde bugün ve hafta sonu yağış beklenmediğini ancak sıcaklıkların düşmeye devam edeceğini belirtiler. Bugün eksi 6 derece olan ısının yarından itibaren eksi 10 derece olması bekleniyor.

Kırklareli`de de güneşli ve parçalı bulutlu hava görülürken, 3 gün boyunca yağış beklenmiyor. Sıcaklıkların eksi 11 dereceye kadar düşeceği belirtildi.

Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, ilde bugün havanın karyağışlı ve eksi 2 derece olduğunu, yarından itibaren ise parçalı bulutlu havanın hakim olacağı, ısının eksi 5 dereceye düşeceğini kaydettiler.

Öte yandan, Tekirdağ`ın Şarköy İlçesi`nden Edirne`ye otobüs seferleri 10 gündür, karayolundaki köprülerin selden hasar görmesindendolayı yapılamıyor.

HAYRABOLU

Tekirdağ`ın Hayrabolu İlçesi`nde, Ergene Nehri`nin taşmasından dolayı en fazla zararın ilçenin altyapısında ortaya çıktığını belirten yetkililer, işyerleri ve konutlara hasarın niteliğine göre maddi yardımda bulunulmaya başlandı.

150`si işyeri, 21`i konut 171 binanın zarar gördüğü sel felaketinde, 3 trilyon 100 milyar lira maddi zararın ortaya çıktığı belirtildi. 14`ü merkezde, 4`ü merkeze bağlı Çeneköy`de 18 konuta, 100 milyon lira ile 800 milyon lira arasında yardımda bulunuldu.

Sel nedeniyle kırılan içme suyu borularının yenilenmesine başlandı, kanalizasyon hattının da onarımı yapılacak.

ÇERKEZKÖY

Çerkezköy`de ise selden 34 işyeri ve 178 ev ile 6`sı resmi 82 araç zarar gördü. Toplam zararın 2 trilyon 180 milyar 178 milyon lira olduğunu belirten yetkililer, 34 iş yerindeki ticari kayıplarının belirlenmesi için mahkeme yoluna gidildiğini kaydetti.

Kamu kurumlarında zararın saptanması için keşif çalışmaları sürüyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı`ndan 75 milyar lira para geldiğini ifade eden yetkililer, konut başına 400 milyon lira, işyeri başına da 250 milyon lira yardımda bulunulduğunu ayrıca, 15 milyar lira civarında kömür ve battaniye dağıtıldığı belirttiler.

ERCÄ°YES

Türkiye`nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes`te kar kalınlığı 1,5 metreye ulaştı. Erciyes Kayakevi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, geçen yıl kar sıkıntısı nedeniyle kayak sezonu Şubat ayına kadar sarkan Erciyes`te, bu sezon aralıksız yağan kar, kar kalınlığını 1,5 metreye kadar çıkardı.

Kayakevi yetkilileri, sezon öncesi kar sıkıntısının devam edeceği düşünülerek, suni kar makinesi alınması gündeme gelen Erciyes`te, son yılların en yüksek kar kalınlığına ulaşıldığını bildirdiler.

Yetkililer, son 2-3 günden beri yağan kar sayesinde kayak merkezindeki tüm istasyonların faal duruma geçtiğini, Erciyes`e bu hafta sonu gelecek kayak severlerin yıllardan beri özlemini çektikleri pistlerde kayak yapma olanağı bulacaklarını söylediler.

Ä°ZMÄ°R-MUÄžLA-AYDIN

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Teknik Şube Müdürü Aysel Mungan, düşük kesimlerde karın silme şeklinde olduğunu, kalınlık ölçülmediğinisöyledi. İzmir`de dün gece en düşük hava sıcaklığının 2 derece olarak ölçüldüğünü belirten Mungan, sabah saatlerinde ölçülen sıcaklığın ise 1.73 derece olduğunu ve düşmeye devam edeceğini dile getirdi. Mungan, İzmir`de mevsim normallerinin en düşük 6, en yüksek 12 derece olduğunuhatırlattı.

Aysel Mungan, kar kalınlığının ölçüm istasyonlarının bulunduğu Manisa`da 7, Muğla`da 17, Bergama`da 4, Salihli`de 1 ve Demirci`de 1 santime ulaştığına söyledi.

İzmir`de kar nedeniyle trafiğe kapalı yol bulunmadığı, ekiplerin buzlanma tehlikesine karşı sürücüleri uyardığı bildirildi.

