Türkiye kara teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kara teslim oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 02, 2002 15:03

Yeni yıl Türkiye'ye kara kışla birlikte geldi. Yeni yılın ilk saatlerinde başlayan kar yağışı bütün Türkiye'yi etkisi altına aldı. Pek çok yerde yollar kapandı, okullar tatil edildi. Bu sabah başlayan kar yağışı ve görüş mesafesinin bin metreye düşmesi nedeniyle THY`nin İstanbul-Kayseri ve Kayseri-İstanbul uçak seferleri iptal edildi. Soğuk ve yağışlı hava etkisini hafta sonuna kadar sürdürecek

Haberin Devamı

Yurdun büyük bölümünde yeni yılın ilk günü başlayan kar yağışının ardından Bursa`da 66, Balıkesir`de 260, Kütahya`da 35, Sakarya`da 66, Kırşehir`de 78 ve Düzce`de 12 köy yolu ulaşıma kapandı.  

Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Yalova`da trafiğe kapalı karayolu bulunmuyor. Tüm bölgede kar yağışının devam ettiğini belirten yetkililer, ekiplerin yol güvenliğinin sağlanması amacıyla kar temizleme ve buzlanma tehlikesinekarşı tuzlama çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini bildirdiler.  etkililer, Bursa-Yalova, Kütahya-Afyon, Kütahya-Eskişehir karayolları ile Bursa-Uludağ yolunda zincirsiz araçların trafiğe çıkmalarına izin verilmediğini söyleyerek, özellikle yüksek kesimlerdeki yollarda buzlanma yaşandığı ve sürücülerin yanlarında mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmaları gerektiğini anımsattılar.  

Köy Hizmetleri İl Müdürlüklerinden alınan bilgiye göre de, kar yağışı nedeniyle Bursa`da 66, Balıkesir`de 260, Kütahya`da da 35 köy yolu trafiğe kapandı.  Bursa`da 3`ü merkez Nilüfer İlçesi`ne bağlı kapalı bulunan yaklaşık 400 kilometrelik 66 köy yolunda, 17 ekiple çalışmaların sürdürüldüğü, yağışın devam etmesi halinde kapalı köy yolu sayısının artabileceği belirtildi.  

Balıkesir merkez ile Balya, Gönen ve Susurluk ilçelerine bağlı toplam 260 köy yolu ile Kütahya`ya bağlı 35 köy yolunun yeniden ulaşıma açılabilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor

ÇANAKKALE  
     
Çanakkale'ye bağlı Yenice İlçesi'nin kaymakamı Ejder Sarıçiçek, kar nedeniyle 20 dolayında köy yolunun ulaşıma kapandığını, yağışın sona ermesinin ardından, Karayolları ve Köy Hizmetleri ekiplerinin yol açmaçalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
      
SAKARYA  

Sakarya`da, dün sabahtan bu yana etkili olan kar yağışı sonucu, 66 köyün yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri İl Müdürü İbrahim Kulaksız,Hendek, Taraklı, Kocaali ve Karasu ilçelerine bağlı 66 köy yolunun düngeceden bu yana ulaşıma kapalı olduğunu söyledi.    Köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Kulaksız, bölgede 80 personelin 32 araçla görev yaptığını kaydetti.  
     
ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK  
        
Kar yağışından Zonguldak`ın ilçelerinden merkez, Alaplı ve Ereğli`de 109, Bartın`ın Kurucaşile İlçesi`nde 8, Karabük`ün de ilçelerden merkez, Safranbolu, Eskipazar ve Ovacık`ta 59 olmak üzere 176 köy yolu kapandı. Bu arada, Bartın`ın Ulus İlçesi-Kastamonu karayolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapalı.  Karaelmas Elektrik Dağıtım A.Ş (KEDAŞ) Genel Müdür Vekili Secaattin Gonca, yaptığı açıklamada, enerji nakil hatlarındaki arıza yüzünden ilçelerden merkezde 20, Alaplı`da 14 ve Çaycuma`da 4, Bartın`ın Kurucaşile İlçesi`nde 3, Karabük`ün Safranbolu İlçesi`nde de7 olmak üzere 48 köye elektrik enerjisi verilemediğini söyledi.  
         
