Roma’da bir Türk lokantası açıldı

Güncelleme Tarihi:

Roma’da bir Türk lokantası açıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 00:00

İtalya’daki Türk büyükelçilerinin aşçısı Hikmet Usta, Roma’da açtığı mekana Ristorante Antichi Sapori della Turchia, yani Türkiye’nin Geleneksel Lezzetleri Lokantası adını verdi. Lokantada beğendili kebaptan çeşitli Türk mezelerine, tandır kebap, Adana ve Urfa kebaptan lahana sarması, biber dolması gibi zeytinyağlılara, Türk rakı veşaraplarından levrek buğulamaya kadar Türk mutfağının bellibaşlı yemekleri bulunuyor.

Roma’de yeme-içme dünyasındaki en büyük eksiklik bir Türk lokantasının olmamasıydı. Roma’ya yaşamak üzere gelen Türkler, özellikle de diplomatlar kentte ülkelerinin yemeğini özlediklerinde gidecek bir lokanta olmamasından yakınıyorlardı. Türk mutfağını tanıyan ve seven İtalyanlar da alternatif olarak Yunan veya Lübnan lokantalarına gitmek zorunda kalıyorlardı. İmdada Hikmet Usta yetişti, nam-ı diğer büyükelçilerin aşçısı Hikmet Özkaya.

12 yıldır Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nde başaşçı olarak çalışan Hikmet Usta emekli olunca yaptığı nefis yemekleri ve Türk mutfağını İtalyanlara tanıtma ve beğendirme misyonunu üstlendi. Roma’da sırasıyla görev yapan Büyükelçiler Ünal Unsal, Umut Arık, İnal Batu, Necati Utkan ve son olarak da Uğur Ziyal’in döneminde Türk yemekleri yapan Hikmet Usta şimdi Türk gurme elçisi olarak yeni bir göreve soyundu. Roma’nın merkezi ve işlek caddelerinden Via Nomentana’da "Türkiye’nin Geleneksel Lezzetleri" lokantası adında bir mekan açtı.

BEĞENDİLİ KEBAPVE KALAMAR TAVA

Aynı anda 60 müşteriye hizmet edebilen mekanın zengin bir mönüsü var. Yemekler arasında en çok beğenileni beğendili kebap. Türk mutfağına özgü mezeler de ilgi görüyor: Barbunya fasulye, enginar, haydari, Türk beyaz peyniri,
/images/100/0x0/55eb305ff018fbb8f8b11b19
patlıcan, biber kızartma, patlıcan salatası, şakşuka, Antep usulü acılı salata, çoban salatası burada bulabileceğiniz mezeler arasında. Elbette Türk rakısı ve şarapları da var mezelere eşlik etmesi için. Zeytinyağlılarda çalı fasulye, yaprak dolma, lahana dolma, biber dolması, bakla revaçta. Etlerde tandır, beyti kebaplarda Adana, Urfa, şiş kebap mönüde liste başı. Lokantada etin yanında balık çeşitleri de var. Hikmet Usta levrek buğulamada iddialı. Ama şimdiye kadar müşterilerin en çok beğendiği yemek kalamar tava. Hikmet Usta "Bir porsiyon ısmarlayan mutlaka ikincisini istiyor" diyor.

KIŞIN HAFTADABİR DÖNER SERVİSİ

Hikmet Usta, Roma’daki ilk Türk lokantasını açtığı için çok mutlu. "Roma’daki Büyükelçilik’te onca başbakana, bakana, milletvekiline, yemek pişirdim. Yüzlerce tebrik aldım. Şimdi kendi işimle uğraşma zamanı geldi" diyor. Hikmet Usta haftada bir de döner servisi yapacak. Bunun için kış aylarını bekliyor.

Roma’daki küçük Türk kolonisi dışında İtalyanların da uğrak yeri oldu Türkiye’nin Geleneksel Lezzetleri Lokantası. Roma’ya gelen Türk turistler de hemen keşfettiler Hikmet Usta’nın yerini.

Lokantanın adresi: Ristorante Antichi Sapori della Turchia. Via Nomentana 81. Tel: 06-44251310.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!