Trafik ekipleri kar yağışının devam ettiği Manisa-İzmir karayolunun Sabuncubeli mevkiinde sürücülerin zincir takarak, yola devam etmelerine izin veriyorlar.

Öte yandan, Aydın merkezine yıllar sonra ilk kez bu sabah kar düştü. Meteoroloji yetkilileri, Aydın`da kar yağışının en son 1987 yılında görüldüğünü bildirdiler. Aydın halkının görmeye alışık olmadığı kar, henüz tutmadı.

KONYA

Dün gece başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle Konya-Antalya karayolunun Seydişehir-Akseki arasındeki bölümü ulaşıma kapandı. Konya`yı Ankara, Afyon, Aksaray ve Karaman`a bağlayan yollardaki ulaşımın güçlükle sağlandığı bildirildi.

Konya`nın Beyşehir, Taşkent ve Sarıveliler ilçeleri ile Karaman`ınErmenek İlçesi`ni beldelere bağlayan yollar da öğle saatlerinden itibaren ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı yüzünden Konya`nın 550 köyüile bağlantı kesildi.

Konya`dan Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok ile düzenlenen otobüs seferlerinin bir bölümü iptal edilirken, yola çıkan bazı otobüslerin de, kötü yol koşulları nedeniyle geri döndükleri öğrenildi.

Enerji ve telefon hatlarındaki arızalar nedeniyle birçok yerleşim birimine elektrik verilemediği ve haberleşmenin sağlanamadığı bildirildi.

Meteoroloji yetkilileri, Konya ve çevresinde yoğun kar yağışının 3gün devam etmesinin beklendiğini, kar kalınlığının Konya`da 20, iç ve yüksek kesimlerde yer yer 50 santimetreye ulaştığını söylediler.

Kar yağışı nedeniyle Konya`da ilköğretim okulları ile liseler öğleden sonra tatil edildi.

ÇANAKKALE

Kar kalınlığının 5 santime ulaştığı kent merkezinde, maddi hasarlı20 trafik kazası meydana geldi. Kazaların zincirsiz araç kullanılması ve sürücülerin dikkatsiz davranmaları sonucu meydana geldiği bildirildi.

Yetkililer, kar yağışının yeni başlaması nedeniyle karayollarında kapalı yol bulunmadığını, ekiplerin kent içi ve şehirlerarası yollardatuz atma çalışmalarını sürdürdüklerini kaydettiler.

KÃœTAHYA

Kütahya İl Hıfzıssıhha Kurulu`ndan yapılan açıklamada, kar yağışının hayatı olumsuz etkilemesi sonucu il genelinde ilköğretim okulları ile liselerin öğleden sonra tatil edildiği kaydedildi.

Yağışın ardından kar kalınlığı, Kütahya merkezde 20, kırsal kesimde de 35 santimetreye ulaştı.

MERSÄ°N

İçel`in Anamur İlçesi`nde, 2 gün önce başlayan yağmurun etkisiyle Ormancık, Sarıağaç, Yukarıkükür, Evciler, Anıtlı, Uçarı, Demirören, Boğuntu, Aşağıkükür, Güngörenlale, Gözce ve Bahçekonağı köyleriyle ulaşımı sağlayan yollar, heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı.

ESKÄ°ÅžEHÄ°R

Eskişehir`de, sabah saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle öğleden sonra okullar tatil edildi. Kar yağışı nedeniyle yollardaki buzlanma trafiği olumsuz etkiledi.

Köy Hizmetleri Müdürlüğü`nden alınan bilgiye göre, Eskişehir merkez ve ilçe köy yollarında kapalı yol bulunmuyor.

ÇANKIRI

Çankırı`nın merkez ve 11 ilçesinde kapanan 39 köy yolunun 25`i ulaşıma açılırken, kapalı 14 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar devam ediyor.

TRABZON

Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürü Yılmaz Arı, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede, bu gece geç saatlerden itibaren karla karışık yağmur ve kar yağışının etkili olacağını, hava sıcaklıklarının ise 0-6derece arasında, mevsim normallerinin altında seyredeceğini belirtti.

Arı, önümüzdeki 3 gün karla karışık yaÄŸmur ve kar yağışının yer yer süreceÄŸini, hava sıcaklıklarının ise daha da azalarak eksi 2 ila 1 derece arasında olacağını ifade ederek, bölgenin iç kesimlerinde kuvvetli don olayının beklendiÄŸini ve ilgililerin bu konuda tedbirli olmaları gerektiÄŸini kaydetti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!