Başbakan’a göre cumhurbaşkanı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan’a göre cumhurbaşkanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Çankaya tartışmalarında ilk kez kafasındaki Cumhurbaşkanı’nı tarif etti, seçimde parlamento içinde ve dışında uzlaşmaya gidilebileceği mesajını verdi.

Erdoğan, Makedonya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Cumhurbaşkanı’nda olması gerekenleri şöyle sıraladı: "Liderlik, ülkeyi temsil, toplumun tamamını kucaklama, herkese eşit mesafe, gerginlik yaratmama, birlik ve beraberlik zemini hazırlama, koordinasyon."

Başbakan, bu nitelikleri taşıyan Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi halinde ülkenin olumlu etkileneceğini de söyleyerek, şöyle devam etti:

PARAMETRELERİ ETKİLER

Cumhurbaşkanı’nın, Türkiye’mizin özellikle temsilde ve ülkemizde barışa, sevgiye, birliğe, beraberliğe, dostluğa zemin hazırlayacak, bu zemini iyi koordine edecek, tabii ki bir lider özelliği olan insan olması. Buradaki bir olumsuzluk piyasaları ne bileyim motivasyonu olumsuz istikamette etkiler.

KARARI BİZ VERİRİZ

Bizim, özellikle bu dönemdeki parlamento bu arayışı gerçekleştirerek toplumsal gerilimlere asla fırsat vermeyecek, buna zemin hazırlamayacak, toplumun bütününü kucaklayacak, eşit mesafede olacak bir yapının sahibi olması lazım. AKP grubu olarak o ismin kim olacağına oturur kararımızı veririz.

UZLAŞMA SİNYALİ

Diğer partilerin de kendi adayları var. Bizim de kendi adayımız olacaktır. Bugüne kadar bu noktadaki uzlaşma ne kadar aranmış, ne kadar başarılı olmuşsa, bu dönemde de uzlaşma arayışlarında ne kadar başarılı olursak, şüphesiz ki neticesi de o kadar başarılı olur. Sadece parlamentoyla bitmiyor. Parlamento içi, parlamento dışı ilişkiler de çok önemli o noktadaki ilişkiler de çok önemli.

ANAYASA’DA BELLİ

(Cumhurbaşkanı’nı bu parlamentonun seçmemesi gerektiğini savunan eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e yanıt) Cumhurbaşkanı’nın nasıl seçileceği, aranan özellikler bunların hepsi Anayasa’da belli. Bir hedef sapması gayreti içerisine girenler var. Mesela, yıllar yılı kendi önüne ’Cumhurbaşkanı’nı halk seçsin’ dendiği zaman ondan kaçıp, parlamento tarafından seçilmesini isteyenler şimdi bakıyorsunuz ’Halk seçsin’ diyor. ’Bu Meclis’in Cumhurbaşkanı’nı seçme noktasında temsil kabiliyeti yoktur’ diyecek kadar bu parlamentoya saygısızlık edenler var. Bir defa bu parlamento, şu anda grubu olan partilerin toplam aldıkları oya baktığınızda bunu görürsünüz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!