DÜZCE  
     
Düzce`nin Akçakoca İlçesi`nde yoğun kar yağışı nedeniyle 12 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri ekiplerinin, kar mücadelesini sürdürdükleri bildirildi. Akçakoca`da kar kalınlığı 10 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreye ulaştı.  
    
KIRŞEHİR VE NEVŞEHİR  
     
Kırşehir merkezde kar kalınlığı 8 santimetreye, yüksek kesimlerde de 15 santimetreye ulaştı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Kırşehir merkez ilçeye bağı 12, Çiçekdağı İlçesi`ne bağlı 20, Akçakent İlçesi`ne bağlı 10, Akpınar İlçesi`ne bağlı 15, Kaman İlçesi`ne bağlı 10, Boztepe İlçesi`ne bağlı 11 olmak üzere toplam 78 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, oluşturduğu 6 ekiple köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalara başladı. Öte yandan, Nevşehir merkezde kar kalınlığı 10, yüksek kesimlerde de 15 santimetreye ulaştı. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Nevşehir`in Hacıbektaş, Avanos ve Kozaklı ilçelerine bağlı köy ve beldelerle ulaşımın güçlükle yapılabildiği belirtildi.  
      
GÜMÜŞHANE  
         
Gümüşhane`de de dün gece baÅŸlayan ve sabaha kadar aralıksız devam eden kar yağışı yaÅŸamı etkiliyor.  Yetkililerden alınan bilgiye göre, yüksek bölgelerde kar kalınlığı50 santimetreye ulaşırken, çok sayıda köy yolu ulaşıma kapandı. Ziganave Vauk geçitlerinde ise ulaşım güçlükle saÄŸlanıyor. Aralıksız yaÄŸan kar, kent merkezinde 10 santimetreyi buldu.  Yanlarında zincir ve çekme halatı olmayan sürücülerin yola çıkmamalarına izin verilmiyor.Â

Haberin Devamı

KAYSERÄ°

Kar yağışının Kayseri-Malatya Karayolu`nda ulaşımı aksattığı, Pınarbaşı-Gürün arasında tipinin etkili olduğu bildirildi.  Bu arada Kayseri-Malatya Karayolu,, Ziyarettepe ve Uzunyayla-Gürün bölümünde kar yağışı ve tipinin etkisini artırması sonucu ulaşıma kapatıldı. Yetkililer, Malatya yönüne gitmek isteyen araçların Pınarbaşı İlçesi`nde bekletildiğini, Kayseri Otogarı`ndan da Malatya yönüne otobüs gönderilmediğini belirttiler.
  
SÄ°VAS

Haberin Devamı

Sivas`ta da yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle yapılıyor. Gece geç saatlerde başlayan kar yağışı nedeniyle, Sivas-Erzincan Karayolu`nun Sakaltutan, Kızıldağ, Sivas-Ankara Karayolu`nun Yaraçbeli, Sivas-Kayseri Karayolu`nun Hanlı, Koyuncu ile Sivas-Tokat Karayolu`nun Çamlıbel ve Kızıleniş mevkilerinde, ulaşımda güçlükler yaşanıyor.  

Sivas ile baÄŸlantılı karayollarında ekipler, çalışmalarını aralıksız sürdürürken, ÅŸehirlerarası yollara çıkan sürücüler, zincir takmaları yönünde uyarılıyor. Bu arada, kent merkezinde de Belediye ekipleri caddelerde tuzlamaya çalışmaları yapıyorlar.Â
   Â

TRAKYA'DA KIÅž

Trakya bölgesi bu yıl çok ağır bir kış geçiriyor. Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, gece en düşük sıcaklık eksi 8 olarak ölçüldü. Bugün ise havanın açık ve az bulutlu, 2 derece sıcaklık olması bekleniyor.  

EDÄ°RNE

Haberin Devamı

Edirne`nin Kapıkule, Pazarkule, İpsala Sınır Kapısı ile Kırklareli`nin Dereköy Sınır Kapısı`na ulaşımın sağlandığı karayollarında sorun bulunmadığını belirten yetkililerırklareli`ninDemirköy İlçesi`nde ise dün kapalı olan 15 köy yolundan 9`unun ulaşımaaçıldığını bildirdi. Demirköy`de yollardaki aşırı buzlanma nedeniyle kapalı olan Avcılar, Bostaş, Sislioba, Karacadağ, Yeşilce ve Yiğitbaşıköylerine, elektrik ve su da verilemiyor.  Demirköy`deki Mahya Tepe`deki TRT vericisi ile askeri bir birliğe ait vericiye giden yolunda dünden bu yana ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.Demirköy`de kar kalınlığının 30 santimetreye, Mahya Tepe`deise 70 santimetreye ulaştığı belirtilirken, kapalı olan yolları ulaşıma açmak için Karayolları ve Köy Hizmetleri ekipleri tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

