Çevreyi kirletene 100 YTL ceza

Güncelleme Tarihi:

Çevreyi kirletene 100 YTL ceza
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2006 12:40

Kamuya açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere 100 YTL idari para cezası verilecek. Bu ceza kurum, kuruluş ve işletmelere ise üç kat olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 500 YTL, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 1000 YTL idari para cezası verilecek.

HAVA KİRLİLİĞİNE 24 BİN YTL CEZA

Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işletenlere 24 bin YTL ceza verilecek. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa 48 bin YTL ceza uygulanacak.

İzne tabi tesisleri, aldıkları izin belgesinde veya yönetmeliklerde öngörülen önlemleri almadan, emisyon standartlarına ve sınırlamalarına aykırı olarak işletenlere de 24 bin YTL idari para cezası uygulanacak.

Haberin Devamı

Hava kirliliği yönünden özel önem taşıyan bölgelerde veya kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığı zamanlarda ve kritik meteorolojik şartlarda gerekli önlemleri almayan, yasaklara aykırı davranan, mahalli çevre kurullarınca alınan kararlara uymayanlara söz konusu cezalar bir kat artırılarak uygulanacak.

Standartlara aykırı emisyona neden olanlar 6 bin YTL para cezası ödeyecek. Yasaklara aykırı davranan ya da mahalli çevre kurullarınca bu konuda alınan kararlara uymayanlara, söz konusu cezalar bir kat artırılarak uygulanacak.

Toplu veya tek ısıtılan konutlarda, standartlara aykırı emisyona neden olunlara her bağımsız bölüm için 300 YTL idari para cezası verilecek. Cezai sorumluluk toplu ısıtılan konutlarda yöneticiye, ferdi ısıtılan konutlarda ise konutu kullanana ait olacak. Hava kirliliği açısından özel önem taşıyan yerlerde yasaklara aykırı davrananlara bu ceza bir kat artırılarak verilecek. Sınır değerlerin üzerinde kokuya sebep olan emisyonları çevreye verenlere 2 bin YTL idari para cezası verilecek.

GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİME İLİŞKİN CEZALAR

Gürültü ve titreşime neden konutlara 400 YTL idari para cezası verilecek. Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden ulaşım araçlarına 1200 YTL, standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden işyerleri ve atölyelere ise 4000 YTL idari para cezası uygulanacak.

Haberin Devamı

Gerekli önlemleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan fabrika, şantiye ve eğlence yerler ise 12 bin YTL ceza ödeyecek. İyonlaştırıcı olmayan radyasyona ilişkin olarak yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlara 1000 YTL cezası verilecek.

SUYU KİRLETENLERE VERİLECEK CEZA

Ülkenin egemenlik alanlarındaki denizlerde ve yargılama yetkisine bağlı olan deniz yetki alanlarında ve bunlarla bağlantılı sularda, doğal veya suni göller ve baraj gölleriyle akarsularda, petrol ve petrol türevleri (ham petrol, akaryakıt, sintine, slaç, slop, rafine ürün ve yağlı atık gibi) tahliyesi veya deşarjı yapan tankerlerden; bin (dahil) gros tona kadar olanlar için gros ton başına 40 YTL, bin ile 5 bin (dahil) gros ton arasında olanlara, bu miktar ve ilave her gros ton başına 10 YTL, 5 bin gros tondan fazla olanlara ise, söz konusu miktarlara ek her gros ton başına 100 kuruş ceza uygulanacak.

Haberin Devamı

Kirli balast tahliyesi yapan tankerlerden; bin (dahil) gros tona kadar olanlar için gros ton başına 30 YTL, bin ile 5 bin (dahil) gros ton arasında olanlara bu miktar ve ilave her gros ton başına 6 YTL, 5 bin gros tondan fazla olanlara ise söz konusu miktarlara ve ek her gros ton başına 100 Kuruş ceza verilecek.

Ülkenin egemenlik alanındaki denizlere ve yargılama yetkisine tabi olan deniz yetki alanlarına, içme ve kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltanlara 24 bin YTL idari para cezası verilecek.

İçme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yerüstü ve yeraltı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 48 bin YTL para cezası uygulanacak. Bu kapsamda yapılan yapılar ise yıktırılacak.

Haberin Devamı

Deniz ve içme-kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltan her konut ve bağımsız bölüm için 600 YTL idari para cezası uygulanacak.

TOPRAK KİRLİLİĞİNE İLİŞKİN CEZALAR

Standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenler 24 bin YTL ceza ödeyecek.  Ceza konutlar ve bağımsız bölümler için 600 YTL olarak uygulanacak.

Denizler, akarsular ve göllerle tarım alanlarından belirlenen esaslara aykırı olarak kum, çakıl ve benzeri maddeleri alanlara metreküp başına 120 YTL idari para cezası verilecek. Bu ceza kurum, kuruluş ve işletmelerden üç katı alınacak.

ATIKLARA İLİŞKİN CEZALAR

Tehlikeli atıkların Türkiye’ye girişini sağlayanlara ayrı ayrı ve tehlikeli atıkları ilgili mercilere ön bildirimde bulunmadan ihraç eden veya transit geçişini yapanlara da 2 milyon YTL para cezası verilecek. Tehlikeli atıkları yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak toplayan, ayıran, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, yeniden kullanan, taşıyan, ambalajlayan, etiketleyen, bertaraf eden ve ömrü dolan tehlikeli atık bertaraf tesislerini kurallara uygun olarak kapatmayanlara 100 bin YTL’den 1 milyon YTL’ye kadar idari para cezası verilecek.

Haberin Devamı

Kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlarla kurup da çalıştırmayanlara 60 bin YTL ceza uygulanacak. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen, belediyelerdeh, nüfusu 100 binden fazla olanlara 50 bin YTL, nüfusu 100 bin ile 50 bin arasında olanlara 30 bin YTL, 50 binle 10 bin arasında olanlara 20 bin YTL, 10 binle 2 bin arasında olanlara 10 bin YTL ceza verilecek. Söz konusu ceza organize sanayi bölgelerinde 100 bin YTL, bunların dışında kalan endüstri tesislerine ve atıksu üreten her türlü tesise ise 60 bin YTL olarak uygulanacak.

TEHLİKELİ KİMYASALLARA İLİŞKİN CEZALAR

Tehlikeli kimyasallar ve bu kimyasalları içeren eşyayı belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak üreten, işleyen, ithal ve ihraç eden, taşıyan, depolayan, kullanan, ambalajlayan, etiketleyen, satan ve satışa sunanlara, 100 bin YTL’den 1 milyon YTL’ye kadar idari para cezası verilecek. Bu ceza da kurum, kuruluş ve işletmelere üç katı oranında uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!