KIRKLARELİ 

Kırklareli`nin Kofçaz İlçesi`nde dün kapalı olan 10 köy yolundan 9`u açılırken, halen 1 köye ulaşılamadı. Tekirdağ`ın Muratlı İlçesi`nde dün yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı olan 10 köy yolunun tamamı ise açıldı.

ANKARA

Haberin Devamı

Dün başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı, Ankara`da hayatı olumsuz etkiledi. Trafik yetkilileri, yollarda biriken kar ve suyun, sürücülere zor anlar yaşattığını, maddi hasarlı kazaların meydana gelmesine neden olduğunu bildirdiler.  Şehir içindeki ve şehre bağlanan tüm yolların trafiğe açık olduğunu belirten yetkililer, sürekli yağan kar yağışı nedeniyle sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardılar. 
  
BOLU
Bolu`da dün etkili olan kar yağışı sonrasında32 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı, Bolu Dağı, Harmancık, Cankurtaran, Taşlıyayla, Mengen ve Kıbrısçık kesimlerinde aralıklarla devam ediyor.  D-100 Karayolu`nun Bolu Dağı kesiminde ise karayolları ekipleri, buzlanmayı önlemek için zemine aralıklarla tuz döküyorlar. Bolu`da kar kalınlıkları ise Kartalkaya`da 120, Abant`ta 50, Bolu Dağı`nda 15 santimetre olarak ölçüldü.  
       
TOKAT  
     
Akşam saatlerinde başlayan yoğun kar yağışından dolayı, Tokat`ın Reşadiye İlçesi`nde 80, Erbaa İlçesi`nde ise 27 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu arada, her iki ilçede, köy yollarının kapanmasından dolayı taşımalı eğitim yapan öğrencilerin, ilçe merkezlerine ulaşamadığı öğrenildi.  
     
SAMSUN

Samsun`un Kavak, Asarcık, Havza, Vezirköprü, Ayvacık, Ladik ve Salıpazarı ilçelerinde halen 215 köy yolu ulaşıma kapanırken, Samsun-Ankara Karayolu`nun Kavak ve Merzifon geçişlerinde de ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.  

SÄ°NOP, AMASYA, ORDU

Haberin Devamı

Kar yağışının aralıklara devam ettiği Sinop`ta 116, Amasya`da 158,Ordu`da ise 65 köy yolu ulaşıma kapandı.  Yetkililer, kapalı köy yollarını açma çalışmalarının sürdürüldüğünü, ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle çalışmalarda aksamalar meydana geldiğini söylediler.  Bu arada, olumsuz hava koşullarının yol açtığı arızalar nedeniyle halen bölgedeki birçok köye elektrik verilemezken, bazı köylerle de telefon görüşmesi yapılamıyor.  
    
KIRIKKALE  
     
Valilik`ten yapılan açıklamada, kar yağışı nedeniyle köy yollarının yüzde 70`dan fazlasının kapalı olduğu, bu yolların ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.  
     
ADANA  
     
Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü`nden alınan bilgiye göre, Doğu Akdeniz Bölgesi, Balkanlar`dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Bu nedenle sabah erken saatlerden itibaren başlayan sağanak yağış, yarın etkisini biraz azaltacak, ancak Cuma gününden itibaren yeniden etkili olmaya devam edecek.  

Sağanak yağışın yanı sıra hava sıcaklıklarında da düşüş bekleniyor. Cuma gününe kadar gündüz 8-6 derece, gece ise eksi 2 ile 0dereceye kadar düşecek hava sıcaklığı nedeniyle "don" olayı bekleniyor. Bu nedenle üreticilerin özellikle sera alanlarında önlem almaları istendi.

Ä°STANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan, kötü hava koşulları nedeniyle İstanbul`da trafiğe kapalı yol bulunmadığını bildirdi.  Bozdoğan, dün sabah saatlerindebaşlayan çalışmaların bu gece 04.00`e kadar sürdüğünü belirterek, çalışmalarda 3 kademeli bir plan uygulandığını söyledi.  

İlk aşamada 30 ekipten oluşan grubun özellikle yağmur suyu kanallarını temizlediğini, ayrıca ana arter üzerinde tamir çalışmalarıyaptığını anlatan Bozdoğan, 60 ekipten oluşan ikinci grubun ise buzlanmanın olabileceği bölgelerde tuzlama çalışmalarına ağırlık verdiğini söyledi. 

Bozdoğan, gece saat 02.00`den itibaren 1000 kişiden oluşan ekibin özellikle trafiğin yoğun olması beklenen bölgelerde tuzlama çalışması yaptığını ifade ederek, şöyle dedi: "Amacımız bugün bütün yollarımızı trafiğe açık tutmaktı. Bunda dabaşarılı olduk. İlde trafiğe kapalı yol bulunmuyor. Ayrıca, herhangi bir ana arterimizde tıkanıklık yaşanmadı. Bunda okulların tatil edilmesi de etkili oldu. Bugün sabah saatlerinden itibaren ekiplerimiz tekrar birinci alarmdüzeyine geçti. Çalışmalarımızı özellikle yaya alanları, okul ve hastane yolları ile alt ve üst geçitlere kaydırdık. Öğleden sonra tekrar ana arterlerde olabilecek buzlanmaya karşı tuzlama çalışmalarımız devam edecek.`` 
 
Meteorolojik verilere göre, bu gece don olayının beklendiÄŸine  dikkat çeken BozdoÄŸan, "Bu nedenle 1000 kiÅŸiden oluÅŸan ekiplerimiz, gece boyunca tuzlama çalışmalarını sürdürecek ve yolların trafiÄŸe kapanmasını engelleyecek"dedi.Â

Şehrin yüksek yerlerindeki ara sokaklarda buzlanma olabileceğini de vurgulayan Bozdoğan, bu tür bölgelerde kendilerinin de desteğiyle ilçe belediyelerinin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Bozdoğan, bu tip yerlerde sürücüleri dikkatli olmaları yolunda uyardı.  
     
BAZI İETT SEFERLERİ YAPILAMIYOR  
     
Bu arada sabah saatlerinde özellikle şehrin yüksek bölgelerinde, İETT otobüs seferlerinde  zaman zaman aksamaların görüldüğü bildirildi. Sarıyer`den kalkan, Kilyos, Kısırkaya, Demirciköyü, Kocataş, Kazımkarabekir, Yunus Emre mahalleleri ile Anadolu Yakası`nda, Beykoz`tan hareketle Cumhuriyet, Mahmud Şevket Paşa, Göreli mahalleleri, Karlıtepe mevkii, Alemdağ`dan Reşadiye, Esenkent ve Gülsuyu`na seferler şu anda yapılamıyor.  

Öte yandan, Türkiye Denizcilik Ä°ÅŸletmeleri (TDÄ°) Åžehirhatları Ä°ÅŸletmesi`ne baÄŸlı vapur seferlerinde aksama yaÅŸanmıyor.Â

KAZALAR ARTTI

İstanbul`da, kar yağışının yoğunlaştığı dün akşamdan bu yana meydana gelen 283 trafik kazasında, 21 kişi yaralandı.  İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışı ve yollardaki buzlanma nedeniyle dün akşamdanitibaren il genelinde 7`si yaralamalı, 276`sı da maddi hasarlı olmak üzere toplam 283 trafik kazası gerçekleşti.  
Bu kazalarda, 21 kiÅŸi yaralanarak çeÅŸitli hastanelerde tedavi altına alındı. Kazaların mali bilançosunun da, 200 milyar lira civarında olduÄŸu tahmin ediliyor.Â

Ä°SKÄ°'DEN DON UYARISI

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), donma tehlikesine karşı su tesisatı ve sayaçlarının korunması için abonelerini uyardı. 

 İSKİ`den yapılan yazılı açıklamada, soğuk ve yağışlı kış şartlarına karşı her türlü tedbirin alındığı belirtilerek, abonelerden, donma tehlikesine karşı su tesisatı ve sayaçlarının korunması için buzlanmayı önleyici talaş, bez, karton, izocam ve benzeri maddelerle sayaçlarını muhafaza etmeleri istendi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!